用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS九龍糖學校(小學部)黑暗悲慘經歷
go

KTS九龍糖學校(小學部)黑暗悲慘經歷  

依家選校在即,大家都好似我當年咁,係兩間學校之中struggle,唔知揀邊間好,又見到好多vs post,會對比K T S,所以在此開一個新post,希望大家睇到該校嘅正評與負評,為子女作出適當嘅選擇。

我替仔仔已轉校,之前在K TS讀咗兩年,老師沒有愛心和學校官僚主義既問題,這與我兩夫婦既教學和做人(為人師表)既理念背道而馳,學校不接納意見,亦沒有商量餘地,我們做家長嘅只可選擇離開,現在一切也解決了,仔仔在新校也學習得很開心。

我而家講述一個親身經歷,這是發生在小一,我仔在當年因放假去滑雪,斷了左腳,要坐兩個月輪椅上學,就仔要去洗手間嘅事宜,希望老師可以安排人手,在午飯後推他去一次廁所,但那位我完全不認識嘅陳主任在電話回答說,我哋啲校工唔係愛黎咁用,你仔要去廁所,你就安排一個工人姐姐或家人Stand by響學校,其實仔意外之後,我哋已經沒有搭校車,每一日都是父親親自揸車送他上學,返學之前會同佢去一次廁所,放學也有親人接送,處理小便事宜,所以全日只是午飯後需要找人幫忙一次而已,因班主任不能提供協助,我便真誠地寫了一封信給校長,佢當然冇親自答覆,永遠高高在上,就搵左以上個老師在電話答覆我,答案是:我哋一視同仁,佢話之前有個高年級嘅學生斷咗腳,佢爺爺一把年紀,也是每日在學校Standby長時間照顧佢上廁所。記得那時候是冬天1月至2月嘅時間,我在沒有選擇既情況下,我工人姐姐每天要返 K T S 0800 standby 直至 1500 放學時間,並且指定坐一張吃西北風嘅bench,不能出去學校任何地方避寒,並且每天要求我工人姐姐要sign in attendance,不能離開,試問她不是K T S嘅員工,為何要規定她這樣做呢?再者,這是人道嘅處理方法嗎?就這樣,我們捱了兩個月。

另外,這是發生在小二,K丅S lunch time,老師和同學是一齊吃飯的,有一次我仔的飯盒蓋開唔倒,班主任那時是坐在同一張枱,仔仔便有禮貌的請老師幫手開蓋,老師既回答糸:你開唔到,就拎去校務處啦!試問這舉手之勞,我相信任何一個大人也會幫手,何況是你自己嘅學生?直至到小二完成,我們便決定轉校,當然轉校嘅時候,新學校要求K T S寫student reference letter,校方回答說:我哋從來冇做開呢樣嘢,只能給他在學證明。一間有85年歷史嘅學校,竟然連一個咁普通要求都做唔到,真的徹底失望。

所以我在此衷心希望每一位家長能為子女找到一間合適嘅學校,不想再有其他家長或子女受苦了,這是我的真實分享,比較長氣了,謝謝大家。

00806143 發表於 20-8-4 16:10
依家選校在即,大家都好似我當年咁,係兩間學校之中struggle,唔知揀邊間好,又見到好多vs post,會對比K T ...

樓主你好!
1)雖然你喺其他post話自己冇怨氣,但見你一直咬住KTS唔放,你嘅怨氣不可以話不大
2)你還未答我哋,喺你所講嘅悲寒60天,除咗你工人姐姐,你兩夫婦有冇親自去過學校,起碼一天親自食西北風?若冇,你哋自己都不太顕得有情,而且只是hearsay你工人姐姐的轉述,始終未必最準確
3)害群之馬到處都有,一個不肯幫初小學生打開飯盒嘅老師,舉手之勞都唔肯做的話,在我睇來,點講都唔通,只是又不可以因一位老師的差勁而打沉整間學校嘅
4) 要緊記:凡事物極必反。不斷重複出posts, 不斷惹仇恨,其實反而令我開始同情KTS...

猴子爸 發表於 20-8-4 18:13
樓主你好!
1)雖然你喺其他post話自己冇怨氣,但見你一直咬住KTS唔放,你嘅怨氣不可以話不大
2)你還未答 ...

