用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 K3學習進度
go

K3學習進度

請問有經驗嘅家長
K3應該要識d咩,因為疫情關係停課咁耐,小朋友home schooling咗大半年,我想知有冇落後咗?落後咗幾多?
1. 中文要識咩?認字?幾多個字?寫字?寫咩字?
2. 英文要認得幾多生字?要唔要識讀?
3. 數學識加減數嗎?程度大概去到邊?
4. 睇時間學咗未?
5. 月份、星期要唔要識?
如果我想知各科嘅教學內容方便自己教可以去邊度搵到?

EudyptulaMinor 發表於 20-9-16 01:39
請問有經驗嘅家長
K3應該要識d咩,因為疫情關係停課咁耐,小朋友home schooling咗大半年,我想知有冇落後咗 ...

咁而家小朋友會唔會返番k3? target大抽獎定直私? 我小朋友今年小一,叫做有直私同兩間一線津小叩門offer,比你參考下k3畢業前嘅進度 (有大把準備得更充足嘅小朋友,for ref only). 我地冇外補亦冇上過面試班。
1. 中文要識咩?認字?幾多個字?寫字?寫咩字?
>>識寫自己中文全名係基本,另外要識寫簡單筆劃嘅字。
>>冇數認到幾多個,但k3上學期已認到晒新雅套字卡,下學期主要係每日伴讀改為小朋友朗讀中文橋樑書(未必每頁有圖)
>>做練習時能自己朗讀題目嘅字(中英數),做到24wk嘅中文閱讀理解3B

2. 英文要認得幾多生字?要唔要識讀?>>識寫同串自己英文全名係基本
>>k3先後認讀(望到識讀識解,冇串字)左sight words, cambridge english starter同mover嘅vocab list
>>叩門階段最好要識串one to twenty, month, monday to sunday, colors, body, animals, family 依d基本字
>>ORT小一前就睇完lvl7, 由小朋友朗讀

3. 數學識加減數嗎?程度大概去到邊?
>>一定要識心算個位連續加減數
>對兩個位加減數最好有概念(直式)
>>要認到時鐘,叩門有考
>>要識數字嘅規律如2,4,__,8,10要識填,可以係形狀類似奧數題目
>>老師比2,7,9三個數字小朋友要識砌最大同最小嘅兩位數
>>有好多小朋友會背埋乘數表可以試下記2,3,5嘅乘數

4. 睇時間學咗未?>>要識

5. 月份、星期要唔要識? >>叩門前要識中英(至少認到,最好識串)

最好小朋友要識d主題性英文生字如festivals, weather, sports, fruits, food etc 因為叩門老師會問小朋友英文問題要佢用英文簡單句子作答,最好每個topic都用英文完整句子答到4,5句至少。如what's your favourite weather, why?

以上係升學主導較進取嘅準備。如果只係想按教育局指引去接上津小小一,其實拎張卷幼書單去書局執套書跟住教便可。小一暑假老師會重溫k3教學重點

kisani 發表於 20-9-16 10:10
咁而家小朋友會唔會返番k3? target大抽獎定直私? 我小朋友今年小一,叫做有直私同兩間一線津小叩門offer, ...

死啦~ 咁我唔止落後好多啦~
中英文認字都唔得…… 寫字更加唔洗講……係數學好少少……
時鐘佢識d唔識d……
我仲想話報私校希望攞住個offer去抽獎

咁而家小朋友會唔會返番k3? target大抽獎定直私? 我小朋友今年小一,叫做有直私同兩間一線津小叩門offer, ...

我係券幼,因為停課半年好似咩都冇學,咁我就自己教,不過好似都係落後,我想報私小有個backup,似乎唔谷一下係唔可能攞到私小offer,咁就希望叩門有機啦

你小朋友好叻,家長都好落力教請問是否讀私幼?我小朋友有外補,都追唔呢個進度.可能讀卷幼,本身學校教得好簡單.

yanyanb0401 發表於 20-9-16 14:39
你小朋友好叻,家長都好落力教請問是否讀私幼?我小朋友有外補,都追唔呢個進度.可能讀卷幼,本身學 ...

