用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Deleted
go

Deleted

Thanks

你女數學如何?背書ok?中英文強弱,俾多少少資料才可以建議,但你這個組合,文理商科各一科,一般唔建議,因為科與科之間無任何關連,讀的方法都好唔同,我建議中史轉Bio 可能正路好多。

Vickymouse 發表於 20-12-2 00:21
女 請問讀 Ecom & Chem & 中史,這個組合是否不妥當?  M1 又讀唔讀  
假如有機會好成  ...

這三科也是你囡囡自己選擇的嘛!選喜歡的學科讀OK喎!個人認為沒不妥之處,最緊要看看將來大學想揀咩讀,看看有無學科要求或比重多寡,若無乜要求可選擇自己比較有信心的學科讀,因為入大學主要鬥高分而矣!至於M1是否讀,若然你囡囡數學已逹貴校的選修資格又囡囡喜歡數學,咁修讀埋會是好事,不過,好其一問,Econ中三無得試修讀就明白理解啫!點解貴校仲未有Chem試修嘅?!

女 請問讀 Ecom & Chem & 中史,這個組合是否不妥當?  M1 又讀唔讀  

補充,不用太過擔心,因為一般尖子都會修讀:PhyChemBio或ChemBioEcon,當中有兩科ChemEcon已經是你囡囡杯茶,只是多選一科自己喜愛嘅中史,那麼,這組合唔算不妥當呢!

呢3科選擇好正路,大學選科文/商/及医医療方面都得。

Econ明左concept攞4唔難, 反而Chem 同中史需要大量時間去記,要好勤力至得。

M1讀唔讀就視乎數學能力同時間。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

elvisBB 發表於 20-12-2 03:44
你女數學如何?背書ok?中英文強弱,俾多少少資料才可以建議,但你這個組合,文理商科各一科,一般唔建議, ...

Thanks

YmOra 發表於 20-12-2 09:19
補充,不用太過擔心,因為一般尖子都會修讀:PhyChemBio或ChemBioEcon,當中有兩科 ...

Thanks

Vickymouse 發表於 20-12-2 11:00
其實佢又唔係愛中史,佢都唔想背,但呢一兩次考得好。但都驚中伏。
地理佢唔想選。佢寧願中史>西史>地理。 ...
我女都係中三, 剛剛11月尾交了初選, 阿女比較外向, 唔鍾意背書, 數學OK, 佢選了 GEOG / ECON / BAFS / M1

gracelam 發表於 20-12-2 10:41
呢3科選擇好正路,大學選科文/商/及医医療方面都得。

Econ明左concept攞4唔難, 反而Chem 同中史需要大量 ...

Thanks

妹妹頭 發表於 20-12-2 11:06
我女都係中三, 剛剛11月尾交了初選, 阿女比較外向, 唔鍾意背書, 數學OK, 佢選了 GEOG / ECON / BAFS / M1
...

Thanks

Vickymouse 發表於 20-12-2 11:17
BAFS 難唔難 要有乜嘢條件才好選呢? 明理論? 計數?
BAFS 有分2樣, 有分ACCOUNTING 同 MANAGEMENT 2樣, 我地學校係讀ACCOUNTING, 我自己本身都係會計出身, 所以我可以教到阿女, 而且我覺得唔難, 學校歷年DSE 取4+ 既%又好高, 而且今年開始有教依科, 上左3個月堂, 阿女唔抗拒, 初選依幾科都係佢自己揀的.

Vickymouse 發表於 20-12-2 11:13
Chem 都要死背很多嘢嗎?
如果將中史改選Bio 係咪將來出路多d呢?

Chem明左之後,仲有大量野要記。

中史改Bio, 可多個醫護界選擇,不過Bio亦係超多野背,仲要比中史多,因為好多好多生字要記,每個topic都一大串堆英文及不同function, 好有興趣先有動力背到,仲有要劏動物,要頂得順。

記/背程度: Bio>中史>Chem

gracelam 發表於 20-12-2 11:24

中史改Bio, 可多個醫護界選擇,不過Bio亦係超多野背,仲要比中史多,因 ...
你依3科, BIO, 中史, CHEM 都係超超超多野要背, 仲要死記, 我女一早已SAY NO 依幾科了
PHY/CHEM/BIO 依3科, 佢就算會揀. 都只會揀PHY, 因為都仲可以唔太死背

妹妹頭 發表於 20-12-2 11:28
你依3科, BIO, 中史, CHEM 都係超超超多野要背, 仲要死記, 我女一早已SAY NO 依幾科了
PHY/CHEM/BIO 依3科, ...

呢幾科係最强大腦組合

應該冇小朋友咁揾自己笨

gracelam 發表於 20-12-2 11:24

中史改Bio, 可多個醫護界選擇,不過Bio亦係超多野背,仲要比中史多,因 ...

Thanks

Vickymouse 發表於 20-12-2 11:31
謝謝解答。佢怕血,唔會選醫護。
我女都係, 雖然依家PHY, CHEM 係好高分 (級12內), 但佢堅持唔會讀醫護, 而且知道依家中三依2科只係學比較淺既野, 所以佢至會高分, 佢話唔想中伏, 唔會因為中三高分 而去揀依2科, 反正佢唔會做醫護, 我由佢自己諗, 自己選

妹妹頭 發表於 20-12-2 11:34
我女都係, 雖然依家PHY, CHEM 係好高分 (級12內), 但佢堅持唔會讀醫護, 而且知道依家中三依2科只係學比較淺 ...

囡囡有想法

選科建議1. 興趣 2. 能力

gracelam 發表於 20-12-2 11:31
呢幾科係最强大腦組合  

應該冇小朋友咁揾自己笨

唔想搵自己嚟辛苦,我仔果级得3個同學㨂全理  
中史都係勁多嘢要記.

妹妹頭 發表於 20-12-2 11:34
我女都係, 雖然依家PHY, CHEM 係好高分 (級12內), 但佢堅持唔會讀醫護, 而且知道依家中三依2科只係學比較淺 ...

好有方向,頭腦清晣  
我地昨日測了phy, 佢已經好勤力做本比F.4以上深嘅練習,做佐好多信心滿滿。
点知份卷最後兩大頁,出了D未教過,超乎難度題目,班裏面得一兩個學霸識。
應该係学校想同学早D明白,佢叫我要買·本再難度高以佢練。
妹妹豬 齊來做個好朋友)