用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2012 - 2020 DSE 狀元中學榜
樓主: elbar
go

2012 - 2020 DSE 狀元中學榜 [複製鏈接]

gracelam 發表於 21-7-17 10:46
學校出到咁多尖子, 我認為學習同競爭氣氛一定有正面影響, 但學校有一定教學水準, 呢點我會有保留。
...

又咁講,如果學校無一定教學水準,靠每週一兩料鐘外補,加自己自修,恐怕係高難度動作吧~~~

gracelam 發表於 21-7-17 11:02
生源問題, 90%係靚面粉, 做出嚟面包唔會唔好。

靚面粉還是要製造吧,除非係天然食才~~~

gracelam 發表於 21-7-17 11:13
講緊製造過程, 唔一定會遇上好師傅或其他野啫

講真嘅,師傅唔一定好,但階段性要求係存在嘅,即係,無論你製作過程出現甚麽困難,你還是要面對QA檢查,亦可以叫系統性的程序,亦都會有投訴部跟進次貨問題,即係校長,咪以為啲師傅唔怕投訴部,出事要交代的。劣質師傅,流轉性係嚴重的,亦即係無得留低~

我係EK分享過,理得你一級榮譽畢業生,數學專科又如何,英文未符客戶要求,未能符合客戶要求,客戶製作過程被不受客戶尊重,卷嘅答案有質疑,圍左位師傅兩次,唔見咗粒幾鐘,咁易捱咩~~~

gracelam 發表於 21-7-17 11:37
直資或合約制嘅師傅可能係會好啲, 始終客戶同老闆唔同, 官津嗰啲old seafood 可以hea到退休收爐㗎  ...

論出狀元多嘅中學喎~~~

幾位客戶各手執一堆國際標準,質疑師傅嘅專業性,問佢用乜標準,我啲興趣班大師傅話你唔夠專業。唔使去到投訴部,位師傅已經近乎咸出嚟~

就算知某間少出狀元嘅官中,某年出咗位狀元,校內評係佢真係好刻苦,靠自己做狀元。可以反映學校唔係唔知佢勁,亦當然唔會係完全無特別支援啦~~~

Dylanli2017 發表於 21-7-17 11:53
回覆 gracelam 的帖子

如果本身d家長自己都已經谷爆個仔女,老師又點會唔hea? 老細個女讀SFA,佢話,SFA既 ...

家長谷爆仔女系列,即係高要求客戶。我估,老師更加唔可以hea,唔係,啲高質家長可能經常係投訴部出入,所以老師都要兼顧客戶服務,起碼頂住客戶唔好去投訴部,瓜~~~

gracelam 發表於 21-7-17 12:04
我只帶出一點入到名校做到狀元, 首先係自己已經有做狀元嘅料子 (掹車邊抽入另計)。
...

明白嘅,只係分享下身邊嘅窄視野感覺~~~

係對推高成績一定有幫助的,若有大比例hea老師,係好難推高整體成績啲,如果咁易知係狀元料子,間間學校都識收了~~~

Dylanli2017 發表於 21-7-17 12:10
回覆 mcl203 的帖子

問題是D家長仲勁過老師呢,老細話好多家長自己學歷都好勁,有個仲自己開埋補習班,專 ...

明嘅,問題係家長/老師勁,你無一定料子,係唔易令佢哋接受你嘅。上面講嘅例子,同學們同果位師傅明言,好在你係工場師傅,若你教我語言表達,你可以行開了。自己果位初中聽到,都為師傅感覺難受,唔使咁直接吧~~~

ok3 發表於 21-8-19 20:48
就算覆核成功,會唔會原本想報嘅科系已經收夠人,變成達標都冇機會?

江湖傳聞,只要分數高過已有offer嘅學生所考到嘅最低分數,要必收~~~
‹ 上一主題|下一主題