用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有沒有過來人,可指點一下我
go

有沒有過來人,可指點一下我 [複製鏈接]

今年讀小六,學校係將軍澳區,但我住沙田區,所以中一會返去沙田讀,但由於我女成績唔好,以佢5年級上學期banding 係band 3, 平均分係C,  五年級下學期,進步左,平均分B,
想問一下,我應該揀Band 2 定Band 3中學呢? 如果自行,我唔知揀咩學校好,由於我地又係跨區,學校根本唔會講有關沙田區學校比我地知,我女係D比人死溫難溫,又不停補習個D人,但成績又唔見得好。所以我希望唔好我揀錯學校。希望有些過來人,教下我,謝謝
   5    0    0    0

shan1016hk 發表於 20-10-21 16:56
今年讀小六,學校係將軍澳區,但我住沙田區,所以中一會返去沙田讀,但由於我女成績唔好,以佢5年級上學期b ...
首先,沙田區應該比將軍澳區勁啲啲,所以將軍澳區既 Band 3,一定唔會係沙田區既 Band 2。
第二,即使係 Band 3 學生,因為 Band 2 位夠多,都可能可以入到 Band 2 學校。
我會建議你係自行階段揀兩間無咁勁既 Band 2 中學,然後係大抽獎時再根據當時既情況再決定。

我也想請教一下,小孩也是band 3成績,現小孩在九龍城區讀書,住深水埗區,簡哪區中學較好,謝謝

今年讀小六,學校係將軍澳區,但我住沙田區,所以中一會返去沙田讀,但由於我女成績唔好,以佢5年級上學期b ...

其實你會唔會考慮直資,直資中學無校網限制,報幾多間都可以,你可以報一啲b2B-C直資中學先,當攞經驗,如果中咗起碼有後備先,之後自行搵間b2同較好b3,先做好安全線,當然要自己同小朋友都喜歡果間中學,如果以上都唔中,就只能等大抽奬了(最重要很定小朋友band去選)

如試直資,可試沙田區林大輝及培基

瞭解下到底女兒有咩問題吧!
是否因為過度催谷。

搵間學校安置個女唔難,但如果學習問題無法解決,6年後又點呢?

反正預咗搵B3校,無咩包袱,趁機研究一下,可能日後仲有得救。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

lskstephen 發表於 20-10-22 08:05
如試直資,可試沙田區林大輝及培基
培基點可能收band 3

是否學習方法問題? 既然補咁多都無效,不過試下不同的思維方式?

bobbob 發表於 20-10-22 09:03
培基點可能收band 3

樓主小朋友成績向上中(小五下學期有 B),所以建議一試

hkpapa852 發表於 20-10-22 08:56
瞭解下到底女兒有咩問題吧!
是否因為過度催谷。

其實點解B3就吾使點揀呢?呢度對B1中學可以分析得好仔細,但對B2/3就冇麥數據。當然,仔女讀到書固然好,但每個人都有吾同材幹,吾係讀書材料吾代表做人冇價值,做父母當然希望仔女出人頭地,但有時怕連最低要求都達吾到,至怕學壞走歪左咁就冇得返轉頭。如果可以分析下有邊啲B3中學入黑社會個機會較高,較多毒販進註搵新血,有冇邊間中學啲老師可以做到春風化雨,而吾係純粹搵兩餐hea住做。小朋友而家讀吾到書可能吾係讀書材料亦有可能未開竅,假若入到間校風差嘅中學,學生仲惡過老師嘅,學壞左就好難返轉頭。

giver    發表於 20-10-26 18:05

醒目開學勳章

estw 發表於 20-10-22 10:04
其實點解B3就吾使點揀呢?呢度對B1中學可以分析得好仔細,但對B2/3就冇麥數據。當然,仔女讀到書固然好, ...

簽名被屏蔽

captain0tsubasa 發表於 20-10-21 18:31
我也想請教一下,小孩也是band 3成績,現小孩在九龍城區讀書,住深水埗區,簡哪區中學較好,謝謝
...
若是band3, 九龍城區中學比較好,校風好的band3 中學有彭學高,九龍塘學校,聖三一等。你也可以乙一博一間band2B 的基道 。另外也可以試下直資創知。

其實點解B3就吾使點揀呢?呢度對B1中學可以分析得好仔細,但對B2/3就冇麥數據。當然,仔女讀到書固然好, ...

我就係見D人,成日講B1學校,太少資訊知道B2尾同B3的資料,所以我先開topic問,我就係用咗好多方法,去教個女點讀書,可能佢唔係讀書材料及未開竅,但我都係同你咁
諗,讀唔到書,並不代表什麼。
所以希望有D過來人,比我參考意見提點一下

老師有無講你小朋友呈一後是band2 or band3, 見你平均有B, 不如試考直資,不用局限於沙田。例如聖道迦南,匯知中學,林大輝等。

艾艾 發表於 20-10-22 11:51
老師有無講你小朋友呈一後是band2 or band3, 見你平均有B, 不如試考直資,不用局限於沙田。例如聖道迦南, ...

呈一後冇講,其實想問一下,直資D課程,係咪輕鬆D,同普通學校分別係點?我係咪應該去直資學校網頁資料,就知道!謝謝

shan1016hk 發表於 20-10-22 11:55
呈一後冇講,其實想問一下,直資D課程,係咪輕鬆D,同普通學校分別係點?我係咪應該去直資學校網頁資料, ...
最好問老師呈一後是band2 or band3, 呈二仲有機會追下。直資吸引之處是高中選科較彈性。而且直資揀人收,學生品格不會太差吧!若去到band3 成績,選校以校風好為主,直資有較多選擇。匯知 7 Nov 有information day, 可以去了解多些。另外,如果中英數有B可報聖道迦南。
林大輝好似都是十一月有information day.

shan1016hk 發表於 20-10-22 11:49
我就係見D人,成日講B1學校,太少資訊知道B2尾同B3的資料,所以我先開topic問,我就係用咗好多方法,去教 ...

沙田區以我所知梁文燕幾好,多年前識得有人讀,學校老師會關心家長同學生嘅關係,近年我姪仔都係讀呢間,佢吾係讀書材料,所以中三轉讀ivy,而家讀得好開心搵到自己出路,亦知自己嘅不足主動去補英文。

estw 發表於 20-10-22 12:30
沙田區以我所知梁文燕幾好,多年前識得有人讀,學校老師會關心家長同學生嘅關係,近年我姪仔都係讀呢間, ...

首先多謝大家比一些d意見及資訊

如果學生術水平係去到B3,繼續係傳統學校讀多6年,係咪好事?

家長係咪應該面對現實,瞭解吓子女點解只能維持呢個水平?

係能力問題?學習方法問題?學制問題︖

嘗試搵出問題再決定路向先係對學術水平不如人意既小朋友最有用既幫助

求其噏一堆學校名其實好易。就算小朋友入咗去呢堆學校亦無變壞,但真係有用/意義嗎?定係再浪費多6年?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題