用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一視藝失手
go

呈一視藝失手 [複製鏈接]

高達紅色 發表於 20-8-23 21:27
樓主你不是唯一,阿囝衰左無交視藝事前準備份草稿,佢miss 衰到件作品比outstanding ,但事前分比need impr ...

有無得appeal呀?!

rinarina 發表於 20-8-23 22:02
我反而好難想像視藝拎A,基本上我校中文作文,視藝、音樂,英文作文、操行呢幾科要拎A仲難過「中英數常」, ...

咁你哋學校反而無所謂喔,因為大家都係低分。呈分其實唔止計個實分,仲要睇果科大家平均高唔高分,所以我成日話數學一定要好,因為主科得佢係一份卷過,唯一可以攞100分。

pptomoko 發表於 20-8-23 13:19
請問其他科目全部九字頭,視藝拎B,唔知實際分數,B係76-85,係咪會令到ranking大跌?謝謝 ...

視藝5分一跳,你哋76-85,即係唔係80就85,咁你求神拜佛唔好咁多人90-95,都唔會好慘啫,應該唔會好多人95既。音樂點呀?

nataliegooooo 發表於 20-8-24 12:02
視藝交上教育局係唔係真係5分一跳?點解要咁呢?

視藝、音樂都係5分一跳。

rinarina 發表於 20-8-24 12:08
我知排名是看全校平均,之但係點拎張成績單出去見人?呢一個point, 我想極想不明白⋯⋯明明大部份小朋友乖 ...

唔駛擔心既,中學一見貴校校名,就會心中有數。唔駛咁擔心。

qkhui 發表於 20-8-31 10:49
回覆 gracelam 的帖子

講真. VA. 同音樂. 相對女仔會較好, PE 相對男仔會較好. 巳做了很多調查. 女孩子亦 ...

其實應該回歸以前,男女分隊,而唔係唔呈VA音樂。

qkhui 發表於 20-9-1 15:47
回覆 little_yolky 的帖子

VA, MUSIC 唔係唔呈. 只係可以比多一個PE. 給小朋友. 自己決定3科呈那一科?

其實男女分開隊已經解決晒所有問題,亦比較公平。依家搞到有D B1頭學校好似女校咁

qkhui 發表於 20-9-1 15:51

依家搞到有D B1頭學校好似女校咁  -- 對. 我家姐囡囡學校. B1A. 全級得好少男仔 ...

其實政府真係無guts!家長C法覆核,你咁大個政府可以請專家學者反駁㗎嘛!啱既嘢應該要堅持㗎嘛!

gracelam 發表於 20-9-1 15:55
冇可能啦!分返開男女條隊咪打平機會2巴掌  

利申: 我都想分開2條隊,不過我2個已經升中

其實咁係公平D,另外對於學術係好D。學者好多係男既,你依家全部擲晒佢哋去B2、B3,咁個學科點發展。

cafeva 發表於 20-9-1 16:55
學者多數男既會唔會因為男仔先有得讀書呀?
就算20年前左右, 都有家庭因為唔夠$只比個男去讀大學, 個女明明 ...

讀書最叻果批,男仔多過女仔,女仔只係平均叻。music唔知,VA係對腦部既訓練,對於觀察、創造、分析、組織能力都有鍛鍊。不過可能大家學校既視藝教學唔係咁理想,所以覺得無用。

qkhui 發表於 20-9-1 20:58

其實吾係話視藝無用,任何一科都吾會無用,只係既然可呈視藝,音樂,點解唔可以 ...

可能選擇其中兩科報有技術問題,因為報分其實計該科既標準分,唔知點搞。不過既然想加體育,其實唔駛揀,三科報晒就得。我好有興趣知,係咪大部分男仔體育都係A?因為我覺得體育考既真係難過視藝音樂。

cafeva 發表於 20-9-1 17:44
not really.
from HKEAA statistics page 3:
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Exa ...

中英數入面又真係睇唔到有幾多觀察、創造、分析、組織既鍛鍊。不過當然你可以話有。

qkhui 發表於 20-9-1 22:45

當然唔係所有男仔都會A. 好多女仔都好好.

其實無論呈乜都好,只要男仔發育較遲佢哋一定輸蝕。因為佢哋明知唔夠人嚟都唔知要努力。唯有分兩條隊可以完全幫到佢哋。

我反而唔明點解DSE規定要考數學!我讀中文、藝術、音樂完全唔需要科數。以前都無規定考數!

MoonCFT 發表於 20-9-1 23:29
我小朋友正正常常,有服務,去年下學期返左兩星期學,操行比左B-,成績良好,成績表評語話佢懶。   :igive ...

B-真心大鑊喔!自行好多要B,乜老師咁大整蠱!

qkhui 發表於 20-9-2 09:00
回覆 MoonCFT 的帖子

操行分一見到B- 真係好大影響.

真係自行都唔駛報

pptomoko 發表於 20-9-16 13:40
音樂A

咁要睇你所謂「大跌」既標準。有D考唔到第一係大跌,有D係5名內,有D係10名。當然,平時考開5名內變考10名內,又真係既dum心。如果你個B係80,都跌極有限,75就真係攞命D。
‹ 上一主題|下一主題