用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖羅撒 vs 油真 vs 聖家
go

聖羅撒 vs 油真 vs 聖家   [複製鏈接]

cmir 發表於 20-8-19 16:48
小女成績 band 1B, 想請問以上3間邊間好D?1) DSE成績
2) 中四選科是否夠靈活
3) 音樂 Choir & Orchestra  ...

油真,名氣大,1B自行一半半,1B-A會好d。聖家,SRL 1B自行機會大。

cmir 發表於 20-8-19 19:34
我見到油真高中選科冇SRL 咁flexible

有冇用家可分享下SRL 有冇choir/orchestra? 有冇參加比賽?

請問何以見得SRL flexible?!純好奇,直小,望過下中學部選科文件,完全睇唔明

cmir 發表於 20-8-20 09:13
回覆 kirstyau 的帖子

我只是比較網上看到的資料

SRL 以我所知elective得10科(1中國文學,2英國文學,3西史,4地理,5經濟,6企會財,7 資訊科技,8生物,9化學 10物理)

cmir 發表於 20-8-20 10:38
即是跟我在校網上所見資料有更改
現在多了中史,少了ICT?

打錯, 有資訊科技,冇中史
如果冇理解錯,
中國文學, 資訊科技,物理各1班。
經濟3班,
其他各2班。

gracelam 發表於 20-8-20 11:08
冇中史比較少有

我都奇怪

cmir 發表於 20-8-22 20:55

我又想請教,例如SMCC, 油真,根據佢地DSE 成績,佢地應該係B1 ...

這2間自行有一定數量1A生報考(遠多於自行學額),SMCC更加唔洗講,名氣更高。

藍田聖保祿一樣,TKO缺band1中學,跨出去,一係港島一係觀塘,藍聖大熱,觀塘1A女生又係集中考之一。

YWG一樣,DSE近年都跌唔少,但我諗1B自行入到機會好微。

所以好難用DSE衡量考入機會率。

始終傳統名校有一批捧場客。

limehouse 發表於 20-8-28 11:24
嗯,全人發展方面你就不要寄以厚望,Rose當然有各樣校隊亦有orchestra ,佢英文辯論同篮球好似算做得唔錯 ...

由你地外來生講一定中肯好多。我地直小唔好意思讚或講太多,始終比人感覺冇甘良好

近2年去過書院funfair, 感覺大家都好落力用心,師姐們好活潑,玩得好開心。最重要d遊戲卷平好多
‹ 上一主題|下一主題