用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘學校(小學部) VS 聖公會仁立紀念小學 ...
樓主: vane49
go

九龍塘學校(小學部) VS 聖公會仁立紀念小學   [複製鏈接]

kelvinchan3344 發表於 20-8-7 10:35
我好小覆message。見大家都住荃灣, 我又有朋友在仁紀及仁立讀緊,我自已仔女又讀過KTS, 我細果個曾經也有 ...

其實就算是心目中的學校,隨著小朋友慢慢長大,能力強弱逐漸清晰,在周圍朋輩,家長的影響下,也會慢慢轉變。

升中保障,是一張ticket。 不過,小朋友讀小學,是為了接受教育,不是為了拎一張飛。 6年小學,學到了什麼,小朋友受到的栽培,學到的知識,能力方面的進步,這些,都需要考慮。唔可以只為了一張升中ticket。

Poyau 發表於 20-8-14 14:42
策略性轉校
例如官小有B1A官中聯繫位

可能還有其他原因,例如搬屋(好老套),經濟問題,有細佬妹跟尾等等,聯繫位都係一個可能性。所以揀學校真係一個好個人化的選擇,問下大家意見,可以聽聽不同角度,睇下有冇死角未諗到,幫助完善自己的計劃。

不過也有可能越聽越mg:" />

呢個時候就要還原最基本的概念,當初選學校的理念是什麼。

vane49 發表於 20-8-15 12:17
最初選校理念都係好簡單,希望去好嘅學校讀得開開心心,但係尋覓嘅過程中必然會被各種意見所左右,家長考慮 ...
選擇越多,各有各好,50% : 50%,越難決定
好事, 好過冇的揀。
很多時候擔心揀錯,其實,係唔會揀錯嘅。因為都係好學校,如果可以調整自己心態,學習方法,配合學校教學方式,條條大路通羅馬,殊途同歸,都會有好好的前途。

‹ 上一主題|下一主題