請問一般券幼教到邊?我女讀K3,下星期復課,暫時佢認得常見嘅十幾個中文字(我都唔肯定佢識幾多,我有做伴讀,故事書以外嘅字真係唔知佢識幾多),唔常見但筆劃簡單嘅佢都有可能唔記得。
學校英文係教phonics,咁我就接住教落去,依家識拼讀cat dog map ship 呢d簡單嘅。算唔算落後好多?
數學識加數同簡單減數,時鐘用中文講時間有時會講錯,英文講時間唔識。
我係唔係要幫佢追一下?我女冇外補券幼,我都唔知應該要教d咩。我想佢多個機會去考私小。

yanyanb0401 發表於 20-9-16 14:39
你小朋友好叻,家長都好落力教請問是否讀私幼?我小朋友有外補,都追唔呢個進度.可能讀卷幼,本身學 ...

我小朋友讀普通全日班屋邨卷幼畢業,學校教得好淺完全不足以應付叩門。(不過德育自理等做得好好)我地一心target區內一線津小,拎私小offer只為backup, 最後真係派左寶校要去私小註冊之後成功叩返入首1&2志願嘅津小,一間011,另一間020。
望返轉頭依個進度其實算唔太離地(相比好多考晒gapsk, cambridge english full shields, ORT睇晒lvl9, 熟背乘數表,英文識串好多字etc). 我地冇考過任何學術上嘅cert但有幾個比賽獎項咁。如果要卷幼出身要準備叩門心儀津小係要家長背後發力,可能我地由k1下學期開始私下睇中文字卡,將成個學習過程攤開黎做又唔覺得特別chur. 但家長一定要持之以恆,我一日中一日英咁陪小朋友伴讀(我伴,佢負責讀)依環係最緊要,冇外補同冇買坊間練習(只買了26wk中英閱讀理解果3,4本,一星期一篇)。最後好開心入得返最近屋企嘅津小,十分鐘行到返學

EudyptulaMinor 發表於 20-9-16 12:07
死啦~ 咁我唔止落後好多啦~
中英文認字都唔得…… 寫字更加唔洗講……係數學好少 ...
中英認讀要時間浸返黎,越早開始越好。望返轉頭二線直私校offer其實唔難拎,首輪offer係難有但後期多人放位,只要waiting list keep住寫求位信R 2nd in, 之後再寫信R offer, 到6~8月大把人叩門成功放二線直私小~wkf今年都多人叩門階段放位,但你想1月填表前有私小offer揸手就難d, 疫情關係好多直私推後左出offer, 變相唔敢進取填大抽獎。

kisani 發表於 20-9-16 18:12
我小朋友讀普通全日班屋邨卷幼畢業,學校教得好淺完全不足以應付叩門。(不過德育自理等做得好好)我地一心t ...

我女讀半日券幼,之前唔知學校教得快定慢,以為間間幼稚園差唔多,直到因為疫情要home schooling自己教,上網睇其他小朋友好似識好多嘢咁,我先發現我女咩都唔識,佢自小我就有伴讀,佢揀書不論中英文我都讀,一日講十本八本(唔係好厚嘅)係平常事,不過佢認字都係唔叻,似乎係齋聽我講故事冇用眼去讀d字。
佢比較抗拒坊間嘅習作,所以我自己用遊戲形式寫d數學題俾佢答,或者搵d phonics文章俾佢睇教佢讀。
我女比較怕醜,怕叩門面試唔掂,所以會先報私校,in多幾次,有offer當然好,冇嘅就當係一次練習。
我想請教我女依家嘅level,我應該用咩方法提升,同邊一方面比較急需提升?我希望可以攞到私校offer~
謝謝

kisani 發表於 20-9-16 18:20
中英認讀要時間浸返黎,越早開始越好。望返轉頭二線直私校offer其實唔難拎,首輪offer係難有但後期多人放位 ...

係呀!如果手揸offer抽獎會淡定好多!抽獎我期望唔大,始終講運氣~ 叩門好多間話要111其實都令到我哋選擇少好多,叩門競爭都好激烈!
其實由佢細細個開始我就伴讀好多書,因為我同老公都係勁鍾意睇書,我女就學我哋得閒無事就揭書,不過佢仲係文盲…… 好似話有d小朋友係文盲好耐再突然大進步識好多字,我希望佢係呢種小朋友la。

