用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 deleted
go

deleted  

聽完各位網友留言對自己都有好多提醒,無再後悔了,只會向前望,謝謝各位。

俾你入到神校可以唔谷嗎?

塞翁失馬焉知非福。沒有差學校,只有唔適合的學校。

DengCK 發表於 20-10-19 09:17
俾你入到神校可以唔谷嗎?

塞翁失馬焉知非福。沒有差學校,只有唔適合的學校。

好認同 你講得好好

讀津幼一樣可以入到好直私, 睇下你3年入面點樣栽培及裝備小朋友
而且happy津幼得到既快樂, 亦係難能可貴

沒後悔
學校提供的語境,老師不錯,和不同背景同學已經係好大得著

學術方面從來跟小朋友自己節奏,唔跟學校節奏
從來唔覺得小朋友只能夠吸收學校教科書非常有限內容

反而我覺得重點不在私幼定券幼,是家長點栽培小朋友同小朋友吸收能力。我小朋友都是普通券幼,升小後,佢幼稚園同學考到級頭,我小朋友考級尾,我都唔好意思同人講佢地係同一間幼稚園。

heily123 發表於 20-10-19 09:10
讀券幼嘅你有冇後悔?我就有,當年揀幼稚園時真係好天真,以為搵間屬自已宗教有愛心嘅幼,開開心心就夠,而 ...

通常人都會選A, 之後後悔之前唔會選B,

讀乜幼都係靠家長點谷
私幼就係學校有晒考試範圍(評估)叫家長回家慢慢谷
卷幼就無考試範圍,其實教既野都係差唔多,只不過因為唔使考試家長就輕鬆唔溫
要後悔既, 不如後悔無好好利用幼稚園呢3年時間,伴讀同買習作做!

Liuvyn    發表於 20-10-19 11:01

kk1979 發表於 20-10-19 09:51
讀乜幼都係靠家長點谷
私幼就係學校有晒考試範圍(評估)叫家長回家慢慢谷
卷幼就無考試範圍,其實教既野都係 ...

Deleted

有朋友讀卷幼都考到男拔, 不過當然小朋友本身叻同埋家長都要付出好多,家長一定要有心機教

回覆 heily123 的帖子

我覺得私幼,券幼都好睇家長栽培,我自己就覺得語境方面就真係冇得比,始終一分錢一分貨。

當初選擇幼稚園,相信樓主嘅心情係:初為人母對著一個只有一兩歲嘅bb,想佢開心健康就夠。其實人真係唔可以樣樣都想要,既然選擇左就堅定d,話唔定有d唔可以即時睇得見效果嘅嘢會生根之後發芽呢?

我就是後悔讀了happy的私幼,中英數都係我自己跟返晒,唔跟學校,感覺學費白交,只跟學校的話,同文盲無分別

回覆樓主:

十二萬分後悔。每日都教到自己嘔血!

Lcscherry 發表於 20-10-19 10:30
我就是後悔讀了happy的私幼,中英數都係我自己跟返晒,唔跟學校,感覺學費白交,只跟學校的話,同文盲無分 ...
我都係! 呢樣真係最後悔! 讀券幼起碼慳咗幾年學費......
而家屋企細果個一定唔會再比佢讀家姐呢間, 一係就龍, 一係就學術型私幼, 咁不幸乜offer都冇就券+自己谷

Lcscherry 發表於 20-10-19 10:30
我就是後悔讀了happy的私幼,中英數都係我自己跟返晒,唔跟學校,感覺學費白交,只跟學校的話,同文盲無分 ...

Deleted

Dybala 發表於 20-10-19 10:46
我都係! 呢樣真係最後悔! 讀券幼起碼慳咗幾年學費......
而家屋企細果個一定唔會再比佢讀家姐呢間, 一係就 ...

我大既讀happy school, 由1歲起教都自己傻左,而家讀高小,係就係成績幾好,但父母背後既辛酸不為外人道。。。
細既讀谷幼,開心到呢。。學校學左大部分,放學日日玩玩同玩,唔洗補習,父母冇辛苦教過佢,覺得佢係天才!其實因為係學校學左!
早知係咁,我一定唔會慳呢的錢

heily123 發表於 20-10-19 11:01
Happy私幼係唔係都有語景架?

係有,但我女本身pn 前係屋企已教到對答英文,英文有出去再補phonics和writing,閱讀又係自己谷,再幫佢搵定鬼妹鄰居玩伴, 所以英文ok, 但普通話靠學校,而家仲係聽得明d,唔願講亦唔啱音

Dybala 發表於 20-10-19 10:46
而家屋企細果個一定唔會再比佢讀家姐呢間, 一係就 ...

贊成

heily123 發表於 20-10-19 11:01
Happy私幼係唔係都有語景架?
有, 但只限speaking listening
由於程度太淺reading writing其實同券幼分別不大, 純粹多啲時間同個net相處練到speaking listening