用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 hsbc開離岸戶口
樓主: angel_laam
go

[英國] hsbc開離岸戶口   [複製鏈接]

回覆樓主:

我17/7電話填form,10/8落行交住址證明同簽form,今日收到hsbc UK email通知已開戶,依家等debit card,不過開戶時staff講過張卡起碼要1個月先寄到來

angel_laam 發表於 20-8-22 18:08
想問張卡係咪係英國寄去香港?因為我仔已有宿舍地址,諗緊係咪直接填寄去英國好啲
...

我係英國寄香港,我提交住址證明係香港,所以只可寄反香港!你有英國住址證明當然寄反英國快好多!

HeiHeiMa 發表於 20-8-22 22:29
我地 15/7 HSBC UK 已開戶, 但而家都未收到 debit card, 我地九月頭要過去, 所以索性通知 UK 果邊收唔到,  ...

我都預咗飛之前收吾切張卡,諗住阿仔到埗後落分行要求重寄再落行拿。聽你甘講是否打電話過HSBC UK報失並要求重寄UK地址?但未收卡同銀行文件,未知戶口號碼,請問要點通知UK銀行?

lamwwjd 發表於 20-8-22 23:26
其實可以同HSBC 講,叫佢唔好寄黎香港,直接係英國分行攞,但就要講定邊間分行
...

感謝,甘我下週問問銀行可否報失重寄至學校附近分行拿先,不過要預一預時間寄到分行,驚分銀吾可以keep太長時間!

hei918 發表於 20-8-23 00:06
我仲嬲,幾經波折終於約到開英國戶口,當時女職員話而家開趕吾及寄卡比女,叫我比女自己去英國開,所以我 ...

之前見有家長分享過未夠18歲當地開戶問題,以下link希望幫到你

17歲可以開學生户口交學費同宿費嗎?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3838971

hei918 發表於 20-8-23 01:17
好多謝你吖,尼個post我都睇過,不過匯豐職員好肯定甘話:未夠十八,要監護人一齊先可以係英國開戶口,好在 ...

吾洗客氣,希望你囡囡一切順利!

wwtsy 發表於 20-8-23 09:56
總行職員要我們打電話去英國,要求取消張卡,然後要他們DHL寄過來。不過我嫌麻煩,沒有咁做。好彩張卡一個 ...

想請問你是幾號收到hsbc UK通知已開戶,又係幾號收到張卡架,吾該。

wwtsy 發表於 20-8-23 20:17

要個半月先收卡,慘了!

回覆樓主:

我剛收到HSBC電話告知,當地HSBC因疫情同二郵遞延誤關係,依家會先由電郵通知客戶賬戶資料,總共會有4封email,其中第3同4封係賬戶同卡資料,吾洗等收卡先來確認同開通online banking, 我已收2封email, hsbc話幫我去追另外2封,大家留意下自己登記既郵箱有冇,因可能會跌落spam or junk box

bbbusy 發表於 20-8-28 10:38

大概要幾耐先有appointment去銀行開户?

我之前係電話填完申請表後一個月度落行簽名,由簽名起計再一個星期收到UK開戶確認電郵。不過聽其它家長講依家可網上交表申請,你最好打去HSBC問問申請要幾耐。

bbbusy 發表於 20-8-28 13:58
都好方便啊!

補充: 要先電話,網上或者經由你客戶經理同國際銀行部預約,然後我都等左一個月先再電話填表,計埋前後2個多月開到戶

golulu2002 發表於 20-9-23 22:16
如果經HSBC HK 開離岸當然要先在香港有戶口,而且兩邊都有戶口都方便你容易免費轉錢,只要其中一個戶口係Pr ...

請教如何將HSBC UK戶口定為主戶口?是否就係將香港戶口link 係英國戶下?

golulu2002 發表於 20-9-26 07:21
兩邊戶口Link完后,要打電話比你香港的客戶經理,叫佢幫你set uk 戶口做主戶口,咁以後就會計英國戶口$夠 ...

明白了,多謝哂!
‹ 上一主題|下一主題