EudyptulaMinor 發表於 20-9-16 18:52
我女讀半日券幼,之前唔知學校教得快定慢,以為間間幼稚園差唔多,直到因為疫情要home schooling自己教, ...
黎緊幾多月應該係直私面試高峰期,而家去追坦白講有點遲,但有心係唔怕遲因為一定用得著。就咁睇我見你都算跟得緊keep住同小朋友學習,只係欠缺左少少系統....中文認字真係要用字卡(如新雅有塊板果隻),或漢字500,比個目標今年年底認熟大部分常見單字,詞語,三字詞。英文就上網download cambridge english starter & mover個vocab list同小朋友記下生字,好多圖畫小朋友一定鍾意。完成到上面target咁k3下學期可多以朗讀中英文書為主,ORT lvl5開始,中文就讀橋樑書,有唔識嘅字圈低佢抄喺字卡,不時同佢重溫。另外練練中英文完整句子答oral question, 要答到5句以上唔一定啱grammar都得。

kisani 發表於 20-9-16 18:20
中英認讀要時間浸返黎,越早開始越好。望返轉頭二線直私校offer其實唔難拎,首輪offer係難有但後期多人放位 ...

我報嘅私小冇咁top,都唔敢報咁top,一嚟小朋友唔係話好叻,二嚟怕太催谷,唔想佢壓力太大。
大抽獎會想入區內一線津校,主要因為離屋企近,同埋升中成績比較理想,不過得15分自行階段一定冇,抽兩次抽唔到就要叩門。

kisani 發表於 20-9-16 19:04
黎緊幾多月應該係直私面試高峰期,而家去追坦白講有點遲,但有心係唔怕遲因為一定用得著。就咁睇我見你都算 ...

小朋友唔洗返學就會懶,所以我有keep住教佢,好似平時上堂咁。
中文我會俾佢認下字卡,希望幫到佢認字,想問字卡係有冇圖嘅??屋企有一套有圖嘅得唔得?
英文方面我依家俾佢讀ORT lvl2,佢都係好多唔識讀,我就一本一本慢慢讀慢慢教,如果同時學埋Cambridge English starter會唔會太多,定係讀cambridge先?
中文答問題應該冇問題,英文就難d,佢識聽唔識講,我試過同老公傾偈唔想小朋友聽,於是有一段講英文以為佢唔明,點知佢聽得明仲問我哋係唔係咁嘅意思,我先知佢係識聽唔識講,咁樣點改善好?老公提議俾佢睇英文卡通片,其實有冇效?無論我點樣用英文問佢佢都係用中文答我,我扮唔識聽佢就唔理我自己走去玩,有時好d就答 yes no就完。

EudyptulaMinor 發表於 20-9-16 14:58
請問一般券幼教到邊?我女讀K3,下星期復課,暫時佢認得常見嘅十幾個中文字(我都唔肯定佢識幾多,我有做 ...

我女有外補英文,中文.
中文可以讀到30-40字左右文章.
英文可以自己拼讀4句短句子.
數學就自己教緊10內加數,順數倒數.(未係好掌握得好好)
時鐘識啲唔識啲.

EudyptulaMinor 發表於 20-9-16 19:18
小朋友唔洗返學就會懶,所以我有keep住教佢,好似平時上堂咁。
中文我會俾佢認下字卡,希望幫到佢認字,想 ...

字卡我地用新雅識字樂趣多連埋塊板果set,冇圖架,每次一口氣排滿塊板認讀十幾個單字咁,每隔幾日轉一次咁,認好嘅卡紮起一疊佢見住自己識得越黎越多字,疊卡越黎越大疊會有滿足感。英文我地唔係操cambridge english成個syllabus, 只係溫vocab list https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.lttc.ntu.edu.tw/Cambridge/YLE/sample_papers/396158-yle-starters-word-list-picture-book-2018.pdf&ved=2ahUKEwjdkK289u3rAhUEat4KHf20DDQQFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw3PQ3iA3e4lPHrelxR1kPWd.
再同時search下sight words, 之後先直接陪佢讀ORT lvl5 magic key series, 有故事性d好睇好多。卡通我地通常比佢睇Netflix 開埋english subtitles, 佢睇peppa pig, pj mask睇到倒背如流我覺得好有用,有次睇ORT follow up question問 can you think of a word like motormouth which describes people who speak a lot之類,我心裡答案係talkative, 點知呀仔答chatterbox. 我一聽就知佢係喺peppa pig學

kisani 發表於 20-9-16 18:12
我小朋友讀普通全日班屋邨卷幼畢業,學校教得好淺完全不足以應付叩門。(不過德育自理等做得好好)我地一心t ...

