用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英國文化協會
go

英國文化協會

請問有無jm的小朋友上緊英國文化協會的英文强化技巧班,請問大家覺得好嗎?小朋友有無進步呢!因小女升小五想加強speaking ,所以借問如報讀這些課程是否有幫助,另小女較怕醜,驚她不敢說

Maggieb1122 發表於 20-8-27 11:18
請問有無jm的小朋友上緊英國文化協會的英文强化技巧班,請問大家覺得好嗎?小朋友有無進步呢!因小女升小五 ...
換個思考方式,把閣下的問題裏的英國/英文改爲中國/中文,你會考慮嗎?

medicine 發表於 20-8-27 11:26
換個思考方式,把閣下的問題裏的英國/英文改爲中國/中文,你會考慮嗎?

不明

回覆 Maggieb1122 的帖子

請問有無jm的小朋友上緊(中國或HK)文化協會(如有)的中文(或粵語)强化技巧班,請問大家覺得好嗎?小朋友有無進步呢!因小女升小五想加強speaking ,所以借問如報讀這些課程是否有幫助,另小女較怕醜,驚她不敢說。

試問,如果真係想加强speaking,而去前述的XX班有用嗎?(設身處地換位思考,答案該明顯)

PS:個人理解,有所局限敬請原諒。

medicine 發表於 20-8-27 11:43

恕我愚鈍,因為坊間有好多這些教學中心,唔一定好或有幫助,而且一班人數亦多,故問吓一些用家的意見。
咁請問閣下的小朋友是否用家呢?可否給一些實際的意見,真心請教,喜勿插。

Maggieb1122 發表於 20-8-27 11:52
恕我愚鈍,因為坊間有好多這些教學中心,唔一定好或有幫助,而且一班人數亦多,故問吓一些用家的意見。
咁 ...
從來無參加過。認爲這些X班不如多啲讓小朋友自己去講/讀。
真係俾唔到經驗。

medicine 發表於 20-8-27 11:56
從來無參加過。認爲這些X班不如多啲讓小朋友自己去講/讀。
真係俾唔到經驗。
...

謝謝解答

我曾經今年暑假想報,也參加了測試,不過因為疫情,最後沒有報名。
印象中論壇有人討論過,大致印象就係師資總體okay, 不過也要睇彩數。金鐘師資好過尖沙咀。
大班,人多,唔係補習社,唔使旨意幫到學校功課/進度/考試。
有些程度高的班好好,不過據說一定要按部就班參加前面的班。

測試免費,大概30分鐘左右,之後會詳細解釋測試結果,強弱處,推薦適合的課程。職員很友善。

所以,如果想試試,可以預約測試先,再決定是不是自己想要的。

>>想加強speaking
BC好處是NET老師。但是我更喜歡小班授課小班授課迫使您多講所以,最好的是一對一

P5面對呈分試,升中面試,因為學業方面畢竟是重點,未必有時間再去慢慢浸。
不如考慮去學debate,練習英文之餘,還可以訓練多角度思考。

b3410 發表於 20-8-27 13:49
我曾經今年暑假想報,也參加了測試,不過因為疫情,最後沒有報名。
印象中論壇有人討論過,大致印象就係師 ...

謝謝詳盡解釋

b3410 發表於 20-8-27 14:34
P5面對呈分試,升中面試,因為學業方面畢竟是重點,未必有時間再去慢慢浸。
不如考慮去學debate,練習英文 ...
請問有邊度可以學debate?方便pm我嗎??出面好少見到有呢d course.

kwokbobo 發表於 20-8-27 17:01
請問有邊度可以學debate?方便pm我嗎??出面好少見到有呢d course.
不好意思,我也不清楚,之前學校有。坊間我也見到,不過沒有參加過。有時國際學校家長還會自己組隊玩。

回覆樓主:

我中學時補過BC,外籍老師勁hea。前2年身邊好些朋友送仔去補幼稚園課程,完全睇唔出效果。
坊間咁呢類ctr,個人唔推薦BC

Maggieb1122 發表於 20-8-27 16:53
謝謝詳盡解釋

其實所有小班都有一個問題,一堂一個鐘,一班幾個同學,老師講吓,然後每個同學都分唔到5分鐘,尤其你女女怕醜果D。如果想改善,最好真係1:1,因為女女升P5,已經無時間。

little_yolky 發表於 20-9-17 21:03

其實所有小班都有一個問題,一堂一個鐘,一班幾個同學 ...

謝謝解答,所以我都係請老師1對1教speaking, 希望提升到去應付程分試和升中面試。