用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學很多科目都變了英文,會很難適應嗎? ...
樓主: Happyshiba
go

中學很多科目都變了英文,會很難適應嗎?   [複製鏈接]

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 1836&extra=page%3D4

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3815592&extra=page%3D4

YolandaTam 發表於 20-8-2 00:37

你個回覆真係應該俾我相公睇,等佢明白吓中學數攞 80+ 90 ...

我睇隔離初中帖中仍有不少討論分數,真係好奇怪上到中学仲以分數做好与坏既準則……正常前係睇median知自己考得好与坏而唔係实分。講紧考9x既学霸,实在望塵莫及。阿女学校成績表,考到80分係“优”,用紅色表示,所以同學都以“满江紅”為目標。係80分啊~呢个糸学校定既指標呢!咁9x仲唔係学霸?6x~7x根本係好正常,但好多人就觉得差,有尐冤枉。

Happyshiba 發表於 20-8-5 12:18
哇,我小朋友小學中文大概85分,中學會唔會唔合格?
咁如果60分,中學咪得返30分?
...

有85都好吖,我大女由小-至升中既中文都係B, 永不过83, 中学都係五、六十鬆尐,有時都会肥……DSE咪啱啱加剛剛拉上補下3.....加油吧~你話你小朋友睇中文書,我果个係唔睇中文,偏向英文書既,所以真要加油了~

gracelam 發表於 20-8-5 15:26
你女小學中文83分,可能等於二線小學9x分, 間間小學程唔同
信我!佢中文係特差,阿妹有9x, 而且阿妹年代卷係深过家姐。

gundamx 發表於 20-8-6 19:05
請問家姐和細妹的中文卷分别在那裡?兩姐妹都是讀名校,只是亞妺的女校更出名,所以想知學校怎解決死亡之卷 ...

你意思係两姊妹小学定中学卷有咩分别?小学係-年比-年教&考得深,所以到阿妹小学畢業時,果時既小-二又深过佢地果輩。至於中学,两個升中後我無再跟学業,所以答唔到有乜唔同。只知两姊妹,-个中文奇差,-个都唔算差,但同样最唔鍾意中文科。家姐仲係最後一年無範文……

gundamx 發表於 20-8-6 20:45
想多問一樣,细妺中學有冇要求初中學生開始背誦中文文言範文?
真係唔知……無理佢点讀。我地小学時都要背詩同文言文,中学都会有背默啩~
‹ 上一主題|下一主題