用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 學英文ABC定係英國文化協會好啲?
發新帖回覆
go

學英文ABC定係英國文化協會好啲?

有冇讀緊Cambridge既家長俾吓意見?

ABC係貴,但語境的確係好,因為ilearn一星期三天,每次兩小時,學完我覺得物有所值

Kenji0105 發表於 20-9-12 12:17
ABC係貴,但語境的確係好,因為ilearn一星期三天,每次兩小時,學完我覺得物有所值
...

多謝分享。想問ilearn同istart有咩唔同?

回覆樓主:

你上abc網頁睇會詳盡d,不過ilearn就一定底讀d

我相信語境唔係上一星期一次就會有,而係需要長期的浸淫。

myhappylife 發表於 20-9-12 22:51
多謝分享。想問ilearn同istart有咩唔同?

istart一星期兩堂,ilearn full左會叫你上住istart先,一有位上返ilearn

一星期上3堂ilearn又唔會有功課拎返屋企,小朋友3年都上得好開心
K2唔怕同人講英文,K3 睇住識 blending,用拼音默書,都好滿意

發表於 昨天 17:33 |顯示全部帖子
Kenji0105 發表於 20-9-13 09:23
你上abc網頁睇會詳盡d,不過ilearn就一定底讀d

我相信語境唔係上一星期一次就會有,而係需要長期的浸淫。

同意,
上ABC 個D小朋友都根本唔係英語人,  
其實D小朋友上堂咪又係聽阿SIR講野.一句一句咁講, 密集式咪會聽多D.. 間間英文centre都差不多. 需要長期浸淫, 將語言由短暫記憶轉為永久記憶

想小朋友真係講得出色, 只能夠係國際學校, 佢D同學仔都講英文. 先會有真語景.

發表於 昨天 22:45 |顯示全部帖子
airwalk 發表於 20-9-21 17:33
同意,
上ABC 個D小朋友都根本唔係英語人,  
其實D小朋友上堂咪又係聽阿SIR講野.一句一句咁講, 密集式咪會 ...

哦係呀?照你咁講,全港所有學英文嘅centre/學校都執得?如果冇條件俾小朋友讀國際學校,咁係咪即係唔洗旨意可以「學好英文」呢唔該?

發表於 昨天 22:47 |顯示全部帖子
zornia 發表於 20-9-13 13:19
istart一星期兩堂,ilearn full左會叫你上住istart先,一有位上返ilearn

一星期上3堂ilearn又唔會有功課 ...

多謝真心分享!好過啲路人甲留埋啲無謂說話完全非家長所為。

發表於 2 小時前 |顯示全部帖子
myhappylife 發表於 20-9-11 10:29
有冇讀緊Cambridge既家長俾吓意見?

ABC成效慢,但真係識.幾時問返小朋友都答到.我女k1開始返,頭一年,唔知佢學咗啲咩.宜家K3聽,講都OK.就寫同串字差啲.
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