用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 放榜 2020 狀元
樓主: Sheep06
go

DSE 放榜 2020 狀元   [複製鏈接]

Dylanli2017 發表於 20-7-22 12:43
回覆 Yanamami 的帖子

正話報紙報導,果位皇仁生都是選讀醫科。香港d學生大部分都是現實主義者 ...
在一萬八千個大學學位中,就7個人而言,如何引伸出「大部分」>>>都是?[現實主義者]是那個意思?
皇仁生會選醫科是有歴史傳承的意味,不能算『都是』喎。

有邊個出世到高中畢業都未病過咁特別?

Dylanli2017 發表於 20-7-22 13:09
回覆 NeoMom 的帖子

你岩,每次報紙報導佢地都是呢套說詞
無,肯定唔係「每次」。

Dylanli2017 發表於 20-7-22 13:10
回覆 ABC-DAD 的帖子

喔,你真是唔應該只睇果7個人,香港HKAL, DSE已經有咁多年歷史 ,你應該去睇下往年既 ...
咁多年來?咁多年來都係每年幾個狀元?咩比例呀?笑左啦。

我感覺選擇讀醫科的,多少是理想主義思想大過現實主義
實際讀醫是高付出亦不一定高回報的學科,現實主義思想導向的話,讀教育是回報甚丰的;但前題是個性行先,入錯行同入錯科都係一個選的後果。

排斥有能力嘅人去選擇醫科?
那是別人的選擇喎。
唔明咩人有咁嘅心態,有啲朋友總喜歡批評人地囝囡擇偶對象。

hkpapa852 發表於 20-7-22 13:21
QC學生選醫科的確係"傳承",有邊間中學既OBA會年年全費資助所有​母校入讀醫科既畢業生? ...
咪係囉,而且唔係只有狀元先入醫科,以前真係一條生產線咁上去醫學院架。「希望無太誇張左講

Dylanli2017 發表於 20-7-22 13:37

冇排斥,仲好中意醫科,畢竟收入咁高,哈哈,不過我會認自己是現實,而唔是你口中既 ...
睇得出你唔係好理解現實主義同理想主義思想係講緊咩?如果只係看錢看,其實亦同偉唔偉大無咩關係...我亦無講過讀醫好偉大。只係覺得你講得好空泛,詞不達意先插下咀。唔係呢個方向講啦。

2019同2020年咁特別,高中生同家長都頂得住咁大壓力,選擇到自己喜歡嘅科,來日就好好努力去過大學生活動,認清目標,唔好畀人三兩句就動搖到。

b3410    發表於 20-7-22 14:04

Dylanli2017 發表於 20-7-22 13:56

你連傳承都講得出,梗係你叻啦,可惜被人揶揄啫,哈哈 ...
揶揄我?咁我一知半解亂咁講,係抵畀人揶揄下格。我慣左。皇仁大門對上個班房,係好多醫生嘅集體回憶嚟架。

我最希望的狀元唔好以完成本科為目標啦,有能力要向研究生以上去衝刺下。

Band5 發表於 20-7-22 14:54
我聽講獎學金係睇成績唔係睇讀邊科!

同埋好似唔係個個讀到醫嘅都有全費資助!當然,狀元梗係攞得足啦!
唔好叫人更正啦,

Band5 發表於 20-7-22 14:42
同意!我仔係現實主義,一早就話咗唔讀醫,我勸佢讀埋生物等到揀大學至決定,佢都唔聽,寧願讀經濟!
...
經濟同教育,讀到研究生以上都可以好有發展。

Soundervolt 發表於 20-7-22 15:23
老實講,如果要賺大錢,唔應該讀醫科。
絕對係。

mytambb 發表於 20-7-23 10:19
好似平均跌咗都係最好;而且5以上少咗,5**卻是歷來最好,二百多個。我相信今年沒有中英口試,這些名校孖 ...
2語文科跌嘅比率幾大下,5**反多左,直覺會覺得選修科部分做得幾成功。對同學升大選比較有利。畢竟語文水平整體不會太低,語文強的同學傾向選擇IB課程,亦是順理成章。整體上講,多專注提升  selective 能力係好嘅方向。

b3410 發表於 20-7-23 12:23
經驗老道!
可能兩科語文取消口試也是部分原因。畢竟oral 屬於佢哋強項。
...
見公佈嘅4個core subjects 5以上都減少十多個百分點, 故有少少阿Q咁去猜測selective 大概有突破,希望係近幾年stem 都放左多左資源嘅關係吧。

cafeva 發表於 20-7-23 15:02
Core Math 5+ 跌左1x% 喎. 搞STEM數跌有D奇...
stem唔係只攪數嘅喎。數跌係事實。
‹ 上一主題|下一主題