用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 覺唔覺得呈分試同校內地生可以拖到九月十月先考好唔公平 ...
樓主: 高達紅色
go

覺唔覺得呈分試同校內地生可以拖到九月十月先考好唔公平 [複製鏈接]

回覆樓主:

唔會。朋友延到9月,我就真係唔想, 講真要溫嘅停課都可以溫咗,唔溫嘅畀多個兩個月都唔會搵!

Be creative. 例如在深圳舉行考試

一於考per s1分banding 啦

notcool 發表於 20-8-4 15:45
Be creative. 例如在深圳舉行考試

其實一向深圳都有一批叫香港人學校(或有開香港人班既學校),當中既學生係會參加香港EDB既呈分同派位,大可叫相關學生同相關學校協調一下。

不過唔係由香港教師睇住呢,可能人地搵晒一家大細去考呈分都得。

medicine    發表於 20-8-4 16:20
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

嘩!原來咁玩法,真係人都顛,好彩我囡早出世兩年。

ar_mak 發表於 20-8-3 21:45
上年停左好多比賽,咁升中靠比賽食糊既同學,又有冇唔公平?

PS:疫情下仲點去講公平?萬一大陸果班去到 ...

DSE做例子太中了!第一年考入嶺南第二年考應該入港大

回覆 hkpapa852 的帖子

在exam room入口期,每所學校都可以zoom驗證學生
‹ 上一主題|下一主題