用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一視藝失手
go

呈一視藝失手 [複製鏈接]

ivypooh 發表於 20-8-23 18:37
每人也有強弱項,阿囝長期C, 其實佔6%,A至C估計相差不多分數,其他科考好D, 尤其是數學,拉上補下,我估影 ...
我估今年影響比往年大。今年好大機會卷淺左、範圍少左,靠其他科拉高分數比較難

高達紅色 發表於 20-8-23 21:27
樓主你不是唯一,阿囝衰左無交視藝事前準備份草稿,佢miss 衰到件作品比outstanding ,但事前分比need impr ...
慘!vA都要呈分真係……

qkhui 發表於 20-8-31 10:49
回覆 gracelam 的帖子

講真. VA. 同音樂. 相對女仔會較好, PE 相對男仔會較好. 巳做了很多調查. 女孩子亦 ...
我個VA, music 都幾好. 不過我都認為只要呈主科就夠.

little_yolky 發表於 20-9-1 16:10
其實咁係公平D,另外對於學術係好D。學者好多係男既,你依家全部擲晒佢哋去B2、B3,咁個學科點發展。
...
學者多數男既會唔會因為男仔先有得讀書呀?
就算20年前左右, 都有家庭因為唔夠$只比個男去讀大學, 個女明明成績好D都無得讀.
唔贊成分隊.
亦唔贊成呈VA, music, 同中學大學學習完全無關係.

little_yolky 發表於 20-9-1 17:10
讀書最叻果批,男仔多過女仔,女仔只係平均叻。music唔知,VA係對腦部既訓練,對於觀察、創造、分析、組織 ...

not really.
from HKEAA statistics page 3:
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat19_3.pdf

觀察、創造、分析、組織能力 其實在中英數當中已經可以見到.
‹ 上一主題|下一主題