用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPB vs TSL
樓主: rkkf
go

SPB vs TSL   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 20-12-1 15:09
回覆 rkkf 的帖子

第一次聽人話 SPB 英文唔好。佢英文唔好嘅話,咁其他學校咪好差!?

TSL要入讀同SPB接返級數嘅學校都唔算困難,堅想知有幾多間男校好過SPC ?~~~

milkmiu20 發表於 20-12-1 16:39
華仁,英華,LS,皇仁,DB?

似乎,當中好似有啲未必係,仲要唔難入,所以想清楚了解下啫~~~

fadgare 發表於 20-12-1 16:49
睇今年dse,男仔讀得中學嘅好似得spcc、qc好過spb(唔計ib)

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod= ...

QC今年DSE都係同SPC差唔多~~~

第三者講吓唔難入更好,相對係易事,但事實係~~~

rkkf 發表於 20-12-1 17:27
真係唔知道啊,不過聽完你哋這樣解釋,都釋除了我的疑慮。謝謝各位。

讀呢類有中學嘅優勢係,佢哋富有經驗,無論中或英小都好,只要跟住佢哋條track走,人行你行,人補你有需要又補,只要唔好大落後,做咗少數民族,已經有12年後嘅樣辦俾你參考~~~

hkpapa852 發表於 20-12-2 16:14
其實X私X直, 根本只係個考/抽唔到有直屬/一條龍頂級中學之後, 家長既大後備選擇之嘛!

我就唔信有人會抽到 ...

你唔記得咗啲高手分享,面試見到3C1D啲學生你就唔好彩了,連答句咀都無機會,排近尾都完勝官津級一 ~~~

NNbaby 發表於 20-12-2 19:28
係囉,我就一隻手數得晒

如果今日有得揀SPB但放棄去咗TSL,他日升中就算考翻同級我都覺得係蝕咗

第三者講吓無乜損傷嘅,雖然自稱見過晒幾拾間小學嘅試卷~~~

paulinecb 發表於 20-12-5 23:21
弱弱一問 spc是 spcc嗎?

Tsl 咁多人考 其實好覺得佢地理位置中間  學費平 所以乜人都會去試下  

SPCC = St Paul’s Co-educational College 男女校
SPC = St Paul’s College 男校

paulinecb 發表於 20-12-5 23:38
明白 謝謝 咁 spc 係咪=spb?

SPC, 家長會用易明啲去叫佢做 St Paul’s Boy = SPB

SPCC 叫 St Paul’s Coed

fixedstar99 發表於 20-12-13 18:56
小學已經決定了中學喎!其實SPB成績靚過DBS, 老師都更有愛心,點解一定係DBS呢?
...

我估,小學計,DBSPD成績好過SPCPS~~~

fixedstar99 發表於 20-12-13 19:18
另外,全級應該150人左右? 頭60人去佐IB,剩返90人DSE, 如果suppose 嗰60 IB人考DSE 平均考5分,咁其實ove ...

DBS中學部初中二佰幾人㗎喎~~~

fixedstar99 發表於 20-12-13 19:12
講到DBS嘅全人發展,我又好有疑問~究竟佢係一開始就收曬d 音樂/體育叻嘅人,定係普通人都俾佢train到咁叻 ...

全人發展唔係只局限於音體藝,領導,組織,等等都係其一。全人發展亦不代表佢哋要成為某項嘅精英,只係坊間一般嘅誤解,跨大甚麼特異功能,文武雙全。文武雙全唔係無,係相對較少咁啫,一日只有24個鐘頭,一年365日,人人如是,每日拎幾粒中用於操練,一定對學習有影響。又有人說甚麼時間管理可以解決,講咩,一日可以用到嘅有幾多粒鐘。所以偏向收體藝生,又兼顧學界比賽,一定影嚮整體成績,只係輕重~~~

993rs 發表於 20-12-14 12:08
我冇特別留意db,有錯請指正。
以2020 來看,80% 學生得 40+分,呢個分數放於全球都係入一流大學、熱門學科 ...

DG 你又唔加返上去嘅~~~

b3410 發表於 20-12-14 16:36
IB如果揀中文A,唔係話深過DSE,其實係完全不同的考法。可能更加接近中國文學,需要有大量的閱讀,獨到的 ...
如果擅長操題,應該DSE更加容易取高分。<------------------
‹ 上一主題|下一主題