用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國現在這情況你們的子女會如期出發嗎? ...
go

[英國] 英國現在這情況你們的子女會如期出發嗎?  

請問大家會如期出發嗎?

我女本會1/10 機到英國讀大學1年班, 她和我們都沒有到過英國,可說是一個陌生的地方,平時家里的事情也少幫手。原本讓她出國念書也是一個好機會讓她學習照顧自己,筆竟我也不可能看她一背子, 可是現在英國這個情況真令我膽心她自己能應付嗎? 我們英國又沒親戚朋友。

望有識之士指點,感謝!

waterkittle 發表於 20-9-26 09:56
請問大家會如期出發嗎?

我女本會1/10 機到英國讀大學1年班, 她和我們都沒有到過英國,可說是一個陌生 ...

如果係我, 我會考慮幾點, 大學係咪係嚴重地區? 佢去到住既地方係咪自己廚房洗手間? 大學有無offer online 上堂?

如果係嚴重地區, 學校又有online 上堂, 咁我唔會比個女去住, 等睇定兩週後政策有無明顯效果先再決定。

請問大家會如期出發嗎?

我女本會1/10 機到英國讀大學1年班, 她和我們都沒有到過英國,可說是一個陌生 ...

不過我唔係有識之士, 我都係瞎子摸象中

請問大家會如期出發嗎?

出現擔心,係好正常。

第一樣野,你要查一查你女大學有無COVID-19嚴重爆發?大學係米位於cases太多的地區。你又看看你大學有否全面提供online teaching & learning足以令女女暫時留港學習都可以,要注意留港有時差。有些programme有實習,有些有lab,所以未必係留港是適合。

我一早估計到開課會出現cases激增,有擔心,但我仍然叫孩子提早回英,盡快進入校園。孩子已按timetable 見tutor,準備上課,一切如常。我放心,因為我孩子在英幾年,大學又唔係在嚴重地區,所以我放手比佢自已處理。你再諗諗,跟女女傾傾先。

Arabellahk    發表於 20-10-2 13:54
admiral1008    發表於 20-9-26 17:47

hiddenhero 發表於 20-9-26 10:02
如果係我, 我會考慮幾點, 大學係咪係嚴重地區? 佢去到住既地方係咪自己廚房洗手間? 大學有無offer onl ...

Agree

hiddenhero 發表於 20-9-26 10:03
不過我唔係有識之士, 我都係瞎子摸象中

你意思係如常出發?

已經返咗去開學,聽佢講情況ok,但個個地區疫情唔同,check 下自己大學咩情況再決定

回覆樓主:

我覺得如果本身的課程可以online上課,咁就係香港上住先,再睇定情況先決定,因為如果孩子去了英國,疫情急速變壞,到時再回港,就變得很麻煩,何況是第一次去英國,孩子的應變能力沒有長期逗留英國的學生好。這只是我的看法,給你參考。

回覆樓主:

visa 有效期是不是90日?

醒目開學勳章

請問大家會如期出發嗎?

我仔都係今年大學Year 1,我昨日下午決定左,向學校申請online 上堂,而家等批中,原本阿仔今晚飛,BA取消航班,改左明晚機,不過昨晚見到英國新聞,Cardiff downlock,所以更肯定不會返英國住,等11月先返,因為 visa 12月前入境

我仔Year 9 已經係英國讀書嘅

請問大家會如期出發嗎?

身為父母,肯定忐忑不安。绝對感同身受。
只有默默祝福。

註:
倫敦希斯路機場的coffee shop  現在不收現金。只收電子貨幣。

catforyou 發表於 20-9-26 10:20
visa 有效期是不是90日?

我6 月申請visa 時agent 話因為疫情, 可以改一次時間。 上visa center 處理。 不過我無需要所以唔知依家係咪都係咁同具體點操作。

我細女大學無出任何指引,大學個區都未叫疫區,可能都快。我大女叫我唔好跟來,佢可以送細妹去學校。我都唔知點好。搵地方測試同證明個lab合資格都未知點搞,睇左幾間clinic,都無提個lab名,想知合唔合資格都難。我都怕因為呢份文件上唔到機

我女會係小組教學,其他三位同學係住英國的。如果佢唔去,就會全組轉online teaching,佢怕tutor同同學會對佢有意見。佢話其他在疫區讀書的朋友都如期出發,所以覺得無問題

wloi 發表於 20-9-26 10:55
我細女大學無出任何指引,大學個區都未叫疫區,可能都快。我大女叫我唔好跟來,佢可以送細妹去學校。我都唔 ...
"我細女大學無出任何指引,大學個區都未叫疫區,可能都快。"

If the area is lockdown, your elder daughter may not be able to travel with her to the lockdown area.  Please ask her to check before going.

hiddenhero 發表於 20-9-26 10:46
我6 月申請visa 時agent 話因為疫情, 可以改一次時間。 上visa center 處理。 不過我無需要所以唔知依家 ...

如果已經有visa,睇一睇visa嘅條件,因為疫情關係,應該可以自取證後90日內入境,逾期可能要重新簽證。

我個女上兩個禮拜剛到英國,取得BRP卡,並已到警署登記,成個手續完成後,而家決定返香港online上堂。

回覆樓主:

好看孩子想法,自己孩子好想番去,估冇皇管,另在家大鱼大肉,長咗暗瘡,吾開心!英國算有親戚但有老人家不便去寄宿…如果真學校downlock,佢D朋友走晒可能回來

wing530 發表於 20-9-26 10:22
我仔都係今年大學Year 1,我昨日下午決定左,向學校申請online 上堂,而家等批中,原本阿仔今晚飛,BA取消 ...
Year 9 咁細一定擔心,不過如果係大學,其實點都照顧到自己。

請問大家會如期出發嗎?

會如期出發

Arabellahk    發表於 20-10-2 13:56

呀仔剛上星期攞完visa ,來想11/10回去, 機票未買, 仍是 1516, 下星期二大學開始online上堂, 原本想搭BA, 見近日經常話取消班次, 可能會改選CX, 留意多一個星期再算, 雖然他已經在英國 讀了7年,但回去都有一點擔心。

回覆樓主:

親子王國講香港就有第4波600大軍來港,回來又煩,好彩剛夠18孩子自己可租英酒店住(同同學-起租)