用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 屋企有工人姐姐可以教導和交談英文
樓主: kelly6688
go

屋企有工人姐姐可以教導和交談英文  

ABC-DAD 發表於 20-12-11 11:51
咦, 兜咁大個圈到底想講乜嘢呢?我只強調,口音好小事,內容最緊要。
最清楚可能係RP口音,不過為呢樣嘢花 ...
我其實咪就係講, 口音可以好小事, 亦可以唔係好小事。
語言由多個部份組成, 發音係其中一樣, 內容係其中一樣, 仲有文法、語氣、用詞等等。整體黎講, 任何一個部份都係有佢的影響, 對唔同的部份有充分理解先至可以應用自如。

兒家最新見解係英語作為國際語言, 唔再係屬於英國定美國, 而係屬於應用佢的人。由於已再無標準英語, 所以應用BBC English去取代RP呢個名。話雖如此, 並不代表學英語時完全唔需要處理發音/口音。

講啲有營養嘅嘢唔該,我啲視頻有嘅唔使再包裝過。

有樓梯就好用啦,

qpalzm 發表於 20-12-11 15:24
我其實咪就係講, 口音可以好小事, 亦可以唔係好小事。
語言由多個部份組成, 發音係其中一樣, 內容係其中一 ...
我覺得聽發音某程度已看到有幾多斤兩,不過同時有部份放大多emphasis on 口音,唔係話唔好,始終覺得contents更重要

我覺得這個年青人的英語還是能帶來歡笑

不,「內容是語言的精華所在」而且不花錢。

無意冒犯,這也就是一個外語體系,希望你會懂。
算是吧

MrBeast 發表於 20-12-11 18:26
我覺得聽發音某程度已看到有幾多斤兩,不過同時有部份放大多emphasis on 口音,唔係話唔好,始終覺得conten ...
我反而覺得港式教育太着重文字, 係講同聽方面缺乏有效的教學方法, 基本上就係: 你聽啦 , 你講啦, 你聽得多自然聽到, 你講得多自然流利。
可惜好多學生永遠都唔夠時間去做到"多"的要求, 效果亦唔理想, 我自己親身經歷就發現, 了解語音真係幫到講同聽好多。

qpalzm 發表於 20-12-12 10:37
我反而覺得港式教育太着重文字, 係講同聽方面缺乏有效的教學方法, 基本上就係: 你聽啦 , 你講啦, 你聽得多 ...
始終在hk eng is 2nd lang, 要自己執生。我都覺得太著重文字/vocab, 而忽略語感,ideally 我希望小朋友英作時是用英文去諗,而不是用中然後亦做英

生活英語,應用英語都有層次去分嘅,無得心急。
"English as 1st Language"同"English as foreign language" 過程有分別好正常。

kelly6688 發表於 20-8-22 12:17
如屋企有工人姐姐可以教導和交談英文,如係你還會報網上學習給她們學習嗎?參考意見(emoji)(emoji)
...

我两個女,细果會同佢交談英文,工人會講故仔書,但教導英文grammar 就唔可能啦。
:-D :-?

kelly6688 發表於 20-8-22 12:17
如屋企有工人姐姐可以教導和交談英文,如係你還會報網上學習給她們學習嗎?參考意見(emoji)(emoji)
...

出去搵外國人老師學仲好