用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 私幼同券幼的分別
樓主: 快樂火雞
go

私幼同券幼的分別   [複製鏈接]

回覆 HCTY 的帖子

學校名就無謂講啦,都算有點名氣,不方便開名評論。其實係間私的英文少,所以才和券的進度差唔多。

回覆樓主:

心聲,
我小朋友資質平庸,揀左私幼比佢谷下,眼見叻嘅同學真係學嘢學得好快好叻,而我嗰個都跟到個進度,但唔敢想像如果讀happy 又唔谷嘅幼,連而家得到嘅一般進度都可能會冇咗,anyway, 我小朋友返學返得好開心,未夠鐘就急住孭書包出門口,真係仲意返學。

呢個時勢..梗係讀卷幼拉
經濟唔好..私幼收生不足..
一環扣一環..最驚殺校...

同埋其實好多老師寧願做卷幼都唔去私幼做...聽我朋友講..福利好d (但實際係唔係甘..我唔敢肯定)

同埋最重要最重要..係家長發功...
讀私幼..家長唔跟一樣廢武功..
不過讀得私幼又好多都比較緊張小朋友進度....唔係卷幼 同私幼程度分別..最主要係家長既分別

回覆樓主:

我同意一點, 要顧及家庭經濟環境, 尤其是疫情下,唔好盲目去讀私幼,也有私幼名氣高但課程偏淺靠出去外補。

自悲心發作的自專心表現典形例子...

其實做父母只要自己問心無愧,盡力而為就是,
的確唔係每個家庭能負擔私幼係事實,但2類學校因應2大類方向及能力人士而設(最少2類啦~(emoji))冇咩好比較?!

tommyxsarah 發表於 20-10-23 00:41
呢個時勢..梗係讀卷幼拉
經濟唔好..私幼收生不足..
一環扣一環..最驚殺校...

如果家長本身有學識,有時間,有耐性,的確選擇卷幼都能教出優秀既學童來,因為佢地跟本唔係跟學校既野來教(emoji)

有d家長好有趣,讀個私幼讀到自己高人一等咁。我券私一起讀,還不至於給不起私幼的學費吧。

我都係同大家分析下券私在資源上會有什麼不同,如果傷左某些家長的自尊,那就當是我的錯

‹ 上一主題|下一主題