用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唔好報學之園little hab!
樓主: Sethfung
go

唔好報學之園little hab!   [複製鏈接]

其實讀左佢既PG對升學之園N班完全無用, 點解仲要咁貴上佢堂呢? 成4百幾一堂, 之前上過一期之後都QUIT左
宜家仲要無得退, 好慘, 其實宜家非常時期, 出去報名前要諗清楚, 報咩都係

mgl 發表於 20-12-1 15:21
讚同.. 聽聞佢哋收PN/K1 都係要收有錢家庭.. 有錢家庭俾$500上zoom 無咩問題... 志在hold 住個位 ...
我想講上佢個PG唔會令你面試佢個N班有咩特別優勢, 頂多會聽過D歌, 可能小朋友會有多少少反應, 其他真係唔覺佢個PG值咁貴

malsuryc 發表於 20-12-1 19:24
當俾錢買定個K1位啦

佢地一早講左上playgroup唔代表入n班有優勢 更唔好講K1 係完全無關
唔知條款有無寫呢點 可以去check下
不過我諗佢唔會咁寫 否則有一半人走佬(emoji)

car1029 發表於 20-12-2 07:55
N班mark住學位,K依然有位,疫情下供會計硬食。pg係完全無承諾n位。

而且其他出名pg 點都俾返20分鐘zoom你 ...
個學習包用完可以賣返出去, 幫補下, 據聞學之園D教材好值錢睇下學校可唔可以俾多幾個你

codyalbert 發表於 20-12-2 13:38
有趣一問
本來在酒家訂了一圍堂食. 現在不能了. 酒家都可退款.
唯教育界不能.
你個比喻好正, 其實佢咁樣整臭自己個名對自己都無咩好處, 但奈何有太多進取型家長, 盼望PG可以對面試有幫助, 所以都會大把人讀, 學校把口就越整越大, 你唔滿意呀? 咪走囉, 大把人黎

Dollys 發表於 20-12-2 17:57
我的感覺是,
一個疫情,家長質素完美反映

一個疫情就睇到邊d真係為小朋友 邊d只為錢既學校 又睇到邊d安排得好邊d安排得差既學校 真係完美反映

hkw0613 發表於 20-12-14 13:08
回覆 Superheromom 的帖子

很同意呀...
只是一門生意, 佢又無傳統名校既歷史, 唯有靠谷成績, 所以面試時已揀晒D叻既出黎, 當你跟唔上課程會叫父母跟得貼D或叫你出去外補(俾幾千蚊一個月學費, 你教唔好佢, 要父母出去搵外補.........)
學費越加越貴, 分校越開越多, 一年開一間變學店, 不過有太多家長入晒迷, 仲用幾千銀買佢既書本.......

點解新校成績往往無青衣校咁好? 如果教材一樣, 正常成績應該間間差唔多, 即係跟本唔關教材事, 主要係學生本身既質素好俾青衣校揀左出黎, 其他新校有好多係連二面都無機會最後都CALL WAITING入到, 如果教材咁勁, 呢班質素無咁好既學生做出黎既成績應該都好好先O岩, 唔會得青衣, 奧運校較好

不過明買明賣, 學校要做起成績, 又有一班家長鐘意呢種被催谷既方式, 家校合作一齊谷起個小朋友啦
‹ 上一主題|下一主題