用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問大家覺得沙田循道衛理中學點樣?
樓主: ccyu
go

請問大家覺得沙田循道衛理中學點樣? [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 20-10-21 07:47
循同郭都係出名關愛學校,師生關係好,活動非常多,循成績較好屬1B,郭屬1C,早幾年因升中學童人數少,部 ...
呢兩間各自再降半格就差唔多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-10-21 08:41
算把啦,唔好成日淨係講數據啦,如果跟你咁講,1A生永遠只能揀邊幾間,咁其他學校可以點做。升中選校除咗 ...
對的,不能只講數據,但亦不能忽略。
過往多年,沙循自行應主收B1B學生,起碼應係全收B1學生。但歷屆DSE,其實只有一年勉強達1B水平,咁有冇問題呢?

至於郭,早幾年DSE成績只係去到同胡忠相近既水平(好少少咁啦!),到近兩三年先叫去返大家預期既水平;另外,郭收生水平,其實佢一直仲有位俾B2生係大抽獎偷到雞。我諗呢D情況,大家都不應忽視。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-10-21 09:08
你唔好忘記,早幾年升中學童人數少,而坊間家長唔識只能跟風,沙田1A-1B生普遍跟晒選四大熱,循自然收唔到 ...

一間中學既畢業生生表現如果只能隨著生源水平而變化,間接反映學校可能增值能力有限。
沙崇8-10年前,中一生源可能同沙循差不多,甚至更參差(因為佢無縮班),尤其睇返近幾年兩間成績既差距,係咪反映咗D嘢呢?

情況如同九龍城既九真,過往主收非B1學生但做出B1成績。理念同現實都需要作出平衡。

仲有個間沙田區一直俾人嫌棄既女子中學,生源相信只比區內多間中學差,但成績郤穩站沙田第四強。

大家成日話,某某中學之前成績差咗係因為升中人數下跌既收生問題。但其實大家知唔知收生人數下跌真正影響係咩年份?

小六畢業年度

參加派位學生人數

中六畢業年度

備注

2008/2009

2013/2014中六畢業

2009/2010

2014/2015中六畢業

2010/2011

2015/2016中六畢業

2011/2012

2016/2017中六畢業

落實縮班安排

2012/2013

2017/2018中六畢業

20129月開始縮班

2013/2014

2018/2019中六畢業

20139月部份中學開始實施211/111減派

2014/2015

2019/2020中六畢業

2015/2016

2020/2021中六畢業

2016/2017

2021/2022中六畢業

2017/2018

2022/2023中六畢業

2018/2019

2023/2024中六畢業

部份減派中學加回每班1人

2019/2020

2024/2025中六畢業

部份減派中學加回每班1人兼部份區既縮班中學加班

如果按照升中人數變化,點解有D學校近2年成好過3/4年前呢︖
而且,恐怕係 The worst not yet come

subb 發表於 20-10-21 13:24
出生率低, 適齡入學人口減少影響DSE計下手指應該係
近里幾年DSE ???!!!

咁如果有學校早幾年DSE成績差但近年好番,其實又關唔關適齡入學人口減少呢?

未來幾年都係學校增值能力既照妖鏡
‹ 上一主題|下一主題