用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Oundle school and Repton school
go

[英國] Oundle school and Repton school [複製鏈接]

Agent推介了這兩所學校給我們,請問可以給些意見呢?萬分感激(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
   3    0    0    0

兩間都係老牌公學,都唔差喎。應該俾到傳統寄宿學校體驗。

兩間應該都係行緊day + full boarding,唔怕一到weekend得返啲香港/中國人。

Oundle打Rugby, Repton打Hockey/Soccer。

Oundle連Y7過千人,facilities會多啲齊啲,個town大啲,加埋總數應該會多啲香港人。

近年來好似Oundle搞得好少少,不過Repton剛剛換咗新校長,都幾Aggresive,應該有啲作為。

回覆 beastiebistro 的帖子

Thank you so much.🙏🏻咁想請教埋Caterham, 我哋對呢間學校都好有興趣,見broader數目有160人左右,160人算多定少呢?🤔🙏🙏🙏🙏🙏🙏

講真,我哋好喜歡Epsom, 但要睇UKiset成績, 我哋嚟緊會考, 但係真係唔知呀囝會考成點,如果考得麻麻地,就直頭唔使諗😖

回覆 Yvonnehoney 的帖子

Boarders比例要睇返全校學生數,Caterham有九百幾人先得160個boarders 唔夠,你話比例高唔高?你諗下每日放學同weekend留喺度嘅係咩人?多數都係留學生啦。如果你追求「有照應」或者「學術成績」咁無咩問題嘅,如果追求傳統寄宿經驗嘅話,就要諗諗喇。

如果有去visit過Epsom,之後覺得喜歡,咁無問題。Epsom寄宿比例都唔算好高(同埋有weekly boarding揀)即係weekend都會走得七七八八。不過我見佢哋好似有make an effort去控制外國留學生總數...(始終Caterham同Epsom呢啲係agent愛校,如果唔係大比例full boarding,咁就要睇下究竟有幾多係香港/中國人。)

beastiebistro 發表於 20-9-20 09:14

Boarders比例要睇返全校學生數,Caterham有九百幾人先得160個boarders 唔夠,你 ...

謝謝資料。
請教一下,Caterham 的GCSE 及A level成績都很好,會是很谷的學校嗎?還是收生的學術要求很高, 所以公開試的成績好?
相對Epsom, 人人都話想入,又傳收生要ukiset 999, 但公開試成績又没有caterham 咁高,感覺好似balance 啲,冇咁谷?

謝謝你🙏🏻
我哋其實不停咁睇緊Oundle嘅資料,但係唔知點解學校網頁嘅資料好少,所以我哋又有啲擔心

回覆 Yeahp 的帖子

首先,我個人認為去boarding school(尤其係year 7/year 9嗰啲時候去),應該諗住攞到一個傳統「全人發展」嘅寄宿體驗,而唔係齋睇成績。如果目的係好成績嘅話,不如year 12去讀嗰啲所謂嘅「神奇四校」算把啦。如果想要傳統寄宿體驗,咁先放低公開試成績/排名榜呢啲只不過係一個aspect嘅考慮,睇吓學校嘅資源,設備,寄宿生比例等等嘅資料先。

For your information,根據2019年資料,Caterham GCSE成績好過Epsom啲啲,但係A level成績應該係Epsom好啲。Epsom收生要求高可能同佢哋想控制留學生比例有關(橫掂有限數,might as well收最好嗰啲囉...)。

Oundle係老牌名公學,寄宿體驗嗰方面一定唔係問題。

beastiebistro 發表於 20-9-20 10:24
回覆 Yeahp 的帖子

首先,我個人認為去boarding school(尤其係year 7/year 9嗰啲時候去),應該諗住攞到 ...

非常感謝意見。。

Yeahp 發表於 20-9-20 09:50
謝謝資料。
請教一下,Caterham 的GCSE 及A level成績都很好,會是很谷的學校嗎?還是收生的學術要求很高 ...

Epsom 睇ukiset 成績,之後先至叫你報名,成績唔洗999。

beastiebistro 發表於 20-9-20 09:45

如果有去visit過Epsom,之後覺得喜歡,咁無問題。Epsom寄宿比例都唔算好高(同埋 ...

請問你去過Epsom 嗎?是否有特別野需要注意呢?謝謝

bbeasy25 發表於 20-9-20 17:25
請問你去過Epsom 嗎?是否有特別野需要注意呢?謝謝

我們沒有呀!

beastiebistro 發表於 20-9-20 10:35

Oundle係老牌名公學,寄宿體驗嗰方面一定唔係問題。

衷心多謝你的意見(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

個人意見,幫到就好。

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

cat_tam 發表於 20-9-20 21:32
甚麼是「神奇四校」?

Queen Ethelburga’s College
Oxford International College
Cardiff Sixth form College
Ruthin School

回覆 cat_tam 的帖子

幾間成績超好,但基本上無乜寄宿體驗可言嘅學校。百貨應百客,想要真正嘅傳統英式寄宿體驗,無可能揀「神奇四校」。

醒目開學勳章

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題