用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咩興趣班可儲cert考小學
go

報咩興趣班可儲cert考小學 [複製鏈接]

小朋友讀緊K2,而家先報會唔會太遲,唔知大家有冇提議呢?
   20    0    0    0

回覆樓主:

Cambridge starter, mover, flyer
Gapsk初中高級
Trinity grade1-4

考到幾多.....睇小朋友能力了

Thank you

回覆 Kenji0105 的帖子

新手媽媽想問問- 係咪考左Cambridge就可以唔考Trinity?定2樣唔同既野黎?

回覆 Candy_C 的帖子

is really too late.
1來而家已經有學校開始接受申請
2來好多考試考唔到, 因為疫情, 推後推後推後
3來學校要交PORTFOLIO, 而家冇CERT.係手, 要到2nd in先可能可以更新PORTFOLIO

咁1st in 即係冇啦, 咁即係太遲了...

kkls433 發表於 20-9-10 09:02

新手媽媽想問問- 係咪考左Cambridge就可以唔考Trinity?定2樣唔同既野黎? ...

兩樣唔同野黎,Cambridge 聽說讀寫,trinity speaking

kkls433 發表於 20-9-10 09:02

新手媽媽想問問- 係咪考左Cambridge就可以唔考Trinity?定2樣唔同既野黎? ...

2個Syllabus, 2間發證機構
Trinity主打spoken English
Authentic communicative skills for real life
[p=29, null, left]GESE exams are for people of all ages who want to develop communicative English language speaking and listening skills for use in real life - whatever the purpose, whether for immigration, work, study, leisure or employment.

Cambridge就傳統D
Listening, reading and writing (Spelling) 咁樣啦.

重點唔同, 冇話考左邊個另一個就唔使考,

考左Cambridge就可以唔考Trinity?
個人認為Cambridge oral比較簡單且機械性. GESE真係睇下你識唔識溝通, 仲要做下考官要求你做嘅野. 加上TRINITY有DRAMA玩, 比小朋友一個真實玩嘅環境.

總結:
CAMBRIDGE就填鴨
Trinity就趣味

回覆 islz 的帖子

咁其實最細要幾時開怡部署? 謝謝

madoudou 發表於 20-9-10 12:50
回覆 islz 的帖子

我仔K1下學期開始讀, 暑假開始考. K2全年喪讀+狂考. K3上學期繼續讀+考, 呢轉主力for叩門.

madoudou 發表於 20-9-10 12:50
回覆 islz 的帖子

想考要K1開始讀.K2上學期考, K2學期中再考. 大概係交表前考晒.

回覆 islz 的帖子

請問要考直私既話, 一般要考到咩級呢?

madoudou 發表於 20-9-10 14:35
回覆 islz 的帖子

請問要考直私既話, 一般要考到咩級呢?
GESE Level 2直私就Starters/ Movers
叩門就一定要Movers/ Flyers 啦

其實好多學校都唔睇PORTFOLIO架喇, 除非用黎叩門, 根本考個STARTER都無咩用, 周街都係, 睇都唔會睇, 主要都係睇面試表現啦

islz 發表於 20-9-10 11:59
回覆 Candy_C 的帖子

is really too late.

請問邊間學校已開始接受報名?新手唔識~

Candy_C 發表於 20-9-10 19:39
請問邊間學校已開始接受報名?新手唔識~

IS Year 1

有人話有用, 有人話冇用, 自己要諗下點解. (EQUAL AND OPPOSITE)
所有野都係講求平衡同小朋友心理質素.

當你有考過STARTERS, MOVERS, GESE... 咁你面試又點會差呢?
你冇考過, 又點知會好呢?

CERT係副產品, 學野係第一.

今年聖保羅小一報名都講明最多只收兩張 "非必要文件"

我又真係識人考曬cert,直私都無offer。而且叩門都無睇呢d cert。但又收佐。

我又識人,無呢d cert,又有幾個神校offer。

Cert 係令家長感覺放鬆d
興趣班最緊要係學既過程有得著
面試表現先最重要..如談吐..講故事技考
或者識多個中文..英文字仲好

反而叩門
到時Cert 先比較重要

而cert來來去去都係
朗誦
數學
Gapsk
Cambridge
Drawing
Music
Sport

Msccc 發表於 20-9-12 01:35
Cert 係令家長感覺放鬆d
興趣班最緊要係學既過程有得著
面試表現先最重要..如談吐..講故事技考

請問朗誦有咩cert 考?sport 咁細個又可以考d 咩cert?
‹ 上一主題|下一主題