用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2020直資中學DSE成績
樓主: jmk2012
go

2020直資中學DSE成績   [複製鏈接]

想請問點理解哩句描述:

Through JUPAS (main round), over 62% of our DSE graduates received offers, among which 82% are from UGC-funded universities, and 43% are from HKU, CUHK and HKUST.

是62%中的82%中的43%嗎?

schrodinger 發表於 20-9-18 17:23
3322你都講過意義不大。

列舉升學結果仲好,剛有朋友去澳洲最top大學讀書,conditional offer只要求幾多 ...

3322率辨唔到學校實力。但如果3322述太低,即係學校補底都有問題。

JUPAS係有一堆AD/HD,所以通常高於3322,如果連JUPAS offer都少,恐怕有不少學生連入AD/HD都唔夠資格,咁呢D人又係咪真係有本事入到其它海外名大學讀degree呢?

如其話別人一直針對WKF,不如說明一下為何一直為WKF護航吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

連3322可能中文炒左,其他科又考得非常好好,呢個可能性都照顧埋。咁,點解唔去GCEAL呢?呢個可能真係R晒頭~~~

hkpapa852 發表於 20-9-18 18:05
3322率辨唔到學校實力。但如果3322述太低,即係學校補底都有問題。

JUPAS係有一堆AD/HD,所以通常高於332 ...
想起3322率衡量B1A……

schrodinger 發表於 20-9-18 17:23
3322你都講過意義不大。

列舉升學結果仲好,剛有朋友去澳洲最top大學讀書,conditional offer只要求幾多 ...

個人認為,每種"數據"的意義都大,3322或33222或33223,甚至乎22222之數據的意義都大。

YmOra 發表於 20-9-18 17:34
想請問點理解哩句描述:

Through JUPAS (main round), over 62% of our DSE graduates received offers, among which 82% are from UGC-funded universities, and 43% are from HKU, CUHK and HKUST.

是62%中的82%中的43%嗎?

若然是"62%中的82%中的43%",那麼真的有可能嗎?會唔會係學校登錯咗數據呢?!

62%x82%x43%=21.86%(應該不太可能)

醒目開學勳章

schrodinger 發表於 20-9-18 19:46
我無必要同佢護航,原只想回應,對有兩個考試既直資學校,只討論DSE成績,並同全考DSE既互相比較,係唔公平 ...
見你提咗幾次,其實同wkf同級嘅係邊啲學校?

schrodinger 發表於 20-9-19 23:28
真道、播道、培僑、SMC等,資料都唔多。

不過算吧,成績只係一個參考,如果學校多分享自己畢業生係學校教 ...

你其實知唔知呢幾間學校公佈過咩資料嫁?

當然, 官方公佈既, SMC係極少, 但其餘幾間, 只會比WKF多.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

schrodinger 發表於 20-9-19 23:28

不過算吧,成績只係一個參考,如果學校多分享自己畢業生係學校教 ...
培僑點會同佢同級,三成幾人入三大哦,你有冇睇過資料架

黃大力 發表於 20-9-21 11:46
培僑點會同佢同級,三成幾人入三大哦,你有冇睇過資料架
即培僑比WKF好定差?

schrodinger 發表於 20-9-21 20:52
或俾啲連結睇睇點樣真道、播道、SMC等比WKF多資料?

真道DSE/IB成績
可參考校務報告及學校網頁

https://www.logosacademy.edu.hk/en/about-us/school-plans-reports/

https://www.logosacademy.edu.hk/en/category/news/?selyear=2020&paged=0

schrodinger 發表於 20-9-21 20:52
或俾啲連結睇睇點樣真道、播道、SMC等比WKF多資料?

播道DSE成績
可參考校務報告及網頁截圖

http://www.evangel.edu.hk/ecube/index.php/evaluation-reports/school-annual-reports

2019年主科3+及4+

schrodinger 發表於 20-9-21 21:15
Poyau,我問得當然已睇晒了。

舉個例,唔知播道話6X% JUPAS degree offer代表到啲咩呢?

認同呀!學校DSE資料要睇個個都曉得去校網搵嚟睇,表面資料人人都睇過,但不代表資料足以作"比較"。
‹ 上一主題|下一主題