Agree with you

回覆樓主:

多謝分享
希望樓主小朋友在新學校開開心心

學校咁樣好冇愛心喎!
好恐怖

我日日睇ek,其實我係第一次睇到樓主出post嘅啫, 我自己嘅睇法就係應該叫校工協助小朋友去廁所,同埋嗰個老師當然冇愛心啦, 我唔反對樓住同埋唔反對其他人反映意見, 我所講嘅嘢如有得罪,請見諒。

Arabellahk    發表於 20-12-11 14:18

上課時间同中午校園其實係唔俾家長同工人姐姐入內,好耐以前有小六学生滑雪跌跛腳用拐杖,老師係有派个同班同学陪去厠所(或者推輪椅又係难搞尐,小一二生搞唔掂~)。

daijuju 發表於 20-8-4 18:42
多謝分享
希望樓主小朋友在新學校開開心心

bluestar3000 發表於 20-8-4 18:57
我日日睇ek,其實我係第一次睇到樓主出post嘅啫, 我自己嘅睇法就係應該叫校工協助小朋友去廁所,同埋嗰個 ...

Yanamami 發表於 20-8-4 18:57
上課時间同中午校園其實係唔俾家長同工人姐姐入內,好耐以前有小六学生滑雪跌跛腳用拐杖,老師係有派个同班 ...

其實我仔仔自己是可以操作輪椅的,有時上課去computer Room也沒有問題,來去自如,只是去男廁嗰度有級,佢先至有困難要搵人幫手而已,入到廁所裏邊,佢自己識用尿壺,完全唔使人幫手

樓主你好!
2)你還未答 ...

認同你的客觀分析,只見樓主在各大KTS VS 的post 不斷投訴,反而令人反思其心思及用意,如KTS是一間有問題的學校,相信各大 KTS VS ‘ post 會見到各大苦主投訴,最終只見樓主的反映多,既然樓主已經轉校,希望可以找到適合自己的學校共同發掘小朋友的能力,最後我只係路過,不喜勿插

樓主你好!
2)你還未答 ...

果兩個寒冷嘅月份,我或老公早上車仔仔返學,通常同仔仔去完廁所,都會在校停留約20分鐘,推入課室直到上課,我或老公才會離開上班去。你都知道香港凍起上嚟,其實都幾金,又濕又凍,都幾難頂,我倆也是在職人士,返學放學都幫到手,其他時間就要感謝工人姐姐了,而且工人姐姐也沒必要說謊誣告學校吧

Msolivialeung 發表於 20-8-4 18:54
學校咁樣好冇愛心喎!
好恐怖

Yanamami 發表於 20-8-4 18:57
上課時间同中午校園其實係唔俾家長同工人姐姐入內,好耐以前有小六学生滑雪跌跛腳用拐杖,老師係有派个同班 ...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3825702&extra=page%3D2

你似乎miss咗d嘢呀⋯⋯

YY2015 發表於 20-8-4 19:34
認同你的客觀分析,只見樓主在各大KTS VS 的post 不斷投訴,反而令人反思其心思及用意,如KTS是一間有問題 ...

我嘅用意好簡單,只是希望大家多啲Information,揀一間合適自己子女嘅學校。我認識嘅K T S家長不多,因為我是在職人士,唔會成日返學校,不過知道已轉校嘅已經有五個,有啲係同我一樣,不贊同學校嘅教學理念和價值觀而轉校,有一啲係小三小四轉校,因為考到一間更好的。
再者,你知道好同唔好,唔係個個家長肯反映意見的。

講得咁詳細,可能真有其事。不過你係EK話呢間學校,小心睇路

Arabellahk    發表於 20-9-2 14:35
nicc99    發表於 20-8-10 13:42
subb    發表於 20-8-7 09:29

DengCK 發表於 20-8-4 19:55
講得咁詳細,可能真有其事。不過你係EK話呢間學校,小心睇路

why ? 更黑暗?

可能我真係第一次睇樓住post嘅嘢喇, 所以我對樓主唔反感喎 ,其實樓主講出嚟唔係一件壞事, 因為可以畀嗰個老師反思下,同埋畀其他老師引以為戒,我都認同有個家長話喺ek講學校嘅壞話會得罪其他家長,所以唔係好多人都好似樓主咁做。 如有得罪大家,請見諒。

Arabellahk    發表於 20-12-11 14:21

00806143 發表於 20-8-4 16:10
依家選校在即,大家都好似我當年咁,係兩間學校之中struggle,唔知揀邊間好,又見到好多vs post,會對比K T ...

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D2

#23開始 #107 #120

一陣又8:00am至 lunch,而家又變到放學

https://www.edu-kingdom.com/foru ... ertype=2&page=1

#90開始

bluestar3000 發表於 20-8-4 20:14
可能我真係第一次睇樓住post嘅嘢喇, 所以我對樓主唔反感喎 ,其實樓主講出嚟唔係一件壞事, 因為可以畀嗰 ...