用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2020文憑試成績及入大學率 (1122 HFCC, 1131 STTTSS, 13 ...
樓主: greenapple1093
go

2020文憑試成績及入大學率 (1122 HFCC, 1131 STTTSS, 13/1/2021, 22:05)   [複製鏈接]

medicine 發表於 20-7-22 15:04
回覆 greenapple1093 的帖子

BPS出了2020DSE成績https://www.bps.hk/hkdse-results
BPS 有旅款讀!?

medicine 發表於 20-7-22 15:13
見到選科表係有,唔知係進步定退步
將來出個 4C+旅款+VA+music 的狀元....或用 4C+chem+旅款+VA成績入醫學院....

medicine    發表於 20-7-22 15:20

b3410 發表於 20-7-22 15:21
培正出咗成績優異同學list
大致上睇尖子同學比上一年成績相若。
嘩!唔係相若,而係比往年勁好多噃....
超過 16 位同學成績入到醫學院噃

IYY    發表於 20-7-23 01:30

ming7150 發表於 20-7-22 19:36
好勁呀吾知頭位會吾會又覆核成功變狀元呢
嘩!嘩!嘩!
再睇多一次個表,原來有成20位學生夠分入港大醫學院,仲未計中大..
培正咁既成績,B1A應無可置疑了吧  

hkpapa852 發表於 20-7-23 08:50
有可能係今年男校一哥

培正~男校?!
btw, LSC今年都有23位同學超過42分.. 算keep到水準...

medicine 發表於 20-7-23 09:01
以爲昨日你已經清楚但只係指出超過16個,其中的“16個”使本人以爲係上年達到入E分數的人數尼,因而特別强 ...
因為個表只show best5 個分, 個別同學show 5/6/7科個分不等, 有d亂, 所以第一次匆忙睇錯
用港大best6 36分的標準去數應有20人, 用“超過”呢個term的原因是未計中大, 中大要計足7科, 個list 資料不足,難以判斷多少同學入到中大喔

b3410 發表於 20-7-23 09:33
原來中大醫科藥計7科。如果有些學校只俾考6科,唔係一定讀唔到?
係喔,所以一定要修3X, 仲要中文/LS 保持一定水準,我覺得難入過港大

hkpapa852 發表於 20-7-23 09:54
唔係, 只係GPS一定要計7科, 普通Medic (JS4501) 只需計6科
唔係呀,中大醫學院一定要7科㗎!往年門檻係7科41分!

medicine 發表於 20-7-23 10:09
甘樣講,7科41分係比BEST6——36分難度高少少
咁中大又有個福利,就是將你最差的第7科可以和M1/2加埋除2, 拉吓分...
結論係: 要修 3X + M1/2 + 中文/LS有一定水準
難呀~~~

hkpapa852 發表於 20-7-23 10:29
JS4501 admission requirement:https://www.med.cuhk.edu.hk/study/prospective-students/undergraduate-st ...
其實睇呢d 冇意思...
官網夠話 4C 有3322 加 chem 有2 就夠資格入醫學院......
但現實收分如何?
每年中大醫學院比的co 要睇幾多科幾多分?

Yanamami 發表於 20-7-23 10:57
好似有另-个表列出各科上年收生最高最低及中间分數的,仲好似有埋考生DSE各科成績列表对比…… ...
是計7科喔  

二零一九年八月五日
中大醫學院公布2019/20年度醫學士課程收生成績
在今天公布的「大學聯合招生辦法」(下稱「聯招」) 正式遴選結果中,全港經聯招入讀醫科的377名學生中,超過60%選擇入讀香港中文大學(中大)醫學院。
於應屆中學文憑試考獲七科5**或以上而報讀醫科的學生中,七人選擇入讀中大醫學院,他們分別是喇沙書院的蕭子聰同學、許友灝同學及黃子峯同學;拔萃女書院的施雲芳同學、聖保羅男女中學的甘浚祺同學、聖馬可中學的陳韋諾同學及香港培正中學的葉卓穎同學。
以中學文憑試滿分為49分計算,考獲46分或以上而修讀醫科的74名學生中,有超過三分之二選擇入讀中大醫學院。
「醫學(環球醫學領袖培訓專修)」更連續六年成為全港收生成績中位數最高分的學科。
中大醫學院2019/20年度醫學士課程收生成績詳細如下:

