用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HYS, GHS, SPCS 邊間最谷? 邊間學生勁出去補習? ...
樓主: cmir
go

HYS, GHS, SPCS 邊間最谷? 邊間學生勁出去補習?   [複製鏈接]

如題

被動型學生是否不適合以上3間學校?
   15    0    1    0

回覆 b3410 的帖子

咁即係教學質素唔錯, 唔會 hea 教

熱媽 發表於 20-11-27 16:33
3間都識人讀,但就無深入比較過!HY我就唔覺得好谷,但讀得呢幾間,都知要自動波!
...

其實阿女屬意呢幾間係因為音樂方面比較好,有機會發揮。當然以佢嘅成績,我覺得未必真係得,佢大概1B/1A 中間

kirstyau 發表於 20-11-27 18:13
如果音特異功能,成績又band1A-B都好大機會入

佢只不過係學唱歌,所以對個幾間學校黎講,唔算特異

Yanamami 發表於 20-11-27 19:56
Depends你女係邊间小学既band1B, 每间都唔-样啊~有私小入GH既多係Band1B,甚1C(有特異功能),所以要睇小学 ...

我明白呀,所以都唔知機會率有幾高
我地又冇咩track record 可參考(港島區學校)

其實要幫仔女揀合適嘅中學真係好難
每一間都有合適同不合適嘅地方
又要啱banding
又要俾佢有機會發揮其他才能,增强自信
谷又驚谷得滯
自由又驚自由得滯

mcl203 發表於 20-11-27 20:33
如果無估錯你囡間小學,應該都有機會吖,加油!~~~

承你貴言

Yanamami 發表於 20-11-27 23:41
不如你話我知邊间小学無人補習?唔計鮮魚行……

咁其實間間都補,咁就算入到D 相對自由嘅學校如SSGC, MSS, MCS, 其實問題都不大,唔驚會太過hea,對嗎?

咁又點睇學校適唔適合學生?

cafeva 發表於 20-11-28 10:49
我都諗緊點為之適合既學校。我估配合到自己既升學路,有機會發展強項有機會增加視野又入到就適合
...

你講得好啱,大前提係要收到offer, 然後再選擇。選擇權不在我方,因為不是精英亦冇特異功能

medicine 發表於 20-11-28 11:47
適唔適合?自己的標準是入到,較輕鬆應付學習並成績不在下游。

我都覺得唔好係下游位置,會變得冇信心或者會有放棄態度,每況愈下

我成日諗嘅係自主學習,自動波呢個問題,自問阿囡唔屬於呢類人,起碼學術上唔係。咁係選擇學校上,係咪應該有有唔同睇法?但係又咁講,環觀香港學生,又有幾多個真係可以做到自動波,自主學習?所以好糾結應該選擇一d較谷定係相對少功課,測驗嘅學校。當然最好可以搵到學校,老師支援較高嘅學校,起碼教得好,學生吸收都好d. 可惜睇左好多唔同學校嘅討論,尤其係Band 1名校,都係唔好對老師有太大要求

所以結論都仍然係迷惘中

mcl203 發表於 20-11-28 12:15
你講呢3間,都唔使擔心佢哋完全唔谷學生啦,一線中學要爭客㗎,點會無業績交差。不少一線中學,係校內有競 ...

咁如果係SSGC, MSS, MCS 又點睇法?

我成日都諗唔明點解測驗功課較少,較自由嘅學校 ,佢哋成績會咁好
真係好勁

medicine 發表於 20-11-28 12:20
我自己不求甚解(亦無能力以求一知半解),直接以結果論英雄(只以DSE成績為標準),即出到成績就係英雄, ...

如果沒有記錯,你個女係我嘅師妹。 我知道現在比以前更加著重學術,成績要求高很多,你個女好叻

自行不是全in 令我卻步

回覆樓主:

我又想問SPCS 係咪普遍科目都教淺考深?學生只可靠補習?

creambun 發表於 20-12-4 08:39
其實教淺考深是否指考好多課外題?如果係咁補習都效用不大,因為都唔知補乜?
...

我其實最驚係只教最basic concept, 教材簡單,但係考試出卷出到好深或者係advance level 題目,學校老師不多解釋,只靠學生自己搵補習,上網去學。我希望阿女可以係學校吸收應有知識,補習係bonus, 精益求精,學答題投巧。

我明白中學生好多時要靠自己,但係唔好一面倒。我聽聞協恩,GHS呢方面做得唔錯,老師支援較多。SPCS 則不太清楚,所以希望有家長可以分享下,謝謝

回覆 creambun 的帖子

所以希望有好心人可以分享經驗
我比較早生小朋友, 朋友仔女好多而家先讀幼稚園, 初小。冇得問

回覆 mcl203 的帖子

如果中學都教淺考深, 咁多科都要補? 邊有咁多時間? 冇咩 school life......我見SPCS 學校都有好多課外活動提供, D 學生點搞得掂呢?

cafeva 發表於 20-12-4 11:58
請問你係講緊DGS定係SPCS?
style 似GHS/HYS

cafeva 發表於 20-12-4 12:04
我以為佢女讀SPCS/DGS

我唔知佢個囡囡讀邊間, 只係覺得佢嘅形容似GHS/HYS
好多活動 & 學校 workload 較重
‹ 上一主題|下一主題