用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ......
go

...... [複製鏈接]

......
   5    0    1    1

回覆樓主:

鄉中鉅細靡遺公布各科各級人數

2020 香港中學文憑考試
http://www.nthykyldss.edu.hk/academic_HKDSE_2020_chi.html

2019 香港中學文憑考試
http://www.nthykyldss.edu.hk/academic_HKDSE_2019_chi.html

kiwi2007 發表於 20-7-23 11:34
升中選校,好多家長都會參考近幾年嘅中學公開試業績,但係好似官校特別遲才肯對外公佈,好多時要等到新學年 ...
鄉中今年公佈得早咗,成績算唔錯,平過往平均高。
不過百份比好似要再計計。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Poyau 發表於 20-7-24 00:21
鄉中鉅細靡遺公布各科各級人數

2020 香港中學文憑考試

我發現鄉中係冇M1讀
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-7-24 09:27
我發現鄉中係冇M1讀
好多名校都無開齊M1/M2, 荃官同保一近年都無開M1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-7-24 12:52

吓! 我宜家先知

gracelam 發表於 20-7-24 12:58
吓! 我宜家先知
仲有好多名校係限制可選修3X既人數
(妳阿女個間都係, 所以要叫佢努力D)

hkpapa852 發表於 20-7-24 13:00
仲有好多名校係限制可選修3X既人數
(妳阿女個間都係, 所以要叫佢努力D)

我哋學校M1/M2只俾理科班讀,好彩對我阿女影響唔係好大。我哋所謂既文理兼擅,文科班得生物,而理科就只可以揀經濟/地理。理科生可以揀純理,但文科生一定要揀一科商科,好奇怪。

hkpapa852 發表於 20-7-24 12:52

愚蠢一問,若如果沒修讀M1/M2,對將來大學選科有影響嗎?

fishballbaby 發表於 20-7-24 14:06
愚蠢一問,若如果沒修讀M1/M2,對將來大學選科有影響嗎?
修M1/M2個別學科有分加
但如日後去英國升學,無修M1/M2會蝕底D

M1, M2 相對以前我們老鬼喺 HKALE 年代修讀嘅 Pure Maths 同 Applied Maths 真係濕濕碎,碎過碎紙機呢!鄉中位處大西北,盤據在元朗大平原的一隅,鳥語花香,與世無爭,捱到今時今日,幸運地仍算是一間頗受家長及同學歡迎的官中,算係咁喇! 會考年代,出過7A1B叻仔..... 以前仲有 English Literature 讀㗎!
可惜,現在 Eng. Lit. 仿佛已經成為非一般的神科鳥,要校方夠神才夠胆開呢一科??!!

gracelam 發表於 20-7-24 09:27
我發現鄉中係冇M1讀

荃官都無M1得M2

Academic Achievement
https://www.twgss.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=15&pageId=12&nnnid=22

Results of HKDSE Examination 2020
https://www.twgss.edu.hk/CustomPage/15/2020%20HKDSE%20result.pdf

Results of HKDSE Examination 2019
https://www.twgss.edu.hk/CustomPage/15/2019%20HKDSE%20result.pdf

Poyau 發表於 20-7-24 17:26
荃官都無M1得M2

Academic Achievement

荃官每年都開誠布公

gracelam 發表於 20-7-24 20:33
荃官每年都開誠布公
好幾間官中都開誠佈公,亦因此而抵銷對官校的部分負面傳聞的影響。

medicine 發表於 20-7-24 21:43
好幾間官中都開誠佈公,亦因此而抵銷對官校的部分負面傳聞的影響。

Me 2

hkpapa852 發表於 20-7-24 08:36
鄉中今年公佈得早咗,成績算唔錯,平過往平均高。
不過百份比好似要再計計。
...

鄉中現任校長係光復伊中前校長。

Cliokohonda 發表於 20-7-25 00:05
鄉中現任校長係光復伊中前校長。
甘又值得熱捧現任校長喔

前日(22日)早早公佈相當詳盡的DSE資料,已經覺得,原來之前已經輝煌

medicine 發表於 20-7-25 00:08
甘又值得熱捧現任校長喔

前日(22日)早早公佈相當詳盡的DSE資料,已經覺得,原來之前已經 ...

袁校長留QES多六年,可超曾鄧。。
掌舵三年(15~18)已令QES翻生

Arabellahk    發表於 20-7-25 00:21

Cliokohonda 發表於 20-7-25 00:13
袁校長留QES多六年,可超曾鄧。。
掌舵三年(15~18)已令QES翻生
QES翻生,卻亦有天時地利,他是最重要的人和。地利唔使講,大家都明白。天時嘛,個人認爲係某龍的產生,區内少了强勁的津校競爭生源……
‹ 上一主題|下一主題