七科成績中位數

最佳五科成績
中位數

環球醫學領袖培訓專修組別

內外全科醫學士

陳家亮教授補充:「近年中大醫學院在多方面均取得卓越成就,得到社會各界及國際上的認同及讚譽。這一切的成果,全賴醫學院教職員及校友多年來不斷的支持和努力,我謹代表醫學院衷心感謝他們的默默付出及無私奉獻,為學院創造了優秀的教研環境及求學氛圍。」
中大醫學院院長陳家亮教授謹代表醫學院歡迎每位新生:「醫學教育質素重視以學生為本,我們的教育理念是讓同學有個人化及愉快的學習體驗。在我眼中,每位入讀中大醫學院的同學都非常優秀,我們會盡力栽培他們成為才德兼備的醫生。」

hkpapa852 發表於 20-7-23 11:25
咁其實呢份JUPAS每年整既 admission score statistics 仲值唔值得信呢?

https://www.jupas.edu.hk/f/page ...
睇呢d冇意思㗎..
例如理工三寶,呢d官網嘢只官様地寫個實分,咁係咪唔洗理 phy, bio weightingX10?
你實分夠但phy、bio個分奇差是否入到理工三寶?相反你實分唔夠但phy,bio 5** 是否又一定入唔到呢?

October. 發表於 20-7-23 12:49
其實,中大醫唔寫死6科或7科,含含糊糊,係留條退路俾自己,6科滿天星唔信佢唔收,有6科6*, 都唔怕試。 ...
院長發新闐稿話計7科40分架...
唔通公開話計7科40分,但私底下計6科? 咁攪鬼?

source: 中大傳訊及公共關係處新聞稿
二零一九年五月十六日
中大醫科收7科40分 延攬更多更全面的未來醫生
2019學年推「學生自主課程」 更具彈性豐富學醫經歷
香港中文大學(中大)醫學院今日公布於2019年香港中學文憑試(HKDSE)中考獲7科40分及面試滿意的考生,便可循聯招入讀內外全科醫學士課程。同時,中大醫學院將於2019-20年度全面推出「學生自主課程」,讓醫科生按各自的心志和能力,在核心醫學課程以外,彈性地規劃時間以豐富整個學醫經歷,裝備自己。此外,中大醫學院正進行「醫療教育設施提升工程」,給老師和學生提供更好的教、學、研環境。
重學生全面及整體表現 文憑試收740
中大醫學院重視文憑試考生全面及整體的表現,故此,強烈建議有意入讀的考生修讀第三門選修科。2019年的文憑試考生如考獲 7科40分、面試表現滿意,並將中大醫學院的內外全科醫學士列作首選課程,將可循聯招入讀。
中大醫學院院長陳家亮教授表示:「參考過去資料,我們留意到在公開試中各科表現優良、整體表現平均的學生,他們的學習及適應能力很高,工作時能夠快速回應不同的需要及情況。而事實上,這類表現平均的學生為數不少。因此,我們希望從收生安排入手,透過參考考生7科的整體表現,延攬及栽培更多更全面的未來醫生。」

.

73662710 發表於 20-7-23 16:07
其實無指明一定要7科,六科高分一樣有機。尤其是通識和中文低分拉低總分,係38-39,也有可能收。
...

其他人計7科,你就計6科,讓半臂? 狀元至得喔..
若6科高分就乾脆報港大就ok啦

DSE分數是 normal distribution, 7科 40~49分在條curve 的最前端(可能是條 long tail),你再後退一兩分(e.g.38/39),有這個分數的學生人數會大幅增加,中大醫的位就只有~250個,不可能收晒呢

當然,有可能收到一小部分的39分,但就要看 "得失球差", 例如 interview 表現、3X揀乜科

38分 就近乎不可能,除非有特異功能,eg. 運動員計劃、校長推薦計劃
...

‹ 上一主題|下一主題