用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 從英國抵港需持病毒陰性證明
樓主: keibri
go

[英國] 從英國抵港需持病毒陰性證明   [複製鏈接]

ema 發表於 20-10-6 21:25
我想問可唔可以咁樣:為了可以和孩子一起在酒店隔離14天(孩子只有year 8),我唸緊12月飛去英國,到達當晚 ...

八歲你唔飛都可以同孩子一齊住酒店自願隔離十四天。政府網站有資料

ElainAiolia 發表於 20-10-7 22:45
我book咗荃灣絲麗酒店,政府份酒店list度都有

我反而取消了,因為未夠十六吾比自己住,冇計,搵其他更經濟的,反正吾使guarantee ,十一月再算。

PacoMum 發表於 20-10-18 07:41
咁係唔係等結果個晚都當隔離第一日,自己酒店只訂13日?

是當第一日,但酒店要訂14Nights ,如果一號到港,酒店check out要十五號,因為要14nights,你可以十四號晚上23:59後離開酒店。

英航比左呢個資訊我.
If your destination requires that you take a test for Covid-19 prior to departure, you can arrange a home-testing kit at a discounted price from City Doc or with remote support from a clinician at Nomad Travel (using code BritishAirways15).

Please ensure you check that results from home test kits are accepted by your destination if you choose this option.

CityDoc https://www.citydoc.org.uk/ba/

Nomad  https://www.nomadtravel.co.uk/covid-19

summerhotel1 發表於 20-10-20 14:34
呢個test係香港政府唔承認㗎, 因為佢唔係ISO15189, 亦唔算係PCR test, 佢只係等於你自己喺萬寧屈臣氏買一 ...
繼續等,等事情發展到成熟就得喇

ElainAiolia 發表於 20-11-8 15:39
呢間就係我係 UKAS search 到學校提供的

自己印呢張或keep在手機,連result一齊check in

3b 發表於 20-11-22 13:10
你估政府會改變隔離酒店的要求嗎?

https://www.google.com/amp/hd.stheadline.com/amp/news/realtime/hk ...

尋日新聞報道有提及,我覺得會更改去指定酒店,不過要傾到咁大量酒店容納到咁大量人士唔容易

過客 發表於 20-11-27 14:45
呢個係一個集團名字?  由佢去安排學生去做檢測?  咁佢份報告有冇 Lab 既名字? 是否間 Lab 不是驗 Covid 所 ...
Belgravia 係一間監戶人公司,合作伙伴係B agent,佢地一知道香港政府有呢啲要求,立即在當地搵clinic offer 香港學生飛前檢測,可能由10月時搵既clinic轉左lab, 而間lab唔符合香港要求,佢地又唔知轉左lab掛. 佢地應該會安排從新再驗,更改機票,酒店住宿比學生既, 至於在香港既家長一定好擔心,香港酒店又要轉日子. 不過clinic轉lab又真係無法控制唔到,唯有拎到手又再查下UKAS

過客 發表於 20-11-27 15:20
多謝解答.
希望學校搵既 Clinic / Lab 符合入境要求啦.
我都係咁希望,查過未搵到有人用過, 自己聯絡clinic又比唔到答案我,可能因為佢地用開幾間lab,到最後先知用邊間lab, 所以我想印定UKAS Accreditation 證明都唔得住
‹ 上一主題|下一主題