用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好唔好在疫情期間同時讀報私校加卷校?
go

好唔好在疫情期間同時讀報私校加卷校? [複製鏈接]

husky1206 發表於 20-8-9 11:56
咪咁自私,留返個學位俾其他人,又逼自己小朋友其實香港教育制度真係唔係預俾家長咁讀兩間。個個 ...
有冇必要雖然值得傾,不過也不應該指責樓主自私啩?
之前返幼稚園,的確有家長希望小朋友學不同技能,上午/下午讀兩間,辛苦自知。

如果調轉,小朋友讀劵幼,覺得支援太少,想再讀一間私幼,感是否自私呢?

答返樓主,以我所知學劵每個小朋友資助三年,你讀兩間學劵幼稚園都可以,只不過學劵只能交俾一間,另外一間付全費。

husky1206 發表於 20-8-9 18:50
回覆 b3410 的帖子

如果咁都唔係自私?就真係無討論空間:) 而家佢係因為疫情關係,又嫌私校提供的不夠多, ...
你咁諗,真係冇討論空間喇。學劵是提供俾每一位適齡兒童的,唔存在只係俾有需要的家庭呢個概念。同公屋,綜援這些概念不同。
所以唔存在唔執輸,拎著數問題。

返兩間幼稚園,小朋友的確比較辛苦,家長自己要有心理準備。

piglover 發表於 20-8-10 12:01
一句有交稅,真係可以咩都得。

就算券幼,學校admin因為多佐學生讀,自然會準備請多d老師 ...
你諗多咗。經濟唔好,多咗人揀學劵。而且學劵也不是唔使俾錢,讀兩間幼稚園,都用zoom上堂,其實並不合算。
我諗樓主唔舍得私幼,可能因為龍校。
有時不要只從自己角度出發,交稅唔交稅,都有自己的難處。

Judyc1228 發表於 20-8-12 09:39
多謝大家的意見,當初其實衹係諗下。點知琴晚老公話公司要減薪,睇嚟我都要放棄私幼,真的好的唔靈羞的靈。 ...

希望經濟可以慢慢好轉。
依家搵幼稚園應該唔難啩?因為多人退學,移民,轉國際學校等等。感覺迦南比較好。
‹ 上一主題|下一主題