用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 是否小五開始去聽升中簡介會?小六先去聽會太趕? ...
樓主: Lavender22
go

是否小五開始去聽升中簡介會?小六先去聽會太趕? [複製鏈接]

YmOra 發表於 20-11-11 20:54
個人認為,小四要開始去中學的簡介會了,如果可以嘅話小二開始最為理想。
...
小二太早了啩
去學校open day 玩下,我覺得幾時都可以,不過升中講座好悶,小二小朋友可能會悶到憎呢間學校

家長就冇所謂,幾時得閑就去聽下

hkpapa852 發表於 20-11-12 08:11
家長早D去感受下,就唔需要臨急先嚟問:
簡介會要注意乜?
點先知間學校啱我個仔/女?

所以要從幼稚園開始睇EK,清楚了解小朋友升學時間表。
不過通常都係後知後覺,尤其是第一個小朋友,跟尾果個就比較熟手。

IloveJJ 發表於 20-11-12 10:05
我第一個係小三開始聽,第二個而家小五先聽,聽過咁多次,我覺得第二個可以遲少少,因為對學校已較為熟悉 ...
你緊係唔使再聽了
另,點解你小三就知道要去簡介會?我真係小四下學期先醒到升中問題喎。

IloveJJ 發表於 20-11-12 10:56
咪因為EK前輩教路囉!
我而家已經開始聽大學了!都係EK教路

我都係中一開始聽大學。

不過,我覺得都要提一提大家聽太多簡介會的“副作用”,或者太早參加,要考慮的問題。

就係,小朋友的成績未必一直好穩定,低年班,高年班可能變數都唔少。如果越來越叻,不停升band, 可以揀的學校越來越多,自然最好。

不過,可能成績也會下降,如果之前聽太多band1a, 例如一心讀聖喇拔,結果心頭高,又唔係好鐘意其他學校,就比較麻煩。

特別係如果現場去參觀,有些學校的確比吸引,環境/設施/同學氣質等等。而有些學校的確比較蝕底,第一印象未必咁好。作為家長,儘量不要去貶低任何學校,例如“呢間真係唔掂”,可能將來小朋友就是適合讀呢間?

cafeva 發表於 20-11-12 11:01
我反而有D後悔睇太多EK!

現時心態, 比較祟尚自然...
如果我小朋友讀幼稚園,我應該都會後悔睇EK。實在非常stress.........
太多焦慮搶跑的父母,可能大家初為父母都係咁。

不過,到了升中階段,之後選科/升大學/留學等等,父母心態已經平和好多,特別是一些資深前輩(子女已經大學畢業)的經驗,和見識,好有價值。

cafeva 發表於 20-11-12 11:28
慶幸自己無實行早教...

大學我無睇呀, 估到時佢自己搵料...
我都要update自己,當傾揭咁俾D意見,搭到咀,將來佢哋也肯同我商量。唔做直升機父母,要做朋友,唔可以一問三不知
‹ 上一主題|下一主題