用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 小學老師鬧家長,叫家長「用吓個腦諗嘢」! ...
go

小學老師鬧家長,叫家長「用吓個腦諗嘢」!

呢位小任喺whatsapp錄音,同家長講嘢句句都鬧人咁款...
就算係家長亂問嘢,係咪都可以有基本禮貌呢?對家長都咁,平時佢會點對學生?
據我所知,呢間學校係原班升班,所以先有人問係咪用舊年嗰班嘅zoom id啫...
仲有,有privacy都可以有efficiency囉,佢講嘢根本唔合理...
click連結有得聽:

https://drive.google.com/file/d/1JWI607RAUkTWS5BJMhnVcON3LTRtISNX/view?usp=drivesdk

gggwong 發表於 20-8-31 18:49
呢位小任喺whatsapp錄音,同家長講嘢句句都鬧人咁款...
就算係家長亂問嘢,係咪都可以有基本禮貌呢?對家長 ...

其實,「用吓個腦諗嘢」已經係好多香港人ge口頭彈.不管,老師,老闆,老公,老婆, 又或者,年長被叫廢老(腦).

究竟,咩人有腦, 有腦又係點.
我自已有個笑話.

我細囝讀副學士, (中英唔達標DSE).
不過, year 1 有4科數學科.
4科均是A+.(應該是有腦,有標準釐訂).

但係, year 1&2,  有兩科有關思維思考的.
一科C,一科P(參與particiate).
亞囝話,d思考科sir,  只係想佢哋想ge.
根本無料到.

係大學內的考邏輯思維ge亞sir.
講唔好聽, 嗰腦唔知想咩.
e個情況, 我聽過有d大學教師真係好差勁.

近年, 好多人個腦思考區落入情感區.
愛恨分明
思考失靈

無計!

P.S.  所以, 咩有腦,無腦,聽過便算.

阿主任好勞氣喎!
講真小學老師職業病都係比較惡,唔係點搞得掂D馬騮

cafeva 發表於 20-8-31 21:14
阿主任好勞氣喎!
好搞笑,老師真係好勞氣,可能之前家長打太多電話去教務處問,答問題答到癲咗

b3410 發表於 20-8-31 23:16
好搞笑,老師真係好勞氣,可能之前家長打太多電話去教務處問,答問題答到癲咗 ...

主任真係講求 Efficiency
每班ID用全個學年 密碼各班一樣

Poyau 發表於 20-8-31 23:33
主任真係講求 Efficiency
每班ID用全個學年 密碼各班一樣
最弊密碼還被公佈天下

錄音中人仕,語氣和態度.
跟我公司老闆和同事,一樣!!!

教育跟現實,一樣!

學校是社會縮影.
難怪.

b3410    發表於 20-9-1 18:40

回覆 b3410 的帖子

佢唔理privacy嘛

gggwong 發表於 20-9-1 16:49

佢唔理privacy嘛
好心學校快D改密碼!如果唔係萬一被人hack咗入去,大鬧zoom class, 就麻煩喇。

咁要通知學校喎🤭太子x和

主任話:  用吓個腦諗嘢

ok呀! 無問題!!

b3410 發表於 20-9-1 11:10
最弊密碼還被公佈天下
車! 你都無ID... 你入去比我睇下!!?

cafeva 發表於 20-8-31 21:14
阿主任好勞氣喎!

有D家長真心好煩!!!!! 我係WHATSAPP GROUP見唔少....  D問題都唔用腦就問.

jluiluill    發表於 20-9-4 12:06

唔要Privacy要efficiency!笑左

真係好負氣

其實無需要的。

回覆樓主:

唔好意思笑左,主任應該收到好多查詢好勞氣下。

好多時真係家長自己唔睇清楚啲通告,問埋d底級問題。

b3410 發表於 20-9-1 18:41
好心學校快D改密碼!如果唔係萬一被人hack咗入去,大鬧zoom class, 就麻煩喇。 ...
要ADMIT架, 家長們, 請不要以為PASSWORD好重要, PASSWORD目的只係比你有張入場卷.老師會係ZOOM把關, 決定比唔比有依張入場卷嘅人入去ZOOM CLASSROOM架.

我雲啦...

有質素學校係相輔相成架.
家長有質素, 老師就唔使咁勞氣, 咪比心機教你小朋友LAW.

你一日到黑煩住老師主任, 佢又邊有咁好氣教書丫...

段錄音好有親切感
主任語氣好似我老細

giver    發表於 20-10-13 21:03