用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 轉校網 本區band 2 全港band 1
go

轉校網 本區band 2 全港band 1   [複製鏈接]

hidy88 發表於 20-12-4 18:12
係咪轉校網就一定係band 1 , 學校係咁話 ,轉邊區都係band 1 ,咁之前D人成日話轉區有機會跌band, 又係點呢 ...
自行階段定大抽獎?

自行階段睇全港,轉唔轉區無影響;大抽獎階段睇本區,區間差異可以好大。

高達紅色 發表於 20-12-4 18:32
請問邊區咁勁?中西區?
如果老師咁肯定,咁好可能真係中西區。中西區既 Band 2A,好大機會係全港既 Band 1C。

mcl203 發表於 20-12-4 21:43
中西區嘅B2A,又未必可以任轉全港任何一區都可以升banding咁強~~~
...
轉去灣仔,可能無點升,兩區差距唔大。

tpmon 發表於 20-12-5 09:13
中西區B2,無論轉區升Band 與否,也要去他區找有較多B2中學做包底。
好睇係男定女,中西區B2女仔,讀到B1中學既機會應該係比較高既。所以其實轉定唔轉好,真係睇性別、心態同小朋友性格。

mcl203 發表於 20-12-5 09:43
中西區4間女校加埋4XX人,佔全區唔夠30%,我估中西區邊位1C生轉灣仔係會跌Banding~~~
...
學生應該唔會跌Band,不過B2學生由中西區轉去灣仔,升B1中學既機會應該低咗。
‹ 上一主題|下一主題