用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BAND 2 /3 的英文班程度與BAND1 的差距有多大? ...
樓主: fivestarstar
go

BAND 2 /3 的英文班程度與BAND1 的差距有多大?   [複製鏈接]

fivestarstar 發表於 20-7-31 00:47
BAND 2A,B,C /3A,B,C 的英文班與BAND1 差距的迷思:  BAND 2 /3 英文班是否全英科目(除了,普.中史),
這些英 ...
一般而言,聽同講既能力一定有相當差距;寫同睇差距未必大。

little_yolky 發表於 20-8-2 20:55
寫既差距都大㗎。阿女成日俾老師話唔夠creative,所以作文好低分。但係listening果份作文就好好多,因為跟 ...
其實都好睇學校同個別學生。但係一般而言,聽講既差距會大過讀寫。

Dybala 發表於 20-8-4 12:52
唔係喎, 我覺得講寫差距大過聽讀。聽同讀肯操卷就有明顯進步, 但講同寫要做到傳統女校level (我會形容為半 ...
我教書時,見大部分B1C學校既畢業生,聽唔明鬼佬講野,又講唔到;呢啲情況比較少喺B1A傳統名校出現。但係睇書同寫野(功課)又無太大差異。

happiemm 發表於 20-8-4 14:54
當form 1仲會話you is my friend, 你無辦法唔俾初小程度既野佢做!
如果係講,有可能只係玩,英式幽默,笑其他人英文差,所以其實需要知道個context,先知道係差,定係玩。

ok3 發表於 20-8-4 15:35
有時唔係唔識, 只係唔小心. 又唔double check 就交卷
有可能
‹ 上一主題|下一主題