用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 分享心路歷程123 - 從幼兒園到小學到升中選校 ...
樓主: JojoDad
go

分享心路歷程123 - 從幼兒園到小學到升中選校 [複製鏈接]

Benzleunglong 發表於 20-8-16 23:04
建吾建議報坊間既小學面試班?學游水或課外活動邊度學最好?
幼升小,小升中,學術與臨場應變能力最重要。
課外活動用處係極之有限。

不過中小學都喜歡出風頭,令郎/千金如有能力經常為學校搶風頭,自然係一個優勢。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

JojoDad 發表於 20-8-18 00:52
回覆 sheep2015bb 的帖子

感謝EK前輩hkpapa留言分享。 游泳班的冤枉路。。。 我自己是旱鴨子,最多用在1米 ...

補充一下
留意下小學校網和校務報告

有D小學, 經常將獎項詳細列出, 証明該校係喜歡出風頭

留意留經常係咩比賽/活動得獎, 咁想入呢間就要針對性訓練呢D項目 (個人不喜此道)

記得朋友子女多年前叩門時, 學校見佢曾攞過一D奬項, 會要求即場表現, 如朗誦, 演奏......

不過要入頂級名校, 係"識人好過識字".

與其亂石投林去學呢樣學嗰樣, 不如集中做好一件事. 小學升中, 技能如非達港隊級數, 基本上不值一晒 (樂器至少要有2項達8級), 還是做好基本的: 提升學術和語文能力

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題