用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩 VS 真道
樓主: stephanieysc
go

救恩 VS 真道 [複製鏈接]

學習語言好簡單平日家中是不開電視
從小只可以看英語卡通(偏好peppa pig 比較生活化)
再每晚用30分鐘教囡囡自行讀英文故事書(我選擇用Oxford reading tree )

每晚堅持讀一本書、每本書重覆兩晚、一年就讀180本英文書、兩年360本
囡囡就會認得好多英文字、又會自然明白怎樣用preposition  及tenses
重點: 恆心和堅持

香港小三程度英文即是外國6歲左右英語

回覆樓主:

英文小3程度,可能,要視乎你用甚麽標準了~~~

還記得當年小朋友P1下學期,英小,老師會推介閱讀書籍,果套書係horrid henry。佢自己開始睇go girl,P2上學期睇完一套roald dahl,同一時期買咗套ort level 11俾佢睇,多過半小時幫我睇完一套,原來好少字嘅書,對佢來説太簡單~~~

自己嘅經驗,其實,香港小朋友和外國小朋友睇英文書嘅程度,係可以無太大分別。除非,小朋友本身唔睇英文書,大家都係睇緊果啲書~~~

回覆樓主:

身邊經驗觀察,小朋友當年P2,有一同學仔由九龍某學術非常出色嘅英私小前列生插班,甚麼英文教深好多,入校後除咗數學稍佳外,無甚表現。另一由港島非常名氣中私小插入P3,又係極前列生,坊間嘅英文教深系列,入校後除咗中文稍佳,亦未能位於極前列。小朋友前小學只係英津小,課程依EDB指引,不存在超前教學~~~

所以英文水平如何如何,唔同學校有唔一樣嘅表現~~~

真道唔易讀, 中文極難. 亦有人留班.
如果OK跟到, 真道其實幾好.
‹ 上一主題|下一主題