用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 如果再選擇一次,你們會幾時開始讀國際學校? ...
樓主: kml32
go

[其他] 如果再選擇一次,你們會幾時開始讀國際學校?   [複製鏈接]

glam_100 發表於 20-10-1 10:04
我有一個例子分享
小朋友K2, 呢排佢經常同我分享佢的感覺。例如返學,佢會同我講,我感覺到有啲興奮。放學 ...

我都有類似的經驗。孩子在新學期開始,班主任請小朋友為自己定 2 個小目標,同埋思考用咩方法幫自己達到呢個目標。我的孩子「決定」要自己計數計得啱,同埋減少向家人發脾氣,並與老師分享佢打算用的方法。老師好appreciate,仲講佢會點樣喺學校幫佢,又會教全班同學點樣move between emotion zones。

我好欣賞老師讓佢set一些non academic的目標,學校讓孩子自主決定咩方面想進步,呢種開放的態度讓小朋友決定自己改進d咩,真係self directed。而且學校唔會看輕情緒教育,我覺得呢份重視係我希望見到的家校合作。

boyzzzz 發表於 20-10-16 12:29

Well said。其實有一批中產IS家長就係不希望安排小朋友只 ...

同意呀,其實名校呢條路既出路係好predictable,反而揀IS係可以有好多可能性,包括一般人所諗既「讀唔成書」,可能小朋友長大後會揀左一條按住佢既passion而行既路,而唔一定係大學、專業資格等。我諗尊重小朋友的需要,比機會佢有不同的可能性,係好錫子女又好open minded的做法。
‹ 上一主題|下一主題