用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Tko b1b-b1c自行入聖類斯?
go

Tko b1b-b1c自行入聖類斯? [複製鏈接]

仔現小六,估計暫時B1B - B1C,因將軍澳英中位少,估計自行入區內B1機會不大,如去試聖類斯有機嗎? 知道聖類斯大約2A,但中西區比將軍澳網強,預計去報自行全港排名次第會比下去
謝謝
   1    0    0    0

補充,現讀二線小學

aiho 發表於 20-10-7 10:01
仔現小六,估計暫時B1B - B1C,因將軍澳英中位少,估計自行入區內B1機會不大,如去試聖類斯有機嗎? 知道聖 ...

中西區St Louis 程度大約是B2A 的英中。

不試官塘B1C 蒙民偉、官塘官立?

仔現小六,估計暫時B1B - B1C,因將軍澳英中位少,估計自行入區內B1機會不大,如去試聖類斯有機嗎? 知道聖 ...
將軍澳去中西區都遠, 點解唔考慮東區中學 ?

王家爸爸    發表於 20-10-7 11:09

回覆 pccw2017 的帖子

因為東區觀塘區英中位自己都係唔太夠,本身只有B1C怕都好難誇去他區B1C (因為間間B1C都想自行收到B1A/B1B的學生)

簽名被屏蔽

陳瑞祺喇沙同聖類斯差唔多,係唔係揀陳瑞祺喇沙更合理?

aiho 發表於 20-10-7 10:34
回覆 pccw2017 的帖子

因為東區觀塘區英中位自己都係唔太夠,本身只有B1C怕都好難誇去他區B1C (因為間間B1 ...

在東區,B1學位給男生是不足夠,只有給女生是足夠。

去王華湘、CSK都不見得會差過去SLS
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tpmon 發表於 20-10-7 11:13
在東區,B1學位給男生是不足夠,只有給女生是足夠。

東區5男女校,2女校,其一龍頭女中,另一間又縛住咗部分自己學生,每人只可以派一間,唔明點解男生B1位不足夠?男女生統一階段機會率係一樣的~~~

回覆樓主:

SLS將有新景象 現正招聘新校長

https://jump.mingpao.com/m/job/detail/Jobs/2/HS20087631/校長

Post Date: 03 Oct 2020

聖類斯中學

校長

Descriptions

上任日期:2021 年 9 月

應徵者須具備認可學位、教育局所頒發的校長認證或教育局有關校長課程的証書、至少五年中學行政經驗,以及持有 SGM 或以上職級,並具有良好中英文能力及資訊科技應用能力。若與辦學團體有同一宗教信仰的、對慈幼會辦學精神有所知悉及認同的,並對聖類斯中學有認識的,將獲優先考慮。

Enquiries

申請者請於 2020 年 10 月 16 日前遞交或郵寄申請信 (信內須附詳細個人履歷、學歷證明文件、一篇教育理想文章,聖類斯中學學校發展計劃,以及一封推薦信),至香港薄扶林道 69A 地庫 2 樓「慈幼會學校中央秘書處」收。

申請人所提供的資料只作有關招聘用途,用後會立即銷毀。

好嘅 Band 2A 有很多,冇必要一心揀 SLS,而且已經肯定 Band 1,冇必自行就去 Band 2。間間都想收 Band 1AB 學生,但又係咪咁多 Band 1AB 學生揀佢?

CSK,甚至觀塘間呂郭,都係英中 Band 2A,冇必要走咁遠。如果你擔心東區唔夠位畀男仔,咁中西區更加唔夠位畀男仔。

回覆 aiho 的帖子

1b~1c 自行將官,觀官,蒙民偉入機會都高

醒目開學勳章 貢獻勳章

你住得近唔近地鐵站?如果近的話,SLS 其實車程真係唔耐,分分鐘轉一次車就到!

我自己細個住藍田,返觀官要轉巴士 (初中時未有去順利邨小巴),一個鐘一轉!所以唔一定同區就快,遠其實都可以仲快!

恐龍家

小曳人 發表於 20-10-7 14:41
你住得近唔近地鐵站?如果近的話,SLS 其實車程真係唔耐,分分鐘轉一次車就到!

我自己細個住藍田,返觀官 ...

就算近地鐵站,去將官同王華湘,點都快過去SLS呀?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 aiho 的帖子

可以試吓筲官

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkpapa852 發表於 20-10-7 14:59
就算近地鐵站,去將官同王華湘,點都快過去SLS呀?

佢話TKO 競爭大嘛!
話時話,我支持揀TKOGSS (over KTGSS) 架!

恐龍家

呈二俾心機考入B1b,咁咪可以自行報本區囉。

醒目開學勳章

小曳人 發表於 20-10-7 19:45
佢話TKO 競爭大嘛!
話時話,我支持揀TKOGSS (over KTGSS) 架!
點解?ktgss應該仲叫band 1尾,tkogss頂多係band 2頭

醒目開學勳章 貢獻勳章

bobbob 發表於 20-10-7 23:48
點解?ktgss應該仲叫band 1尾,tkogss頂多係band 2頭
主要係交通問題,其次係我主觀性個人經驗 (兩校N年前舊生)
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題