用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 長沙灣基信小學YMCA -今日收到Offer
樓主: cwsmws
go

[小學] 長沙灣基信小學YMCA -今日收到Offer   [複製鏈接]

BHA 發表於 21-3-26 22:46
A level stream 學生要報考中英文,再可自選兩至三科,對嗎?

校長在這個訪問後段有提及

https://www.yhkcc.edu.hk/en/news_details.php?wid=93&sid=%20&id=3067&cid=1&page=1

可以睇翻中學對GCE A Level申請既描述...特別注意第三頁...實際建議只讀3科包括中文。https://yhkcc.edu.hk/attachment/upload/files/GCE%20A%20Level%20Information%20Sheet%20%282021-2022%29%20External%20Applicants%20%282%29%281%29.pdf

v369234 發表於 21-3-27 08:38
可以睇翻中學對GCE A Level申請既描述...特別注意第三頁...
https://yhkcc.edu.hk/attachment/upload/files ...

條link看不到?!

回覆樓主:

可能是這個file:-

https://www.yhkcc.edu.hk/attachment/upload/files/GCE%20A%20Level%20Information%20Sheet%20%282021-2022%29%20External%20Applicants%20%282%29%281%29.pdf

中文 加 3 個Electives

ol_bb 發表於 21-3-27 10:56

https://www.yhkcc.edu.hk/attachment/upload/files/GCE%20A%20Level%20Information%20S ...

明白。跟以前香港仲係考A level嘅年代唔同

Thanks

ol_bb 發表於 21-3-27 10:56

https://www.yhkcc.edu.hk/attachment/upload/files/GCE%20A%20Level%20Information%20S ...

看來是3 A level subjects + Chinese , 對嗎?

請問IGCSE 是全部學生F4 考,還是 selective ?

penp0319 發表於 21-3-29 07:07
看來是3 A level subjects + Chinese , 對嗎?

請問IGCSE 是全部學生F4 考,還是 selective ?

IGCSE stream 先考

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

Thanks (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

回覆樓主:

請問這間學校是活動教學嗎? 謝謝!

學校行British curriculum (除中、數),英國課程是用主題形式教學,上堂多互動,有時用遊戲方式教,多發問發言機會!

ol_bb 發表於 21-4-10 17:51
可以去學校專區,有2021-22 Year 1 家長.

我都想加入呀!

我覺得你好好呀:經常都會回覆我哋嘅問題同埋答得都幾詳細(emoji)

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!

cwsmws 發表於 21-6-9 11:19
我都想加入呀!

我覺得你好好呀:經常都會回覆我哋嘅問題同埋答得都幾詳細(emoji)

歡迎加入YMCA大家庭!建議你去Education Kingdom 學校專區,嗰度有Year 1 家長!

ol_bb 發表於 21-6-9 11:49
歡迎加入YMCA大家庭!建議你去Education Kingdom 學校專區,嗰度有Year 1 家長!
...

唔好意思呀我想問係邊一度?

我搵吾到(emoji)

cwsmws 發表於 21-6-12 10:55
唔好意思呀我想問係邊一度?

我搵吾到(emoji)

可以去呢條link, 然後去深水埗區學校
https://www.edu-kingdom.com/forum.php

回覆 ol_bb 的帖子

聽說Near native Chinese 調適班只可以選local Chinese為second language, 唔可以選Elementary Chinese。但調適班怎樣可以在S1接上local Chinese呢?
我還有個疑問,second language要選local Chinese 和要求在小學完成6年以上local Chinese,如果小學讀調適班是不是也附合"小學完成6年以上local Chinese"的要求呢?

shekma 發表於 21-7-13 17:17
回覆 ol_bb 的帖子

聽說Near native Chinese 調適班只可以選local Chinese為second language, 唔可以選Ele ...

中學Chinese 是分set上,local chinese + elementary chinese 共有九個set ,入學前會先考分班試!調適班應該不算讀了6 年 local chinese,因為完成6年大約是小四程度!
‹ 上一主題|下一主題