用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 小朋友在學校被歧視為中國人,可以點處理 ...
樓主: babykidss
go

[英國] 小朋友在學校被歧視為中國人,可以點處理   [複製鏈接]

我諗先搞清楚係點樣嘅歧視先。我以前讀寄宿,都有啲同學會兜口兜面咁叫我"Chinky, Chinky"咁。我就覺得好好笑,大家笑埋一團,跟住出去打場波,佢見我無乜反應,好快就無搞,仲超老友添。我有啲同學無咁接受到,啲鬼仔鬼咁幼稚,見有反應咪搞多啲囉。

回覆 SIYip 的帖子

就係囉,都唔知發生咩事。樓主都係問清楚小朋友做咩先啦,如果嚴重點解佢(我指小朋友)唔直接即時揾house master或者matron傾同解決呢?
老實講,我見過啲小朋友(包括我嗰時嘅同學)因為home sick,或者想嗲下屋企人,或者同同學溝通唔暢順,就放大咗啲問題希望屋企人緊張佢,其實件事原本好輕微。

當然我唔知樓主小朋友嘅經歷,唔敢排除有欺凌成分。

twhkleung    發表於 20-10-10 02:18

大家真係諗多咗喇。我作為過來人(自己係boarding school學生,又係現役boarding school家長),可以負責任咁講啲鬼仔鬼妹其實好鬼幼稚(尤其係lower school嗰啲)。對佢哋嚟講,叫你"chinky"同叫你“死肥仔“或者“白痴仔“冇咩分別。斷估大家都唔會真係覺得佢哋惡性歧視肥人同轉數慢嘅人啩?佢哋叫我Chinky,我一笑置之,跟手我又叫返佢哋Lurch呀(直係手長腳長笨手笨腳)Beefy呀(即係淨係識運動冇乜腦)嗰啲,大家笑下就冇嘢。
呢類「攻擊」持續幾耐就睇你咩反應,我就選擇正面回應甚至直接回擊,再加上我好快入咗幾樣運動校隊,轉個頭就攬頭攬頸(佢哋仲保護返我轉頭添,驚死冇咗個主力同友校比賽會輸)。我有啲同學選擇逃避又唔參與活動,咁咪搞耐好多囉。
我哋七嘴八舌喺度放大件事,本來可能冇乜嘢都變咗「驚天地泣鬼神」,無謂影響咗樓主小朋友嘅寄宿生活啦。等佢問清楚佢小朋友究竟咩事,係咪真係歧視咁嚴重先啦。

係囉,我都話其實冇乜大不了,大家唔好over react咗,搞到樓主自己緊張埋,解決咗就好喇。

話時話,我當年去英國boarding,當然都唔識打Rugby,我仲要去發源地Rugby School,全民都要參與。我係插Year 10,更比人學少一年,第一堂就出大醜。話說教練教戰術,見我大大隻都跑得下,就叫我負責「達陣」。我其實連球例都未清楚,心諗應該同美式足球差唔多啩,過到條線就得喇。咁攞到個波咪一味沖,過咗條線就好似睇電視美式足球員咁大大力掟個波落地囉。跟住全場爆笑(都有幾十人㗎,連教練都笑埋),我都未知發生咩事,亦有人喺旁邊Chinky Chinky咁。我仲迷惘緊嘅時候,個Captain鬼仔走埋嚟同我講Rugby唔係咁打㗎,你要揸實個波放落地先算數㗎。咁我雖然都覺得好瘀,但又覺得好好笑,笑咗出嚟,其他人見我咁反應反而無再搞,繼續上堂。落堂我老實同啲housemate講我連球例都未識,佢哋咪教我囉,好快我就入埋校隊,有隊友掩護喇。

我諗重點係參與,唔識唔緊要,但一定要落場試。啲鬼仔尤其低年級係好幼稚好低能,但都好單純,見你肯融入肯試,好快就冇嘢。
‹ 上一主題|下一主題