用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 瑪利諾MCS 升中%
go

瑪利諾MCS 升中%

想知道這間學校,小學升中大概嘅比率,有85%嗎?
全收小學部band 1, 還是band2學生都有機會?

babyhazel106 發表於 20-9-10 16:26
想知道這間學校,小學升中大概嘅比率,有85%嗎?
全收小學部band 1, 還是band2學生都有機會? ...

正常直屬小學都會收到B2生,除非小學人太多,中學學額比較少,不過就應該去唔到85%咁多,因為自行未必收太多自己學生,所以都係大抽獎學額既85%加多少少自行。

印象中之前有人分享過,中學99個直屬位俾小學,而且自行也會收20 +
所以應該會收小學大概120個左右同學。

級頭可能有人走,所以,band 2同學應該都頗大機會入到。

按照直屬學額,只能夠涵蓋 66% 小學部,如果自行全部用於小學部,就可以全部收回(但唔會全部自行用曬,只有今屆家長先知道有幾多小學部自行已入)

一般一線學校 Band 1 學生比例應該都係 40-60%,咁按道理部份 Band 2 係直屬位入讀中學部。

17 年家長話係 106,16 年係 110,估計自行應該都係 10 個小學部內,即係收 70% 左右。另外應該有人會考 DG、SPCC 等校而放棄直升。

1998Ruby1998 發表於 20-9-10 17:24
按照直屬學額,只能夠涵蓋 66% 小學部,如果自行全部用於小學部,就可以全部收回(但唔會全部自行用曬,只 ...
唔係128 ?好似之前話 128 一定入到?

有今年中一的朋友話,今年收返120小學部的

回覆樓主:

校長今年派位日講今年小學部升中學部人數係呢幾年裡面最多既一屆

joelbb 發表於 20-9-10 23:38
校長今年派位日講今年小學部升中學部人數係呢幾年裡面最多既一屆
自行收多左?似乎自行早公佈左學校點都要提早收返D band 1生?

cafeva 發表於 20-9-11 08:29
自行收多左?似乎自行早公佈左學校點都要提早收返D band 1生?

多人想入番中學部係正常,自DSE以來,成績長期明顯好過MCS既只得兩間學校,想再進一級既選擇基本上係無乜得揀。

而且MCS上屆DSE成績係近年最好,亦可能吸引到多D家長留低。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-9-11 13:14
多人想入番中學部係正常,自DSE以來,成績長期明顯好過MCS既只得兩間學校,想再進一級既選擇基本上係無乜 ...
聽聞佢地從來除左某一兩間係唔會去其他. 唔係今年先係.

以前可能band 1 同2 都係大抽獎收返.
今年就可能自行收多左自己學校band 1, 即係整體多左band 2升上中學部. 亦即係話收少左出面D叻女. (純估計).

cafeva 發表於 20-9-11 14:57
聽聞佢地從來除左某一兩間係唔會去其他. 唔係今年先係.

以前可能band 1 同2 都係大抽獎收返.

呢一兩年升中人數上升,不少寶校由一級一兩班開到三四班,其實間接推高咗一線小學既B1%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-9-11 14:59
呢一兩年升中人數上升,不少寶校由一級一兩班開到三四班,其實間接推高咗一線小學既B1%
...

直屬位已定. 應該唔會收唔夠人. 多左一定係自行.
band 1 or band 2 都好, 係收多左小學部

回覆樓主:

今年入讀F1的外校生,
59經自行+抽獎入,11經叩門階段入
共70入

全校 F1, 180學額

anitamos 發表於 20-9-11 17:39
今年入讀F1的外校生,
59經自行+抽獎入,11經叩門階段入
共70入
即係自行都係收10個左右,無多到

hkpapa852 發表於 20-9-11 18:32
即係自行都係收10個左右,無多到

好可能
估自行大部分收外校,
因抽獎甲乙共17位,自行共54位

先多謝大家回覆!

綜合 各位意見, 小學部升中率大概65%至70%, 這個 百分率(%) 比起其他一線直屬女校,算高還是低呢?

回覆 babyhazel106 的帖子

其他一線女直屬:港島區
聖提女直屬位幾乎全包,亦係直屬位計法唔太跟公式嘅學校。
瑪利曼直屬覆蓋小學部 66%,自行全部用於小學部就可以覆蓋全部,據往年係 70-75%入中學部。
聖保祿直屬覆蓋 80%+,自行全部用於小學部就可以覆蓋全部,據了解都係幾乎全部入中學部。
SFCC 直屬覆蓋 接近 60%,自行全部用於小學部就可以覆蓋 90%+,據了解係 75%+ 入中學部。
聖心兩間分開計,直屬位可以覆蓋兩間小學嘅 39%,自行全部用於小學部就可以覆蓋 60%+。私立部接近 90% 入讀 Band 1 學校,40% 外闖,44.9% 入讀中學部,詳細可去學校網頁參詳。津貼部冇公開,估計 35%+ 入讀中學部,外闖人數唔清楚。
St Clare 冇睇錯嘅話,近年開 3 班,小一約 100 人,直屬可覆蓋約 70%,自行全部用於小學部就可以覆蓋全部,據往年 76% 入讀 Band 1 中學部,26% 外闖,50% 入讀中學部。
SPCS 閉門一家親,好少公開資料,據悉係幾乎全部直升。
據公開資料+用家分享,以上小學部外闖比較多係入讀 SPCS、MSS、BPS、YWG 等女子中學。

九龍區
聖羅撒直屬覆蓋  77%,自行全部用於小學部就可以覆蓋全部,據了解係都幾乎全入,有用家曾表示,由於中學部係沙田,部份人會選擇留九龍城升中。
聖家兩間,直屬覆蓋 37%,自行全部用於小學部就可以覆蓋 58%,據了解係唔少 Band 1 外闖,60%+會升讀中學部或其他 Band 1 學校,冇詳細數字。
協恩由於中學部直資,已冇直屬關係,據了解若頭 45% 可以入讀中學部或者更好學校。
德望中學部表明冇直屬關係,據估計今年應有 80%。
聖母冇公開實際人數,估計 30% 入讀 Band 1 中學。

據公開資料+用家分享,以上小學部外闖比較多係入讀 DG、MCS、HY、St Mary's、上智、華英等學校。

jacknetpass    發表於 21-1-1 01:25
b3410    發表於 20-9-13 21:38

1998Ruby1998 發表於 20-9-13 17:38
回覆 babyhazel106 的帖子

其他一線女直屬:港島區
SPCS又唔參加派位,是否應該好似DG一樣全部直升。

b3410 發表於 20-9-13 21:39
SPCS又唔參加派位,是否應該好似DG一樣全部直升。

DG 無條件升,SPCS 好似係要做閱讀報告。

回覆樓主:

唔好意思,想問下MCS 自行申請,係咪全見定係抽人見?張申請表沒有面試日期等資料.謝謝。