用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF Year 7 難考嗎?
go

[中學] ESF Year 7 難考嗎?   [複製鏈接]

Clearance 發表於 20-8-22 18:54

冇錯, 我當年也是仔五年級(本地名英文私小) 一開學便上網 ...

請問你仔由local 轉入ESF 第一年有冇覺得邊方面難適應?ESf yesr7 的數大約=local school的p6嗎?

Clearance 發表於 20-8-28 01:22
初初交際不太好,而家好好多
Maths好似完全唔同

Local school Maths 講求準確和速度需要多操,我聽IS 朋友講佢哋好少操題,weekend 可能只做幾題problem solving 但要用文字解釋每一個step和不同的列式方法

以你小朋友原本中文比較弱列子是入左ESF 的native stream嗎? ESF 的中文覺得handle到不用外補嗎?

Qin888 發表於 20-9-12 23:43
邊度搵ib補習要一千一個小時呀!STC IB year 12 很多都冇補習的,不是你想的科科都補,以我所知STC成績最 ...

人地有大學教授父母,可能早晚2餐邊食邊補日日補緊。ESf Shatin 補習風氣不下於local 名校,父母絶對是有錢出錢有力出力地跟貼住孩子的學術

Qin888 發表於 20-9-13 10:44
佢哋係運動打籃球都係全校最好的,難道也係大學教授父母邊食邊補?人哋從來不玩電腦遊戲佢哋小朋友係自細養 ...

不如你用下你的分析能力講解下有最高學術能力的教授父母和可能只是中學程度的父母,在ESF SC 分別應該用咩方法爭取到咁好的成績?
‹ 上一主題|下一主題