用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘學校(小學部) VS 聖公會仁立紀念小學 ...
go

九龍塘學校(小學部) VS 聖公會仁立紀念小學  

本人住荃灣,小女今年小一原本叩門扣到仁紀,今日收到九龍塘小學(KTS) 的offer,一時間好猶豫,一閒係唔錯葛津貼學校,離家稍近,一間係著名私校;各位家長可唔可以分享滴意見? 我見到學校大全裏邊九小排第九,仁紀排11,呢個排名可唔可靠? 兩間葛差距係唔係甘細?

醒目開學勳章 王國長老

vane49 發表於 20-8-2 12:55
本人住荃灣,小女今年小一原本叩門扣到仁紀,今日收到九龍塘小學(KTS) 的offer,一時間好猶豫,一閒係唔錯 ...
個 D 乜乜升學大全唔好信喇, 仁紀仲勁過仁立已經得啖笑

仁紀.......葵青區...........有林護聯繫位, 但夾埋仁立一齊爭

KTS.......升中一向都唔錯

確實經濟能力未來 6 年都無問題, 就揀 KTS, 否則就仁紀, 將學費用黎學其他野同補習

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

如果有弟妹,我會簡仁立

如果林護已ok, 咁簡單揀仁立。KTS top girl 會有機會入SPCC 及4大女直。當然係KTS 做Top girl 亦不是一件容易的事。如果係KTS 讀得上,將來升中會有更多選擇。

回覆 miriam 的帖子

的確,今年升中仁立明顯好過仁紀,單係林護都多出21個,呢份排名可能校舍環境占比比較大。。

回覆 martindu 的帖子

我認真統計左KTS今年升中成績,總數156人,band 1 總數144人,佔 97.4%,但係其中band 1-A 83 人, 53%; band 1-B 34人,21.8% , band 1-C 27人, 17.3% ;band 2 有7人佔4%, band 3 5人佔 3%;
仁紀只係公佈英中人數所以數據唔准,英中人數75人,其中band 1 67人, band 1-A 40 人,53% ;band 1-B 22人,29.3% ; band 1-c 5人,6% ;但係 如果算上全部學生例如150人,所有比例都要低一半;

回覆 creambun 的帖子

感謝分析,好到位; 其實我地都係好擔心KTS 會唔會跟唔上,聽講中英數都會教快1年,英文尤其有啲怕怕;有時候又心大心細覺得係仁紀讀或者可以排到前面; 係KTS 只係得中間位置, 到頭來結果去band 1B/C lvl葛學校,反而比唔上林護,畢竟都係band 1 A

vane49 發表於 20-8-2 14:32

我認真統計左KTS今年升中成績,總數156人,band 1 總數144人,佔 97.4%,但係其中ba ...

KTS升中較佳 仁紀勝在免學費

vane49 發表於 20-8-2 14:32

我認真統計左KTS今年升中成績,總數156人,band 1 總數144人,佔 97.4%,但係其中ba ...

今年KTS 得3班,好似得100人左右。9個協恩,10個德望,2個聖保祿,1個女拔。SPCC 有3個,不過我不清楚是男或女生。

vane49 發表於 20-8-2 14:37

感謝分析,好到位; 其實我地都係好擔心KTS 會唔會跟唔上,聽講中英數都會教快1年, ...

在仁紀要考到幾多名先可以穩上林護?B1A 中學其實亦有細分。林護係好好的B1A學校,但我覺得如果讀同是B1A的協恩,德望等,除學業成績外可能可以得到更多。(只是個人感覺)

當然排名得啖笑啦。
兩間比,其實正路都係揀kts.
學術,升中都更優勝

不過如果有經濟考慮,就揀

creambun 發表於 20-8-2 14:47
今年KTS 得3班,好似得100人左右。9個協恩,10個德望,2個聖保祿,1個女拔。SPCC 有3個,不過我不清楚是男 ...

KTS 2020年升B1A比例高於仁紀

2020年 | 2019年
B1*官津 31 (31.31%) | 60 (38.46%)
B1*直資 39 (39.39%) | 54 (34.62%)
--------------------------------------------------------
B1* 70 (70.71%) | 114 (73.08%)
B2A-1C* 7 (7.07%) | 27 (17.30%)
B2* 6 (6.06%) | 8 (5.13%)
NR 16 (16.16%) | 7 (4.49%)
--------------------------------------------------------
總數: 99人 (100%) | 156人 (100%)

2020年
B1*官津 31
喇沙 4 皇仁 1 |
MSS 4 SRL 2 MCS 1 BPS 1 上智 1 |
華英 3 迦密 4 旅港 5 銀禧 2 丘佐榮 1
循道 1 保何 1

