用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Debit card同Credit card問題?
go

[英國] Debit card同Credit card問題?  

亞女年尾準備去英國讀書,請問應該開一張定兩張debit card比佢,我7月已經由HSBC申請海外戶口,我女個戶口仲未開到,所以想開多問東亞銀行海外戶口,睇吓邊間銀行可以快啲出到debit card,因為亞女係第一個出外讀書,我唔係咁識,想問下外國係咪少用credit card?定要申請一張比佢好啲?

回覆 CYWYBB 的帖子

我女有一張HSBC UK debit card...會帶香港 credit card 去當保險,可以碌card同提款

CYWYBB 發表於 20-9-16 10:34
亞女年尾準備去英國讀書,請問應該開一張定兩張debit card比佢,我7月已經由HSBC申請海外戶口,我女個戶口 ...

外國唔會少用credit card, 不過簽香港credit card 匯率差,又有手續費。要申請外國credit card 亦唔容易(冇工作收入,點俾credit 你), 所以通常都用debit card.   如果香港申請到credit card,  帶去備用亦係好方法。

CYWYBB 發表於 20-9-16 10:34
亞女年尾準備去英國讀書,請問應該開一張定兩張debit card比佢,我7月已經由HSBC申請海外戶口,我女個戶口 ...

我會一張佢自己既 debit card, 加香港出俾佢既附屬咭

另外可考慮申請citibank嘅debit card. 佢地有個global wallet功能,外幣簽賬直資在外幣戶口扣,冇手續費。

bbba05 發表於 20-9-16 11:18
另外可考慮申請citibank嘅debit card. 佢地有個global wallet功能,外幣簽賬直資在外幣戶口扣,冇手續費。
...

請問用呢張debit card 海外簽賬,係咪同credit card 一樣?定其實係atm咁要入pin?

Acatmom 發表於 20-9-16 11:52
請問用呢張debit card 海外簽賬,係咪同credit card 一樣?定其實係atm咁要入pin?
...

係同credit card一樣咁用

https://www.citibank.com.hk/chinese/banking/debit-mastercard.htm

bbba05 發表於 20-9-16 12:03
係同credit card一樣咁用

https://www.citibank.com.hk/chinese/banking/debit-mastercard.htm

Thank you!

睇左條link, 話要開global wallet 同埋揀啱個外幣戶口。呢D要係Hk做定setting先?

Acatmom 發表於 20-9-16 12:25
Thank you!

睇左條link, 話要開global wallet 同埋揀啱個外幣戶口。呢D要係Hk做定setting先?

要開global wallet,  應該係citibank個mobile app啟動就得,亦唔使揀戶口,會自動配對。其實幾時做都得,穩陣d緊係香港做定先。

bbba05 發表於 20-9-16 12:47
要開global wallet,  應該係citibank個mobile app啟動就得,亦唔使揀戶口,會自動配對。其實幾時做都得, ...

唔該曬!

回覆樓主:

我上個月問東亞,話排我前面有4百幾個,大概12月先可以開戶,所以我約左HSBC下星期尾開戶,不過樓主你7月申請,到依家都未開到,咁我女戶口應該仲耐⋯⋯

未有debit card前,我會買tag & go比佢用住先

剛剛打去東亞,佢話要排三,四個月

回覆 bbba05 的帖子

如果小朋友有呢個戶口同張卡, 父母直接入英鎊落去小朋友的戶口俾佢用咪得? 咁父母同小朋友其實唔駛在港開英國戶口也可以, 佢地去到英國才開戶口也可, 是嗎?

bau 發表於 20-9-16 19:24

如果小朋友有呢個戶口同張卡, 父母直接入英鎊落去小朋友的戶口俾佢用咪得? 咁父母同小 ...

我上citi bank 網站網過吓,嗰個係hk account, 外地攞錢,同英國銀行嘅debit card 係兩回事。

SIYip 發表於 20-9-16 20:09
我上citi bank 網站網過吓,嗰個係hk account, 外地攞錢,同英國銀行嘅debit card 係兩回事。
...

我理解係你入外幣落戶口,在外國使用卡時會直接扣自己戶口內嘅外幣。

回覆 eehhmm 的帖子

對, 咁在香港開唔到戶口時佢地有這卡也可以用, 亦沒有charge, 聽講外國現在因疫情好多地方唔收現金

我都有這張卡,不過未有機會用。

bau 發表於 20-9-16 19:24

如果小朋友有呢個戶口同張卡, 父母直接入英鎊落去小朋友的戶口俾佢用咪得? 咁父母同小 ...

我覺得係其中一個方法,在小朋友未開到英國戶口時暫用,或之後備用。其實其他方法如credit card附屬卡,或之前討論的tap and go也可以,睇吓邊種適合自己。

SIYip 發表於 20-9-16 20:09
...

佢本身係一張mastercard嘅debit card,  在接受mastercard嘅地方都可以用。英國申請的debit card扣英國戶口錢,這張香港申請的debit card扣香港嘅外幣戶口錢。我都建議到當地再開當地戶口和卡,唔知有冇網站會唔接受外國的卡號。

我估萬事達卡係全球通用