用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 明天出發喇(26/8)更新 #73
樓主: SmileSmileSmile
go

[英國] 明天出發喇(26/8)更新 #73   [複製鏈接]

SmileSmileSmile 發表於 20-8-25 18:42
口罩分開放,唔好一個喼放曬全部

認同,我女前兩日說,口罩要放手提行李,萬一寄倉行李寄失都有口罩用, 真係一言驚醒呀 !

她曾經寄倉行李寄了唔知邊度 ,隔了幾日先收到 。

etoile 發表於 20-8-25 20:50
一定手提。問題係阿囡3月淨係攞大喼,冇攞細喼返嚟,要再揾個袋俾佢。
...

3月返來時太急 ,搵個摺得掛喼手提旅行袋。

SmileSmileSmile 發表於 20-8-25 22:08
親友講佢朋友早兩個月由英國回港時,係英國嗰邊過關時,比職員收左掛係背囊嗰搓手液

大家比多啲消毒用品種 ...

要用透明袋入住,英國呢方面好嚴,
我有次睇漏睇(執漏) 一隻Skin cream sample 5ml 支 , 沒放在透明膠袋內, 我個袋比關員 一手 倒哂d野出來 ,跌到成地都係野  。

除搓手液 ,都要預備消毒濕紙巾,抹枱、電視屏幕等,帶定小膠袋掉用過紙巾和濕紙巾。

SmileSmileSmile 發表於 20-8-25 22:48

帶個密實袋裝住可以嗎?謝謝

可以呀,透明密實膠袋,其實香港出發都要入住的。
英國回程 , 入去過過檢查行李時都會經過櫃位 是垃圾桶、倒水 和有透明膠袋放係度,你可自取透明Zip bag 入起哂含液體的物品。
我過海關比人倒過兩次手提袋 , 一次5g sample cream , 一次是即棄隱形眼鏡 。
今年2月時回來我帶了部KARCHER 蒸氣機回來,這次個海關關員充滿笑容,非常友善,細細聲說要打開檢查過機,仲會幫我包好,會包得比之前好 , 一路檢查一路同我傾計,傾傾下多了幾個關員來一齊傾 ,傾武肺問題、傾香港問題 ,終於先覺得他們都有柔情的一面。

yoyo123 發表於 20-8-27 20:52
BA 加多一件都係8百蚊咁平嘅,cx 回來時問過逐幾kg 計千幾二千蚊

CX是每Kg $45-60美元 (CX網上見到)

我2月坐CX倫敦回港時超出3Kg , 好彩比我過 , 沒有叫我拿出行來,也沒有叫我補錢。
不過當時疫情剛開始, 英國都未爆發 , 而且機上乘客不多 ,所以都比過。
反而現在會否客機都要做埋運貨件, 寄倉行李上執行會嚴D又真係唔知啦 。

SmileSmileSmile 發表於 20-8-30 22:06
搓手液不難,但我見嘅都係細支,都係自己帶多啲,消毒紙就少見

我女第一次去,三個喼都六十幾kg,其實好 ...

Amazon UK 可訂Clinell消毒紙巾,500ml 250ml 搓手液,我都訂了送去學校。

Dettol  產品我都在超市訂了送去學校。

BABY-SUM 發表於 20-8-31 00:19
好奇問一個女仔點樣拎到三個喼?我諗緊拎兩個都驚小朋友照顧唔到,到步攞完行李,想去洗手間,又唔知點論論 ...

過完移民局 ,拎行李前就去洗手間先 。 如果是 有車接, 點到點 , 取行李車放行李都不是太大問題。

不過我女這幾年以來都是一個30吋行李箱+ 一個手提行李+一個背包。

衫不夠網上買、日用品英國平過香港 。

20060628 發表於 20-9-2 20:24
請問去香港機場交通暢順嗎? 離境大堂出面 有沒有 塞車? 諗緊要不要早些到機場。
...

今晚約10點往香港機場,沿途非常暢順, 其實航班寥寥可數,所以都唔會人多得去邊。 CX check in櫃位那邊就不少家長和學生,今晚只開北面離境,那邊都係多學生和家長。
‹ 上一主題|下一主題