用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 何時去英國,請指點迷津
go

[英國] 何時去英國,請指點迷津

老公打算讓女兒到英國讀Y9, 雖然經常在這裡爬文 看到大家子女讀得開心 又學會了獨立 但我自己仍然1516 ,諗緊緊究竟什麼時候過去對她才最有利呢?女兒是勤力型 對自己成積有要求 在老師面前比較靜 在班內不是踴躍發問那種 但交朋友就沒有問題。現在B 1 英中讀S1, 小學開始成積理想,應付頻繁測驗考試都無覺得辛苦。但中學後我們感到她有點受制於本地教育模式,好像進一步限制了她的發展空間 。問過她 她說明年讀完S2 過去也ready,  但究竟應該讓佢Y9 過去 擴闊眼界思維方式,還是讓佢留在香港到Y12, 保持學術優勢呢?
雖然呢個問題可能已有好多人問過 但作為家長 實在擔心做錯決定。先謝謝各位意見!

lovepumpkin 發表於 20-7-23 11:00
老公打算讓女兒到英國讀Y9, 雖然經常在這裡爬文 看到大家子女讀得開心 又學會了獨立 但我自己仍然1516 ,諗 ...

香港有IB,有冇考慮吓?出國放心?

醒目開學勳章

老公打算讓女兒到英國讀Y9, 雖然經常在這裡爬文 看到大家子女讀得開心 又學會了獨立 但我自己仍然1516 ,諗 ...

如果家長資金充足, 財政穩健就去讀Y9

只需要 2 樣,錢 ready,個女 ready。兩樣都齊就可以出發。

如果無經濟問題,可以全力支持孩子出國,Yr 9比Yr 12更好。

留學只有2個問題。第一系錢,第二系用家意向,比我會讀完中二去讀Y9,而家開始揾學校。

回覆樓主:

謝謝回覆,經濟都可以,但又唔會完全唔洗計數,學費最緊要比得值就可以了。

Y9

mathsisfun 發表於 20-7-23 14:35
唔係應該過去讀GCSE(Y10+11)或AL(Y12+13,香港應讀完中四先過去)咩?點解Y9呢?我都覺有小小早,如果你 ...

y9是main entrance point, y10 的位會少很多(According to agent)  而且Y10一過到去便要揀科讀gcse了。

唔係應該過去讀GCSE(Y10+11)或AL(Y12+13,香港應讀完中四先過去)咩?點解Y9呢?我都覺有小小早,如果你 ...

一來 yr 9 入讀會多學位多選擇,二來英國有很多學校, yr 9 已經開始提早教部分GCSE 課程了。

另外,如考慮年齡問題,讀完S2到英國讀Y9多數會比英國同學大一年。直接升讀Y10,或S4升Y12就會與英國同學同年,後者會較適合成熟型嘅小朋友。

Hello
想問下如果小朋友想係香港考完 GCSE 再過英國升 AL,是否要早一年 (ie Year 11) 要申請?定好似遠古時代我哋考完會考先攞住張 cert 扣門?

mathsisfun 發表於 20-7-23 22:11
如果已有心儀學校,建議提前寫email問問。一般都要提前的

Thx
會上學校 websites 多留意 (emoji)

Y9 好啲, 因為初初去要時間識應新環境, 基本上頭一個term 係識應期
如果y 10 先去, 除左要識應仲要追GCSE 課程會辛苦啲, 同埋英國y9 已開始教少少GCSE 嘅野

brother4 發表於 20-7-23 11:49
IB 同 DSE分別在哪裡?考IB試更易入大學嗎?

brother4 發表於 20-7-23 11:49
GCSE 同 IB分別係點?不好意思,太多問題

如果無經濟問題,Yr 9 去可以享受 boarding life 生活, 放眼世界,學會獨立,又可以學多國語言。  小兒也是由year 9開始,可以讀 German & Spanish。每個星期可以去不同學校玩 sports game.  他很享受英國的讀書環境。