用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 數學延伸部份(單元1 & 2)
go

數學延伸部份(單元1 & 2)  

小朋友小六,很快自行選校,真心求教

同屬Band 1 英文中學,有些學校並沒有開M1 or M2, 如果小朋友將來想大學可以讀醫學相關的學科,揀中學係咪一定要揀有開M1 or M2 的?Thanks.

根據教局資料

例如:葵青善德有M1 & M2
              荃灣可風沒有

可風有開 M1及M2 , 醫療科好似冇特別要求要有M1,M2.. 反而要求

CHEMISTRY or COMBINED SCIENCE WITH CHEMISTRY COMPONENT

hugub 發表於 20-11-25 16:12
可風有開 M1及M2 , 醫療科好似冇特別要求要有M1,M2.. 反而要求

CHEMISTRY or COMBINED SCIENCE WITH CHEMI ...

哦,原來可風有
Thanks

PY1 發表於 20-11-25 15:51

同屬Band 1 英文中學,有些學校並沒有開M1 or M2, 如果小朋友將來想 ...

睇你小朋友既興趣,如果係工程,最好讀。

王家爸爸 發表於 20-11-25 16:38

王家爸爸,其實小朋友有興趣醫學,但返學路程也是我考慮因素(例如要轉2程車)。作為家長,我想小朋友可以就近入學,但又怕自己選擇錯誤,以至小朋友將來選科而冇得選擇。

王家爸爸 發表於 20-11-25 16:38

謝謝你

PY1 發表於 20-11-25 16:50
王家爸爸,其實小朋友有興趣醫學,但返學路程也是我考慮因素(例如要轉2程車)。作為家長,我想小朋友可以 ...
如果小朋友有興趣,而家長亦估計小朋友有能力讀醫學,我估佢既語言同數學都會相當好,未必需要太靠學校;如果係咁最好揀間化學、生物強啲既學校。

如果選band 1A 到中四選科又要爭,M1 , M2 要數學高分至爭到,Chem又係要爭

王家爸爸 發表於 20-11-25 17:36
如果小朋友有興趣,而家長亦估計小朋友有能力讀醫學,我估佢既語言同數學都會相當好,未必需要太靠學校;如 ...

非常感謝您的意見,對我好有啓發和幫助,我諗我明白了。

如果葵青荃灣,有化學、生物強的推介嗎?謝謝。

hugub 發表於 20-11-25 17:48
如果選band 1A 到中四選科又要爭,M1 , M2 要數學高分至爭到,Chem又係要爭

謝謝你啊!講得啱,昵樣真係好現實會遇到的問題,真係好難.....

如果已經咁早定到目標讀醫,係咪反為用入醫率高嘅中學為目標更適合,人行你又行,理得佢M1/M2呀,你行路嘅路上跟住啲師兄師姊行就得,有晒前人帶路~~~

入大學好睇個人,根本同學校冇關,就算學校90%入大學而自己係不幸的10%就暈啦...

我囡今年中四爭唔到心儀科,phy Chen bio呢個組合要考全級頭20名至可以選,而家要挨讀其他科

PY1 發表於 20-11-25 17:48
非常感謝您的意見,對我好有啓發和幫助,我諗我明白了。

如果葵青荃灣,有化學、生物強的推介嗎?謝謝。
我對葵青、荃灣區唔太熟,所以唔敢俾建議。不過當分析選修科成績時,需要留意有幾多人讀。有啲學校選修科成績好,純粹係因為只開一班,所以需要好叻既人先讀得;同樣,有啲學校選修科成績唔好,可能係因為開好多班,所以唔叻既人都可以讀。

王家爸爸 發表於 20-11-25 18:15
我對葵青、荃灣區唔太熟,所以唔敢俾建議。不過當分析選修科成績時,需要留意有幾多人讀。有啲學校選修科成 ...

似乎,只有兩間中學可以有1/1.5班學生人數可以升讀醫科,1班就基本上足夠,又咁估,夠成績讀醫應該選科唔會有難度~~~

王家爸爸 發表於 20-11-25 18:15
我對葵青、荃灣區唔太熟,所以唔敢俾建議。不過當分析選修科成績時,需要留意有幾多人讀。有啲學校選修科成 ...
説出重點,開一班就係要做靚DSE個成績,咩level 5 有100%

謝謝大家的意見,解釋了我的疑惑,亦都有所啟發。

回覆樓主:

小六已立志讀醫科,在小學應有一定實力!

medicine    發表於 20-11-26 07:33

回覆樓主:

DSE初期很少人爭讀M1M2,但近年大學收生對M1M2睇重番,所以而家要讀就要跟數學排名,往往要全級數學最好果批先爭到位修讀。
一般M2較多人讀,M1就少D。

M2 會有d樽頸位,但努力過到就冇難度,讀左M2後M1係完全冇難度,不過選M1 M2首要條件係數學分數高,我屋企個大學生初中一向數係80%以上,DSE maths及M2 都 level 5

M1M2值得讀因為有d大學會當一科計

PY1 發表於 20-11-25 15:51

同屬Band 1 英文中學,有些學校並沒有開M1 or M2, 如果小朋友將來想 ...

若是B1中學,應該一定有(M1.or.M2),係就係未必一定有(M1.and.M2),但除著"數延"越來越多大學重視,相信未來開班也會有些微增加,若然你對孩子有信心將來可以入到數延班且取到好成績為讀醫而作好準備,那麼可考慮一些數理強嘅中學就讀,苦不,建議你選修一些較大機會取高分的別科選修科。