B1*直資 39
DBS 3 SPC 2 YWC 2 |
DGS 1 GHS 10 HYS 9 SPCS 2 |
SPCC 3 赤提 3 福建 2 顏寶鈴 2

B2A-1C* 直資 7
培基 3 李國寶 2 王錦輝 1 羅氏基金 1

B2* 6
陳瑞祺 2 TKPS 1 | 
培道 1
直資 2: 德信 1 | 基崇 1

NR 16
聖三一堂 2 聖母院 2 KTS 6 新亞 1
長洲官立 1 朱石麟 1
直資 3: 蘇浙 1 林大輝 1 大埔三育 1

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

2020年中學學位派位結果 7-7-2020

仁紀今年升林護只有2X人

仁立今年升林護就有4X人

係喔, 原來我統計葛係2019年,2020 的確係3個班嗻

回覆 Poyau 的帖子

感謝,但係2019 band 1 人數同我計葛少30人,係唔係banding 吾同? 我係按照呢個網站葛分組來計:https://www.schooland.hk/ss/

creambun 發表於 20-8-2 14:52
在仁紀要考到幾多名先可以穩上林護?B1A 中學其實亦有細分。林護係好好的B1A學校,但我覺得如果讀同是B1A ...

仁紀2020年升中概況如下
B1生就可以抽林護聯繫位
即係約頭⅓有機會但非穩入

2020年
Band 官津本區+官津他區+直資
B1聯中 28+0=28 (17.28%)
B1官津 15+8=23 (14.20%)
B1直資 5 (3.09%)
-
B1 43+8+5=56 (34.57%)
B2A-1C 4+1+7=12 (7.41%)
-
B1/近B1 47+9+12=68 (41.97%)
B2 4+0+4=8 (4.94%)
-
名單上 51+9+16=76 (46.91%)
無公布 [86]^ (53.09%)
-
本地 [162]^ (100%)
國際 1
-
總數: [163人(男84 女79)]^

升中資訊
http://www.ylm.edu.hk/site/view?name=升中資訊

2019-2020_升中統計表
http://www.ylm.edu.hk/uploads/files/2019-2020升中派位結果%281%29.pdf

2019-2020 年度本校學生獲派主要以英文授課中學(包括直資中學)

葵青區中學
聖公會林護紀念中學 28(B1)
佛教善德英文中學 2(B1)
中華傳道會安柱中學 5(B1)
天主教母佑會蕭明中學 3(B1)
順德聯誼總會李兆基中學 3(B1)
保祿六世書院 2(B1)
東華三院陳兆民中學 4(B2A-1C)
東華三院伍若瑜夫人紀念中學 4(B2)

他區中學
荃灣官立中學 1(B1)
華仁書院(九龍) 1(B1)
瑪利諾修院學校(中學部) 1(B1)
循道中學 1(B1)
聖芳濟書院 1(B1)
旅港開平商會中學 2(B1)
沙田崇真中學 1(B1)
五旬節林漢光中學 1(B2A-1C)
聖保羅書院 1#(B1)
聖士提反書院 1#(B1)
匯基書院(東九龍) 1#(B1)
港大同學會書院 1#(B1)
香港神託會培基書院 1#(B2A-1C)
聖瑪加利男女英文中小學 1#(B2A-1C)
保良局顏寶鈴書院 1#(B1)
香港管理專業協會李國寶中學 5#(B2A-1C)
基督教崇真中學 4#(B2)
協同國際學校 1(IS)

# 直資
^ 假設小六=去年小五163人

vane49 發表於 20-8-2 16:22

感謝,但係2019 band 1 人數同我計葛少30人,係唔係banding 吾同? 我係按照呢個網站葛 ...

KTS 2019年升中派位結果如下
B1名單不同所以各Band比例不同

2019年派位結果
https://www.ktsps.edu.hk/3/02_4.html

B1* 114 (73.08%)
SPCC 8 LSC 7 HYS 6 DGS 4 DBS 4
MCS 4 SPCC 3 MSS 3 YWC 5 SPC 4
上智 4 九華 2 英皇 2 YWGS 2 GHS 3
SSC 4 迦密 6 華英 5 旅港 4 銀禧 5
黃笏南 6 福建 7 顏寶鈴 3 皇仁 1
BPS 1 SSGC 1 曾肇添 1 伊中 1
林裘謀 1 培僑 1 優才 1 港同 1
德雅 1 王少清 1 循道 1 SJC 1

B2A-1C* 27 (17.31%)
李國寶 13 培基 5 王錦輝 4
羅氏基金 2 SMC 1 體藝 1 瑪神 1

B2* 8 (5.13%)
基崇 3 德信 2 創知 1 真道 1 陳瑞祺 1

NR 7 (4.49%)
KTS 4 深培 1 林大輝 1 蘇浙 1

總數: 156人 (100.00%)

(0 Bytes, 下載次數: 3)

vane49 發表於 20-8-2 16:22

感謝,但係2019 band 1 人數同我計葛少30人,係唔係banding 吾同? 我係按照呢個網站葛 ...

2020年全港B1中學名單 (以2013-2019年DSE成績和入U率評估)

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3804718
(0 Bytes, 下載次數: 7)

非常感謝,數據好直觀。其實我一直都唔係好明白,學生葛banding有無公用標準?例如會唔會一個學生係仁紀屬於band 1 水平,但其實只相當於KTS band 2- 1C 水平?但即使係甘,係仁紀反而更有機會入到band 1 學校?