多謝分享.
希望宜家教到幾多得幾多

yanyanb0401 發表於 20-9-16 22:56
多謝分享.
希望宜家教到幾多得幾多

k2,k3大人小朋友有升學壓力係會辛苦少少...不過我地冇外補又冇操考試冇狂做練習,其實只係keep住每晚恆常抽15-20分鐘朗讀圖書,認讀中英字卡玩下遊戲咁就一日,每日都好輕鬆但就要keep住做日子有功會見到效果~到weekend就做一篇閱讀理解,一中一英咁都係mc或寫下短句,重組句子。出去外補計埋交通應該辛苦d, 反而家長貼身內補跟得貼d, 成效會顯著d~

其實識幾多真係視乎家長出幾多力去教
其實小朋友跟學校課程只係識最基本,你想要小朋友成績好,點樣都要家長攞少少心血。

就算未停課之前,我都係自細喺屋企教小朋友,儘量令到佢學過先至返學校再學會好啲。

父母自己教一定係非常攰,但係小朋友學得比人多,返學校有成功感,噉佢就會鍾意讀書多啲,因為如果你幼兒園階段學得比人哋少,上了小學跟得吃力,噉其實小朋友自小就認為讀書係唔開心,咁呢個長期戰爭就大人同小朋友都會好痛苦。

我小朋友今年k3, 佢中英數程度基本上大概小學二三年級左右,其實同佢讀邊間學校冇關係,基本上都係由細到大我自己教,數學及鋼琴仲拎好多國際比賽奬,但我都唔係為咗小朋友要考直私,只係為咗令小朋友覺得學校嘅嘢佢應付到,噉佢會享受返學。

還有我覺得樓主你而家係儘量抽時間教佢多啲,令佢上到小學嘅時候冇跟得咁吃力。
你唔知到自己應該教啲乜,你可以出邊買習作,用習作嘅課題你都去教佢,就可以。

呢一代嘅小朋友其實學嘅嘢會深過我哋以前好多,所以真係要家長付出心血幫手去教,因為如果你開頭小朋友都已經跟唔上,上到小學你將啲壓力俾曬個小朋友,想佢讀得好又要考得高分,其實小朋友就會好慘。

而家啲小朋友唔可以咁死板淨係寫字同抄書,或者日日做習作,都要配合好多遊戲,又要有時間比佢放電玩完再去學習,所以呢個年代做父母同埋小朋友都辛苦,大家要加油。

我都好認同中文英文基本上都係閱讀多與少嘅問題,其實乜嘢書都可以學字,如果佢有時覺得悶,可以叫佢自己主動搵一啲佢有興趣嘅書陪佢睇。
中文我會將平時同佢接觸到嘅生活上既字去寫,但儘量諗到簡單,筆劃唔多,小朋友先會肯去慢慢寫,例如,我今天和哥哥去坐小巴,今天的花十分美,我回家要洗手,我玩車十分開心等等,筆墨唔算多,但係平日生活上同小朋友自己有關。

英文我會主張叫小朋友久唔久寫日記,順便學埋日期月份,就算佢內容得兩句都好都冇所謂,例如I go to park today, I am very happy. I stay at home and play some toys等等, 剛開始寫嘅最簡單嘅句子, 仲可以順便教埋佢過去式, 現在式等等,其實寫日期都幾好用,小朋友亦都可以今日去過嘅地方或做過既野寫出嚟。

而數學就真係比較家長視乎教學嘅功夫,我自己就自細無時無刻都係可以教佢數學,例如砌lego, 數公仔,將一啲佢玩嘅嘢分幾個一組,順便教埋佢乘數除數,出街買嘢畀錢可以叫小朋友主動將啲簡單嘅嘢加減,但係唔可以為難佢,一定最基本嘅5+5,10+10,20+20,跟住試下畀錢佢找錢,由淺入深,令佢生活上都可以慣咗計數,如果youtube, 我建議睇numberblocks學數學,一邊聽英文一邊學數學,佢係由最簡單每個數字教起。

timzoeydon 發表於 20-9-17 00:56
我都好認同中文英文基本上都係閱讀多與少嘅問題,其實乜嘢書都可以學字,如果佢有時覺得悶,可以叫佢自己主 ...

多謝你嘅分享
中英文係我讀書時嘅弱項,依家好似遺傳埋俾阿女 我諗係我教得唔好~ 我只係不停同佢讀故事書,冇俾佢去寫,讀完唔寫其實佢好快唔記得~