用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 而家D大學生,係咪多數用中文溝通
go

而家D大學生,係咪多數用中文溝通

見佢地用WhatsApp group, 大部份係中文廣東話

師兄師姐俾freshman的秘及,幾十頁紙全廣東話式中文,我的孩子睇到一頭霧水⋯⋯唯有選幾版,她有興趣的,我讀給她聽再解釋。

唔知係孩子的科多local students所以係咁,定係其他科都多數係咁,奇怪外國來港的留學生點適應呢?

我諗唔關大學生事應該係睇人掛。我大仔大學佢哋交談係全英文,因為我仔唔喜歡寫中文,就連我细仔而家高中,佢哋班同學whatapp gp 都係英文溝通多。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-20 15:39
我諗唔關大學生事應該係睇人掛。我大仔大學佢哋交談係全英文,因為我仔唔喜歡寫中文,就連我细仔而家高中, ...

我以為大學官方語言係英文,同學多數用英文寫嘢,但暫時睇就唔係,不過真係可能睇科目和果科的local students比例啦

而家末返學,末見面,唔知交談會用咩,但孩子應該問題不大,因為兩種語言也會講,但用慣了英文,中文書面語,睇廣東話式中文夾英文太費力氣

醒目開學勳章 王國長老

英文火星文就大把, 睇到你頭暈果D英文呢.....
正常香港長大嘅學生, 正經/唔正經中文/英文都會攪得掂, ESSAY幾千字寫正經英文無難度, 不過一般社交媒體都係9588中英夾雜咁囉, 正如我地平時返工用正統商業中英文, 但上BK唔會

cpmummy 發表於 20-8-20 16:13
我以為大學官方語言係英文,同學多數用英文寫嘢,但暫時睇就唔係,不過真係可能睇科目和果科的local stude ...
主觀願望。Local student都唔-定用中文/廣東話/火星文,我大女就用英文,细女就立立雜雜。

我反而覺得係為咗遷就國內學生,多咗中文資料。同學之間,香港一齊大嗰班,跟返自己習慣,有 d 用英文多,有 d 中文多。

cpmummy 發表於 20-8-20 14:56
見佢地用WhatsApp group, 大部份係中文廣東話

師兄師姐俾freshman的秘及,幾十頁紙全廣東話式中文,我的孩 ...

如果看不明中文,其實只須回應一句,相信師兄師姐或同學們一定會樂意轉台!唔想打斷人家的話,只要用翻譯軟件,亦應該可明白大概!

另外…無惡意,只是好奇…既然你識廣東話,點解唔俾機會孩子學中文及廣東話?他/她是外國長大?

Yanamami 發表於 20-8-20 23:51
主觀願望。Local student都唔-定用中文/廣東話/火星文,我大女就用英文,细女就立立雜雜。 ...

我仔女都多數用英文,最緊要係輸入要快,兼且多用short form,加埋成日打錯字,睇唔慣就變咗火星文,我有時都要幫老婆翻譯!

但好多時用廣東話會更傳神。

Band5 發表於 20-8-21 23:08
如果看不明中文,其實只須回應一句,相信師兄師姐或同學們一定會樂意轉台!唔想打斷人家的話,只要用翻譯 ...

師兄師姐打了幾十頁的入門秘及,估計應該唔會為了小部份人而轉為英文,廣東話或厘語估計都好難翻譯,其實佢唔介意架,睇唔明部份就由他,真係有D好想知和明白的野,就慢慢睇又或叫我幫手

她懂廣東話亦會看中文,但因中文從小就用普通話學習,所以一見中文腦海裏就是普通話讀音而已

其實佢好興奮可學多啲廣東話厘語架,因為我少講,加上我哋唔同年代,根本而家後生講的嘢我都末必明啦!點教?

我其實係奇怪兼多事,見大學都有外國留學生來港讀書,如印度,泰國,巴基斯坦,韓國等,人哋唔識睇中文咁點算?

大笨鐘 發表於 20-8-21 08:44
我反而覺得係為咗遷就國內學生,多咗中文資料。同學之間,香港一齊大嗰班,跟返自己習慣,有 d 用英文多, ...

應該係俾香港人睇的,因為係廣東話式中文,學其他網友講,可能比較傳神

Charlotte_mom 發表於 20-8-20 16:37
英文火星文就大把, 睇到你頭暈果D英文呢.....
正常香港長大嘅學生, 正經/唔正經中文/英文都會攪得掂, ESSAY ...

我女打的英文我都睇唔明架

Band5 發表於 20-8-22 00:01
我仔女都多數用英文,最緊要係輸入要快,兼且多用short form,加埋成日打錯字,睇唔慣就變咗火星文,我有 ...

快!我同两个女都係打英文,就係貪快。

Yanamami 發表於 20-8-22 08:59
快!我同两个女都係打英文,就係貪快。

而家好多時連打字都慳番,直接錄音。我同老婆就鍾意用語音輸入文字輸出,一目了然。

cpmummy 發表於 20-8-22 01:39
應該係俾香港人睇的,因為係廣東話式中文,學其他網友講,可能比較傳神
...

I see

Band5 發表於 20-8-22 10:13
而家好多時連打字都慳番,直接錄音。我同老婆就鍾意用語音輸入文字輸出,一目了然。
...
無所謂啦,我地咁多年都係咁,已習慣哂~

醒目開學勳章 王國長老

大家去ig fb搵下各大院校account (學生會、宿生會、咩咩學會等)睇下中文多定英文多,就一目了然

我堅持小朋友需要每一個語言同樣精通:廣東話,普通話,英文

接受不了其中一個語言比較差

Azzurro 發表於 20-9-7 08:30
我堅持小朋友需要每一個語言同樣精通:廣東話,普通話,英文

接受不了其中一個語言比較差 ...
同意,偏重某一方面都不是好事。

廣東話- 你係香港人啊,就算經濟因素不明顯,都要努力使用
普通話- 你係中國人啊(藍)/ 中國係世界第二大市場(黃)
英文- 世界商業語言

最討厭多語混雜,是語言能力不足表現。。。
每次小朋友混雜,我都會批評,我對小朋友也堅持不混雜對話