用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學很多科目都變了英文,會很難適應嗎? ...
樓主: Happyshiba
go

中學很多科目都變了英文,會很難適應嗎?  

gigayan 發表於 20-7-31 13:04
吸收咗你上次教個條橋,今次考試阿女盡力煲好作文,老師都話好彩佢今次揀題啱佢之餘仲寫得幾好,分數好過 ...

我女都係靠卷二作文食糊,卷一篇閱讀理解,隻隻字都識,問題完全虚無飄渺 ,都唔知點答
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

1998Ruby1998 發表於 20-7-31 13:09
希望其他方面都可以有進步。

作文食糊係我呢啲卷一三四都冇得救嘅人先做。作文寫得好有 6、7 字 ...

老師都叫佢唔好只操說明文/議論文,要好好練下抒情文,但佢抒情文真係寫到呢......

Listening最大問題係....中文字嘅粵音佢原來好多都唔識讀㗎,叫佢背默寫返無問題,但聽完叫佢寫返個詞語出嚟,佢就錯好多,除非讀普通話,等佢忙完呢個星期,我會每晚讀報紙叫佢默返出嚟.......

Happyshiba 發表於 20-7-31 12:47

中學有b已經好好
小五六勉強有B咋
唔知升到中學會點

gigayan 發表於 20-7-31 13:16
老師都叫佢唔好只操說明文/議論文,要好好練下抒情文,但佢抒情文真係寫到呢......  

Listening ...

議論文呢啲係讀歷史嘅人天下,普通人好難寫得好過佢地。佢地一堆古今中外例子砸死你。

Listening 出現過聽得明但唔識寫,或者兜大個圈之後已經迷失左,最慘係兩把聲太似,未入正題已經亂左

太習慣普教中,中學銜接會辛苦啲,要用一整年時間適應。

gracelam 發表於 20-7-31 13:15
我女都係靠卷二作文食糊,卷一篇閱讀理解,隻隻字都識,問題完全虚無飄渺 ,都唔知點答
...

閱讀理解、課文比較個d問題,寫到手跛都唔知拎唔拎足分.......考完都唔知自己識唔識

1998Ruby1998 發表於 20-7-31 13:20

議論文呢啲係讀歷史嘅人天下,普通人好難寫得好過佢地 ...

老師都係咁話,係DSE作議論文係藝高人膽大嘅行為,一係好高分、一係好低分,取決於例子夠唔夠和邏輯思維正唔正確,所以......都係趁仲有時間操下抒情文

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 1836&extra=page%3D4

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3815592&extra=page%3D4

簽名被屏蔽

居然是咁, ~~~~中文

Happyshiba 發表於 20-7-31 14:33

所以英文真係唔驚㗎,入得英中底子有返咁上下,只要串字/記嘢對小朋友係唔難嘅好快上手...... 唯獨中文科,隻隻字都識,一合埋就唔知問緊乜了

Happyshiba 發表於 20-7-31 17:29
咁通識用中文定英文教好啲?

通識呢科好多時都係「我手寫我心」,唔似中文,有個框架俾你去答問題。所以,好睇小朋友邊一方嘅語文表達能力較強。

Happyshiba 發表於 20-7-31 17:37
但係依家好多學校通識都係用英文教

通識科高中用英文教及考DSE其實唔係好多間
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Happyshiba 發表於 20-7-31 17:28
唉。。。中學原來中文比英文更難,真係估唔到

其實好睇學校點考法
如英文會話,有哋中學還是好似高小,同學事先自己選一本書,可以預先準備,考試講出來

有哋學校到時抽題目,好考功力,唔易高分,大部分同學成績會偏低

其實學校考試形式可以好不同,結果亦會唔同。
亦要睇間學校有無英國文學,閒科如visual art, HE, music等要不要考筆試。L&S是否用英文,Hist 或有些科可以無,或教,考範圍只係其他學校一半。其實真係好睇你入邊間學校,唔同學校要求唔同。

Happyshiba 發表於 20-7-31 17:37
但係依家好多學校通識都係用英文教

有d band 1學校都係用中文教通識...... 而且,遲d呢科仲係咪必修科都係未知呢~