用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 點解老師日日都叫學生食藥和叫全班一定要去補習? ...
go

點解老師日日都叫學生食藥和叫全班一定要去補習?

小朋友的老師由第一日開課就日日叫成班同學食專注力藥,因為小朋友那班不是精英班,而那個老師是新來的,佢話佢之前教那間學校的學生個個都好醒目,唔似佢地咁。我聽到覺得有少少奇怪!又話一定要搵補習,學校老師理唔到你地咁多!仲要係日日同成班學生講,就算食藥有副作用都好過你哋而家咁樣!
其實如果一班學生入面有一兩個特別頑皮,老師可以私底下同佢地家長商量尋求解決方法,而唔係因為呢班唔係精英班而嫌棄他們!叫全班返屋企同家長講要睇醫生食藥!
或者本人真的落後了,不明白現在的教育制度方式!
如有錯的請見諒!

就係个别情況,咁唔好彩啫。唔係个个老師或间间学校係咁,所以又唔好話个制度有问題~~唔係精英班,不过唔係全部老師都係咁態度啩?—个半个,當佢自己無食葯囉

Arabellahk    發表於 21-6-19 10:54

回覆 Yanamami 的帖子

你說得正確!是我寫錯了!不是制度問題!其他老師真的好好。好多老師都鼓勵同學唔好睇小自己唔係讀精英班。
只係這個老師用的方法同其他老師唔同!
謝謝你

Yanamami    發表於 20-10-28 10:43

回覆 godgame 的帖子

請問是小學嗎?私校? 要迫大家食專注藥.....

全班食專注藥?精神科藥物唔係要醫生開?呢d唔係雞精補品人人可以食wor。佢以前係邊間做咁厲害?

回覆 ar_mak 的帖子

講講吓變成卡通片,你真搞笑

好想知老師教緊邊間同之前教邊間

ar_mak 發表於 20-10-28 23:17
叮噹都曾經試過比大雄食呢D藥,結果大雄既專注力真係好左好多。大雄一路食左幾年,有日終於發現自己一直以 ...

大包大人 發表於 20-10-28 17:39
回覆 godgame 的帖子

請問是小學嗎?私校? 要迫大家食專注藥.....

不是學校問題!只是老師要求

不如叫老師自己食安眠藥,睇開啲!

WSYSC    發表於 22-5-13 14:53

簽名被屏蔽

ar_mak 發表於 20-10-28 23:12
個老師係咪係藥廠炒散,今個月跑唔夠數呀?

其實老師係維特XX特約,轉頭會親身介紹自己食咗某某藥很馬上好咗好多咁囉

WSYSC    發表於 22-5-13 14:54
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

簽名被屏蔽

ar_mak 發表於 20-10-29 13:36
我聽過有D阿媽係條街度鬧個仔,佢話你再百厭呢我就唔要你!將你賣比收買佬!咁呢D阿媽又應該點炮制佢好呢 ...
通常自己鬧仔就得,人地鬧就唔啱聽。

回覆 ar_mak 的帖子

點同呢!個個人都有權生仔,佢生咗唔教唔識教唔想教亂咁教,最後全社會埋單,你都奈佢唔何。
但教師唔同,係一份工作,唔係比佢亂黎。